Фалшив ли е положителният тест на Джокович, с който се опита да избегне ваксинация?

Разследване на BBC показва, че кодът не съотвества
28 яну 2022 10:05, Нели Христова
135
Фалшив ли е положителният тест на Джокович, с който се опита да избегне ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Появиха се съмнения относно времето, в което е направен положителния тест за COVID, използван от Новак Джокович, за да влезе в Австралия, за да се опита да се състезава на Australian Open. Той представи резултата от него, за да не се налага да се ваксинира.

Въпреки това, серийният номер на неговия тест от 16 декември изглежда извън последователността с извадка от тестове от Сърбия през този период, събрана от BBC. Той също така е по-висок, отколкото при втория му (отрицателен) резултат от теста от шест дни по-късно.

Молбата му за виза в крайна сметка беше отхвърлена, но не на тези основания.

В какво се съмняват хората?

Документите, представени от адвокатите му пред федералния съд в Австралия, включват два сертификата от PCR тестове - един с положителен резултат на 16 декември и един с отрицателен резултат на 22 декември.

Немска изследователска група, наречена Zerforschung, първо установи несъответствието, че по-ранният тест има по-висок код за потвърждение от по-късния.

Те написаха блог, озаглавен "PCR тестовете за пътуване във времето на Новак Джокович", и си партнираха с немския новинарски сайт Der Spiegel, който съобщи за проблема.

Документите, представени на федералния съд в Австралия, включват един от изпълняващия длъжността директор на официалния здравен орган на Сърбия, потвърждаващ, че датите в тези сертификати са точно отразени при провеждането на тестовете.

Ровейки по-дълбоко в числата

Джокович е тестван в Сърбия и е получил резултатите си от Института по обществено здраве на Сърбия.

Всички тези резултати от теста имат уникален код за потвърждение.

От BBC проверяват дали тези числа се генерират в строг хронологичен ред в единна национална база данни към момента на обработката. Ако е така, това би поставило под въпрос защо предишният тест има по-висок сериен номер.

От медията събират данни от колкото се може повече сръбски сертификати. 21 са предоставени от колеги от BBC базирани в Сърбия, всички издадени от Института по обществено здраве. Други 35 са получени от Милован Суваков - сръбски учен, базиран в САЩ, който публикува някои от собствените си данни в Twitter.


Кодовете за потвърждение във всички случаи бяха разположени в същата хронологична времева линия като първоначалната партида, изпратена от журналисти в BBC, и показаха, че колкото по-ранна е датата на резултатите от теста, толкова по-нисък е номерът на кода за потвърждение.

Единственото отклонение от всички кодове за потвърждение е положителният тест на Джокович на 16 декември.

От BBC притежават и други тестове от 16 декември, както и от дните от преди и след това.  Всички те следват очаквания модел с числата за потвърждение, нарастващи хронологично.

Ако след това вземете кода за потвърждение за положителния тест на Джокович на 16 декември (7371999), той се вписва в линия между резултатите, които медията притежава за 25 декември (7366969) и 28 декември (7415312).

Това изглежда предполага тест между тези две по-късни дати.

Какво може да обясни несъответствието?

Двата теста, направени от  Джокович, са били обработени в различни лаборатории и е възможно тези лаборатории да са били с различни партиди кодове за потвърждение.

Това може да обясни защо първият му тест има по-висок код от втория.

В списъка с кодове за потвърждение на BBC обаче имаме два, които бяха обработени в същата лаборатория като положителния тест на Джокович (два дни и четири дни след неговата проба). И двата имат по-ниски кодове за потвърждение.

В допълнение, резултатите от тестовете, които журналистите събират, бяха обработени в осем различни лаборатории и няма нищо в данните, което да предполага, че различните лаборатории имат отделни партиди кодове за потвърждение.

"Винаги има възможност за грешка", казва Джордже Кривокапич, специалист по сигурността на данните и цифровите данни. "Но ако беше така, щеше да има просто обяснение. Не виждам защо държавните органи просто не биха обяснили това.

От BBC предоставят всички свои констатации на Института за обществено здраве на Сърбия, както и на правителствената служба за информационни технологии.

Журналистите многократно и по различни канали се опитват да се свържат с институциите, но все още не са получили отговор. Свързват се и с екипа на Джокович, но не получават отговор от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшив герой!
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До db "Няма значение дали е фалшив или не, той може да има какъвто иска ваксинационен сертификат. По важното е, че има позиция спрямо тези ваксини и я отстоява. Жалко че, останалите играчи(уж спортисти не политици) не го подкрепиха!" Ако имаше позиция и Я ОТСТОЯВАШЕ нямаше да се крие като мишка и да фалшифицира, а щеше да излезе и да каже: не съм ваксиниран, не съм боледувал, няма да участвам при тези условия, тъй че ти е фалшив и героя и аргумента!
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Разговор с вакс "Обясняваш му, че вече сте в разгара на третата година от пандемията, не си ваксиниран и нищо ти няма" Обаче това е подвеждаща картинка, защото може да "обяснява как не е ваксиниран и нищо му няма" само някой, който нищо му няма, а МИЛИОНИТЕ, които са си отишли от вируса неваксинирани, те не могат да обясняват как "нищо им няма". Тъй че, да, типичен разговор с антивакс: не може да мисли дори.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди не те допускаха до участие ако си дрогиран, а сега изискват да си дрогиран за да участваш в турнир.
52
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшив е. Точно както са фалшиви и всичките заразени смъртни случаи, които публикувате всеки ден.
51
1
 
3
 
! Отговори
Ха така преди 2 години
А за Канадския Конвой на Свободата пълна мълчина.
50
12
 
6
 
! Отговори
db преди 2 години
Няма значение дали е фалшив или не, той може да има какъвто иска ваксинационен сертификат. По важното е, че има позиция спрямо тези ваксини и я отстоява. Жалко че, останалите играчи(уж спортисти не политици) не го подкрепиха!
49
0
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
В Монако май няма данъци
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Разговор с антивакс:"Обясняваш му,, че си с бустер, всичките ти близки също, тоя ваксиниран, оня, на никой нищо му няма, той вика "Тъй ама...у фейсбука...пишеше", а очичките му като на уплашена животинка, да го съжалиш."+++>Аз сурат тефтер нямам, ама гледам как изглежда ваксинираната ми комшийка 3 мес. след ваксинацията и не ща да съм като нея. А още по-малко да съм като друга, която 2 мес. след ваксинацията получи сърдечни оплаквания, тръгна към джи пито и не стигна защото умря на тротоара
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ти плащат бе платен? Нищо не умееш като хората. От кое село те намериха и теб..
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ако не е политическо заяждане на тъпани от ВВС.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе. Излишни глупости. Да беше, да не беше... Да е бил.
44
16
 
14
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Балканецът балканства. Без изненади :)
43
11
 
22
 
! Отговори
Разговор с вакс преди 2 години
Обясняваш му, че вече сте в разгара на третата година от пандемията, не си ваксиниран и нищо ти няма, а овчицата блее насреща да се ваксинираш за да ти няма нищо, защото така му казали по телевизора.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Гришо и Ноле си плащат данъците от печалбите в Монако.Те са момчета на Монако.Не знам защо ни ги представяте в друга светлина.Аз ги уважавам като тенисисти,че си гледат себе си и това в нормално.Но няма как да възприема двамата като нещо мое Не страдам от комплекси за да се гордея с чужди постижения.Един човек и Българин или Сърбин,когато си плаща данъците в държавата.Няма как да възприема Гришо за наше момче,той е от Монако,там е неговия дом и е съсед с Ноле
41
6
 
16
 
! Отговори
Nqkoi преди 2 години
То беше ясно, че е фалшив от самото начало
40
16
 
12
 
! Отговори
Разговор с антивакс преди 2 години
Обясняваш му,, че си с бустер, всичките ти близки също, тоя ваксиниран, оня, на никой нищо му няма, той вика "Тъй ама...у фейсбука...пишеше", а очичките му като на уплашена животинка, да го съжалиш.
39
24
 
14
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 2 години
Само плоскоземни шубелии имат проблем да се ваксинират. Най-тежкия кусур на ваксината е, че може евентуално да е излишна за някои млади здрави хора, т.е. може да си я сложиш спокойно, дори да ти е излишна - от солидарност и да си нямаш пречки тук и там.
38
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В какво се съмняват хората?"____________Искахте да кажете "ковид-зомбитата", а хора е нещо друго.
37
11
 
12
 
! Отговори
НАП преди 2 години
До АнонименВ австралия има 135 починали на милион население. В българия са 5000. Това е резултата от акъла на бтлгарите.