Фалшив ли е положителният тест на Джокович, с който се опита да избегне ваксинация?

Разследване на BBC показва, че кодът не съотвества
28 яну 2022 10:05, Нели Христова
135
Фалшив ли е положителният тест на Джокович, с който се опита да избегне ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Появиха се съмнения относно времето, в което е направен положителния тест за COVID, използван от Новак Джокович, за да влезе в Австралия, за да се опита да се състезава на Australian Open. Той представи резултата от него, за да не се налага да се ваксинира.

Въпреки това, серийният номер на неговия тест от 16 декември изглежда извън последователността с извадка от тестове от Сърбия през този период, събрана от BBC. Той също така е по-висок, отколкото при втория му (отрицателен) резултат от теста от шест дни по-късно.

Молбата му за виза в крайна сметка беше отхвърлена, но не на тези основания.

В какво се съмняват хората?

Документите, представени от адвокатите му пред федералния съд в Австралия, включват два сертификата от PCR тестове - един с положителен резултат на 16 декември и един с отрицателен резултат на 22 декември.

Немска изследователска група, наречена Zerforschung, първо установи несъответствието, че по-ранният тест има по-висок код за потвърждение от по-късния.

Те написаха блог, озаглавен "PCR тестовете за пътуване във времето на Новак Джокович", и си партнираха с немския новинарски сайт Der Spiegel, който съобщи за проблема.

Документите, представени на федералния съд в Австралия, включват един от изпълняващия длъжността директор на официалния здравен орган на Сърбия, потвърждаващ, че датите в тези сертификати са точно отразени при провеждането на тестовете.

Ровейки по-дълбоко в числата

Джокович е тестван в Сърбия и е получил резултатите си от Института по обществено здраве на Сърбия.

Всички тези резултати от теста имат уникален код за потвърждение.

От BBC проверяват дали тези числа се генерират в строг хронологичен ред в единна национална база данни към момента на обработката. Ако е така, това би поставило под въпрос защо предишният тест има по-висок сериен номер.

От медията събират данни от колкото се може повече сръбски сертификати. 21 са предоставени от колеги от BBC базирани в Сърбия, всички издадени от Института по обществено здраве. Други 35 са получени от Милован Суваков - сръбски учен, базиран в САЩ, който публикува някои от собствените си данни в Twitter.


Кодовете за потвърждение във всички случаи бяха разположени в същата хронологична времева линия като първоначалната партида, изпратена от журналисти в BBC, и показаха, че колкото по-ранна е датата на резултатите от теста, толкова по-нисък е номерът на кода за потвърждение.

Единственото отклонение от всички кодове за потвърждение е положителният тест на Джокович на 16 декември.

От BBC притежават и други тестове от 16 декември, както и от дните от преди и след това.  Всички те следват очаквания модел с числата за потвърждение, нарастващи хронологично.

Ако след това вземете кода за потвърждение за положителния тест на Джокович на 16 декември (7371999), той се вписва в линия между резултатите, които медията притежава за 25 декември (7366969) и 28 декември (7415312).

Това изглежда предполага тест между тези две по-късни дати.

Какво може да обясни несъответствието?

Двата теста, направени от  Джокович, са били обработени в различни лаборатории и е възможно тези лаборатории да са били с различни партиди кодове за потвърждение.

Това може да обясни защо първият му тест има по-висок код от втория.

В списъка с кодове за потвърждение на BBC обаче имаме два, които бяха обработени в същата лаборатория като положителния тест на Джокович (два дни и четири дни след неговата проба). И двата имат по-ниски кодове за потвърждение.

В допълнение, резултатите от тестовете, които журналистите събират, бяха обработени в осем различни лаборатории и няма нищо в данните, което да предполага, че различните лаборатории имат отделни партиди кодове за потвърждение.

"Винаги има възможност за грешка", казва Джордже Кривокапич, специалист по сигурността на данните и цифровите данни. "Но ако беше така, щеше да има просто обяснение. Не виждам защо държавните органи просто не биха обяснили това.

От BBC предоставят всички свои констатации на Института за обществено здраве на Сърбия, както и на правителствената служба за информационни технологии.

Журналистите многократно и по различни канали се опитват да се свържат с институциите, но все още не са получили отговор. Свързват се и с екипа на Джокович, но не получават отговор от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се прехласвате по тоя сърбин, бе, НОЛЕ - МОЛЕ, ай си...р!
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя за БОГ ли се помисли , че ще го пуснат навсякъде където иск да ама не драги . Ще ходи на турнир без да се ваксинира хахаха щото е Джокович , а ако не беше Надал се ваксинирал дали щяха ей така да го пуснат на турнира . *** балканските номера не минават в Австралия
34
11
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Джокович е изкарал ковида още преди година и вероятността да го повтори е минимална. Най-вероятно е излъгал. От друга страна преболедувалите би трябвало да не бъдат ограничавани, защото са по-безопасни от ваксинираните и то над 10 пъти!
33
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 "Стига с този плоскоземец и пpocт балканец. Вече се прояви в тенис средите. До един там ваксинирани, интелигентни хора, само Гай *** сръбски се прави на големия борец." А, що, нека го покажат в пълния му "блясък", защото антиваксърчетата и сърбетата се опитват да го изкарат герой. Нека се види каква гнила ябълка е, пък след това нека си го изкарват герой: ще си проличи с какъв морал се идентифицират.
32
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 1 ".Ферди нямаше конкурент ,ако Надал и Джокович бяха набори с него Ферди щеше да спечели 10 11 макс" Oooххх. Хубаво е да се види, че има фенове на спорта и тук, лошо е, че са поредните милениалчета, които са заблудени за това кое кое е. Не само, че Федерер имаше конкуренция, но част от нея беше самия Надал и отчасти Джокович.Времето между първата титла от ГШ на Федерер и тази на Надал: по-малко от 2 години, а разликата им е 5 години!Много може да се пише, но то не е като да папкаш!
31
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BBC да вземе да направи едно разследване,защо Австралия която беше затворена като концлагер повече от година и има почти 100% ваксинирани пълнолетно население чупи своите рекорди по заболямост и смъртност?
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете под другите новини. Платеният в момента е набрал скорост тук и няма време да спами под другите новивни. Пишете, за да видят повече хора лъжата!!!
29
10
 
5
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Две години страшно заразния вирус върлува и мутира по земните кълбета, а още не е заразил и 10% от населението!? Сигурно съм тъ п, ама явно основната част от популацията го преборва без да забележи даже. Ама нАуката не се интересува от този факт, ами от повече пласирани ваксини! Демек не е нАука, а бизнес.
28
9
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Сърбия спря проучванията на Рио Тинто за добив, на литий и Джокович стана заплаха за националната сигурност на Австралия. Е те това е новото-нормално. Ха-ха-ха.
27
10
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Защо трябва да я "избягва"? Всеки сам избира дали да си инжектира бъркоча. Това не е ваксина, как не се уморихте да повтаряте ваксини, ваксини, ваксини ...? Измислиха ли ваксина срещу неоткрития "вирус"?
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен..26 ...Слагай абоката и отивай за N-ти бустер.
25
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с този плоскоземец и пpocт балканец. Вече се прояви в тенис средите. До един там ваксинирани, интелигентни хора, само Гай *** сръбски се прави на големия борец. Наглец, който отиде болен да заразява малките деца. Наглец, който се мисли за борец за свобода. Пълен ***. Край с тениса за тоя!
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама фалшиф е разбира се и Ноле е виновен, че ваксинираните кенгура чупят рекорди.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Гришо си е наше момче,но си плаща данъците в Монако,където и Ноле което си е Събрско момче.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Англетата правят същото. Имат ЮК паспорт, индийски или пакистански и европейски такъв. Вадят който им изнася на границата. Защо пак Балканите наакваш?" ************************************** И къде е разликата? Тия дето имат индийски и пакистански паспорт са толкова ЛОРДОВЕ, колкото и нашите индийци или македонци! Те са същите БАЛКАНЦИ, ама от ОЩЕ по на ИЗТОК! Така, че накани са си БАЛКАНИТЕ, както и още по источните им "провинции"!!!
21
7
 
4
 
! Отговори
Слободан преди 2 години
Какво стана с "невинен до доказване на противното"? Фалшив или не - като не можеш да го докажеш, спазваш си собствените правила и толкоз! А то е ясно, че е фалшив - Ноле има ретку болест, боли га курац да се ваксинише.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Победителят трябва да отстъпи титлата на насилствено изваденият от участие номер 1. Това е спортсменско и достойно. А и аборигените ще се хванат за големите си палци на краката.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11 Прав си! Занимаваме се цял месец с македонци, руско-украйнските разпри и Джокович. Все неща извън основните проблеми на България. Просто ни навират в чужди сценарии, но този с Джокович е дори извън абсурда.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 защо балканска? Англетата правят същото. Имат ЮК паспорт, индийски или пакистански и европейски такъв. Вадят който им изнася на границата. Защо пак Балканите наакваш?
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джокович в декларацията е писал,че на 16-ти е положителен ,а на 22- ти отрицателен.Обаче Австралийците откриват в паспорта ,че на 17-ти е бил в Испания и на 18 - ти във Франция,а той в писал че не е напускал Сърбия.Ноле се оправдава пред Австралийците ,че неговия агент е попълнил неверни данни в декларацията по отношение теста.Аз харесвам Джокович ,но постъпката му е детска и това е причината да му се случи всичко.Той получил виза по друг повод.За какво му е било да сътворява тази детска игра?