Ще заведе ли Джокович дело за $6 млн. срещу Австралия?

Той ще иска обезщетение заради наградата, която вероятно щеше да спечели
20 яну 2022 15:43, Нели Христова
94
Ще заведе ли Джокович дело за $6 млн. срещу Австралия?
Снимка: БГНЕС

Сагата между Новак Джокович и Австралия все още не е приключила. Източници твърдят, че тенисист номер едно възнамерява да съди австралийското правителство за повече от 6 млн. долара заради "лошо отношение", пишат от The Sun.

Джокович бе депортиран от Австралия в неделя, в навечерието на Откритото първенство на Австралия, след като последният му опит да остане в страната беше отхвърлен от съдиите. Според The ​​Sun, световният номер 1 сега търси щети на стойност 6 милиона долара, включително 4,35 милиона долара награден фонд, който очакваше да спечели.

Източник, близък до агента му Едоардо Арталди, твърди: "Добре известно е, че Новак и семейството му смятат, че е бил зле третиран в карантинния хотел в Мелбърн. Майка му разкри как там е било пълно с бълхи и личинки. Той беше виртуален затворник."

Смята се също, че Джокович е изправен пред забрана да влиза в съблекалните на всички ATP турнири, докато се ваксинира, дори и ако успее да си издейства участие на събитията.

В документ, разпространен за събития от по-ниско ниво в Италия, беше посочено, че неваксинираните играчи "няма да имат право да използват никакви турнирни съоръжения (съблекални, фитнес зала, кафенета на място и т.н.), ресторанти или хотели", Daily Mail съобщава че се очаква тези мерки да бъдат въведени в рамките и на по-големите турнири.

Последните обрати във визовата сага за Джокович дойдоха, когато се оказа, че съдиите от федералния съд в Австралия вярват, че 34-годишният тенисист би представлявал заплаха австралийците, ако му бъде позволено да остане в страната и да се състезава за рекорд 21-ва титла на сингъл от Големия шлем при мъжете.

Първоначално Джокович получи медицинско освобождаване, с което можеше да участва на Australian Open на основание, че се е заразил с COVID-19 миналия месец, без да се налага да се ваксинира. Но той беше задържан от служители на граничните сили и държан в имиграционен център използван за настаняване на хора търсещи убежище.

Правният екип на Сърбия в неделя не успя да убеди съдиите от федералния съд да отменят заповедта за депортиране, издадена от министъра на имиграцията Алекс Хоук. Визата на Джокович бе отменена по "съображения за здраве и добър ред".

Причините за решението на съдиите бяха разкрити днес в документи, публикувани от Федералния и семеен съд на Австралия.

Документът от 31 страници показва, че тримата съдии - Джеймс Олсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О'Калаган - единодушно са се съгласили с централната точка, изложена от министъра на имиграцията. Тезата е била, че разрешаването на Джокович да остане в Австралия ще вдъхнови протести срещу ваксините и в резултат на това ще застраши общественото здраве.

Адвокатите на Джокович твърдяха, че това е "открито ирационално твърдение" и че, ако не друго, изгонването на неваксинирания играч от страната е също толкова вероятно да подтикне към протести срещу имунизацията.

Но съдиите заключиха: "Емблематична звезда на световния тенис може да повлияе на хора от всички възрасти, млади или стари, но най-вече на младите. Това не се нуждае от доказателства. Това е признаване на човешкото поведение от скромно запознаване с човешкия опит. Дори ако г-н Джокович не спечели Откритото първенство на Австралия, способността на присъствието му в Австралия и да играе тенис да насърчи онези, които биха му подражали или биха искали да бъдат като него, е рационална основа за възгледа, че той може да насърчи настроенията срещу ваксинацията."

В съдебния документ се посочва също, че е разумно Хоук да се тревожи, че предишното пренебрежение на Джокович към мерките, предназначени да защити обществеността от COVID, може да насърчи други австралийци да пренебрегнат правилата.

Джокович се извини миналата седмица за "грешка в преценката", след като присъства лично на интервю за френския вестник L’Equipe два дни след като бе дал положителна проба за коронавирус и позира за снимки без маска.

"Имаше доказателства, че г-н Джокович наскоро е пренебрегнал разумните мерки за обществено здравеопазване в чужбина, като е посещавал събития, докато е бил положителен за COVID, доколкото му е известно", пишат съдиите. "Беше лесно да се заключи, че това, ако се подражава, може да насърчи отношение за нарушаване на разпоредбите за общественото здравеопазване."

По време на четиричасовото изслушване в неделя, адвокатите на Джокович оспориха твърдението на Хоук, че клиентът им е бил антиваксър, поставяйки под въпрос използването на цитати през април 2020 г., преди ваксините срещу COVID-19 да бъдат достъпни до всички. Но съдиите отхвърлят и този аргумент.

"Това, че той е имал причина да не се ваксинира към момента на решението през януари 2022 г., като очевидно се е заразил с COVID-19 на или около 16 декември 2021 г., не каза нищо относно позицията му за ваксините, налични за широката общественост, до декември 2021 г.", пишат съдиите.

"Министърът лесно заключи, че г-н Джокович е избрал да не бъде ваксиниран, защото е против ваксинацията или не желае да бъде ваксиниран. Освен това министърът може да заключи, че обществеността ще види отношението му, както го представят медиите: че той не желае да бъде ваксиниран."

Тенис Австралия днес отрече твърденията на Джон Локо, бивш кмет в района на Мелбърн, че са покрили законната сметка на Джокович, която се оценява на няколко стотици хиляди паунда. Говорител на организацията каза пред 2GB Radio, че обвиненията са неверни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
24
 
! Отговори
11 преди 2 години
Сега трябва да ги съди до дупка. Аборигенският турнир трябва принудително да се закрие.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той да не е някой см.о.тан ваксър от БГ. Ще ги осъди много ясно. Има пари.
10
4
 
25
 
! Отговори
Джокович преди 2 години
Отврьща на удара!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 Племенничката ти само може пръдне щом не ходи и по ITF е ясна
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившата затворническа колония Австралия показа че там живеят предимно роби.
7
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Племенничката ми, която е в 11-ти клас на спортното училище в София с тенис на корт, е много по-подготвена от този кифладжия. Направо ще го разбие. Нищо специално няма у Льльович.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подаваш документи одобрен си заминаваш за Австралия и те арестуват съдия те пуска пак те арестуваме и със заключение опасен за околните медицински те екстрадират .Глупомерите са почупени отсвякъде .
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко са! Да ги вкара в затвора!
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги съди до дупка. С експериментален продукт да се гаврят с него.
3
2
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Не пишете никакви коментари да и е гадно на нела. И така докато се научи какво е журналистиката.
2
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ти писне от този локум! Една седмица го коментират, като че ли от него зависи съществуването на планетата Земя, която и без това се пренасели с жалки човеци.
1
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нье. Да оди да кОпа картофи да изкара некой лев, щом му трябват кинти.