Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва

"Събираме се да покажем на властта, че няма да забравим"
Обновена: 27 фев 2021 20:39 | 27 фев 2021 20:37, Веселина Йорданова
196
Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва
Снимка: БГНЕС

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде "Франс прес".

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориалът заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения, предаде БНР.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия, продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
9
 
10
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Според мен Немцов го убиха английските служби(те знаеха, че жените са слабото му място) за да натопят Русия и Путин..........знаем ги тия финикийски номера!!!
138
8
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Ей, ако не беше Стефан Стамболов, дето не знам защо го величая толкова някои историци.............сега щяхме да имаме излаз на две морете, а гадните гърци щяха да го духат!!!Но нали са тъпанарите-русофоби................йок............................сега гадните византийци ни се смеят колко сме ***..........освен това изиграха добре картите си за Македония...........и сега Северна Македония...............хаха...............голям смях!!!
137
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 155/156Западните държави (поне демократичните) не са искали никога от Русия НИЩО безплатно. Русия живее от плащанията на западните държави, но е необяснимо защо Русия иска да КРАДЕ от малки страни като България.
136
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не е Либия, нито Ирак, няма да направят лесно оранжева революция франсетата и ингелизите!!!
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Словянин 53България загуби Беломорието заради Русия, която продаде България и както се оказа по-късно, в съглашение с останалите велики сили да няма силна България на Балканите. Пак заради Русия България загуби още Македония и Нишко в полза на руските слуги от Сърбия и Северна Добруджа в полза на Румъния.
134
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 155 преди 3 години
Западните държави това искат..............да смучат ресурси от Русия(нефт, газ, злато и т,н.).............така искаше и една дърта вещица Маргарета Тачър............рептилката долна, но тя пукна и сега се пържи в ада!!!
133
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152Единстевените, които "смукат ресурси" от повече от 70 години без да плащат са комунистите. Не стига, че разполагат с ресурсите на половинаа свят, но и крадат откъдето както могат, както и до днес Русия краде от малка България, нищо, че България няма почти нищо, а Русия се къпе в природни богатства.
132
5
 
3
 
! Отговори
До Словянин 53 преди 3 години
Абсолютно прав си, заради глупави и некадърни политици-русофоби като Стефан Стамболов България загуби Беломорието!!Е.............и великите сили нямаха полза от силна България!!!Дали историята не се повтаря и днес??
131
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кафето Инка съдържа екстракти от ръж, ечемик и корен от цикория. Коренът от цикория е много полезен за черния дроб и за пречистванеПо статията - много им се иска на западните да спретнат едно превратче като в Иран например едно време и да си смукат сладко, всякакви методи опитват, ама в Русия е малко по-трудно, отколкото в Иран...Който се е научил на лесното, на колониализъм, му е трудно да спре да се облизва по чуждите ресурси :))
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е - Немцов го лежат в затвора петима чеченци, които го убиха. Но като рекли Путин та Путин.
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е, че им припомнихте за Нес кафето. Беше с неповторим вкус. Тук на запад уж купувам нес кафе (има няколко вида с тази марка, но всъщност са ментета)
128
3
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Имаше и никарагуанско. Беше хубаво. Нормалното беше някаква прегоряла Робуста. Сега същата пом_ия я правят в "Нова Бразилия". На такова са свикнали повечето. Имаше и Нескафе, ламаринени кутийки по 100 грама с индианец с перо. Оригинално. Майка ми се събираше с приятелки и бъркаха Нескафе със захар до посиняване, за да стане с каймак. Инката беше популярна една година, след това на всички им омръзна и я подритваха по магазините. Тя се прави основно от захарно цвекло.
127
7
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
До петолъчник 118Хахаха Алоу, комсомолеца, виждал си никарагуанско кафе само в мокрите си сънища!Кафето, за което се извиваха опашки по времето на най-справедливия строй и което свършваше на момента, беше полско и се казваше "Инка". Правеше се от ръж, защото в Полша кафе не вирее!Както винаги съм казвал :Социализма и алкохола не са простили на никого!!!
126
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ПетковПровери си връзката с кораба майка, товарищ!Явно ти се губи!
125
8
 
8
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 3 години
ДОКАЗАНО Е, ЧЕ НЕМЦОВ БЕШЕ МОШЕНИК,КОРУМПИРАН ДЪРЖАВНИК И ЖЕНКАР. КАВКАЗЦИТЕ ГО УБИХА ЗАРАДИ ЖЕНА А НЕ ЗАРАДИ ПОЛИТИКА И СЕ ЧУДЯ КАКЪВ ГО ДРЪВЧАТ ЗАПАДНИТЕ ДИПЛОМАТИ НА ЛОБНОТО МУ МЯСТО УБИТ ПРЕД НОВАТА МУ ЛЮБОВНИЦА А НЕ ПРЕД ЖЕНА МУ КОЯТО КОЙ ЗНАЕ ОТ ДЕ СЕ ЯВИ И КОЯ ПОДРЕД Е ТЯ, НО ОПАСНОТО Е, ЧЕ КАВКАЗЦИТЕ НЕ ПРОЩАВАТ ГАВРА С ТЕХНИТЕ ЖЕНИ И ГО ОЧИСТИХА.
124
7
 
3
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 3 години
ДОКАЗАНО Е, ЧЕ НЕМЦОВ БЕШЕ МОШЕНИК,КОРУМПИРАН ДЪРЖАВНИК И ЖЕНКАР. КАВКАЗЦИТЕ ГО УБИХА ЗАРАДИ ЖЕНА А НЕ ЗАРАДИ ПОЛИТИКА
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Другарю, освен да говориш безмислици друго можеш ли?
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141Май точно ти за култура не можеш да говориш, но нищо - простено ти е, не разбираш!А дали Русия е в Европа или Азия - има карти, международни изследвания, организации и т.н. Едва ли са чакали ти да определиш местоположението на Русия!Не мисля, че трябва да показваш невежество на публично място!
121
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Русия е повече в Азия отколкото в Европа, а културата им (не привнесената, оригиналната им варварска) си е типично азиатска.А демокрациите стоят заедно по политическо устройство, а не по географски признак.
120
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хиляди руснаци, както и западни дипломати..."----Само дипломатите в Москва са повечеСАЩския и от посочените 7800 "спомнящи си"!А, това че посланника на ЕС бил до САЩския и УКския не е добър атестат за политиката на ЕС, защото ЕС е на същия континент на който е и Русия!Не се уточнява в "статията" кой/коя/кое е раздавало демо бисквитките...Излагате се, писачите, не може да пропускате такъв важен детайл!