1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, но и човек не е за да стои с часове седнал пред компютъра. Ние сме се развили заради движението, със седене се затъпява и е вредно за здравето.
316
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaто цяло съм ОК с това, инженерите да стават даскали и да преподават на децата и да им обясняват неща, които са виждали дори и от опит. Иначе само суха теория си е простотия. Но за да станат даскали, трябва и да преминат курс. То реално и сега ги има такива курсове. Всъщност, да си призная, не съм запознат какви са вратичките за ставане на даскал и дали тези курсове са на 100% задължителни. Но учителска правоспособност, не случайно се изучава (и взима) в почти всички големи наши университети.
315
0
 
15
 
! Отговори
Роко преди 6 години
Част от тези които дърпаха конците 1990 г. все още са живи и все още ги дърпат. Но тези хора цял живот не са работили. Затова България сега прилича на бомбардиран бостан.
314
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуя педагогика и сещам се сещам Макаренковските училища и възпитание.. А на запад за извращанията в Елитните интернати колежи на Англия.. По-големите деца тормозят по-малките.. джендърията
313
8
 
4
 
! Отговори
инженер преди 6 години
Педагогиката не е наука и също е меко умение, учителите да интригантсват да се правят на велики пред малките деца.. Психологията не е наука - това е занимание за шифозофренци като Фройд. Тези Меки умения при инженерите ги вкара сектата на Сциентологията.
312
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да погледнем реално според ИССИ издръжката на четиричленно семейство в софия излиза 3024лв или по 756 лв на човек така семейство с две деца трябва мъжът и жената да докарват по 1512лв а тук се говори че 1260 лв бруто едва ли не е отлична заплата
311
6
 
13
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Тази заплата наистина е висока на България. Плюс това е за неквалифициран труд. Това показва две неща. 1. голямата мизерия в България. 2. обезценяването на образованието.
310
1
 
8
 
! Отговори
Янко преди 6 години
Законодателството ни е социалистическо и това убива икономиката. С това законодателство следващите 1000 години ще сме най-бедните и също девета дупка на кавала.
309
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 334Точно защото не е като при комунизма, затова сега ни инженерът е инженер, ни лекарят- лекар, ни счетоводителят- счетоводител...всички са специалисти по всичко и накрая- нищо. Меките компетенции им идват в повече. Вкараха кого ли не в учителската професия, в класната стая, всеки разбира от учителство и се стигна до тук.Закриха училищата. Няма ученици, няма работа за дипломираните учители, ще вкарват в училище хора, събрани от кол и въже.
308
0
 
6
 
! Отговори
Мето преди 6 години
Държавата играе срещу бизнеса и гражданите. Имаме ли нужда от такава държава?
307
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1250 лева става въпрос за ЛИДЛ нотук освен касиерка съвместяваш и общр аботник и пекар въ фурната подреждач на стока целият ден ти е запълнен фул но за тази заплата бива бъдете сигурни че е точно така 1250 лева
306
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 333Нито съм в НПО, нито съм в държавна администрация, нито Боко ме е уредил някъде.Друг е въпросът, че изобщо не си схванал мисълта ми- хора без педагогическо образование да не практикуват учителска професия. Още повече пък хора с неумение да комуникират и неразбиращи какво им говори/пише събеседника. Инженера да си гледа инженерството, учения- науката, лекаря- болните, електричара- жиците, икономиста-документите... тези хора нямат място в Просветата.
305
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента не е като през комунизма .. В днешно време инженерите ги учат да презентират да защитават , тези и курсови проекти пред публика това са меки умения без които не можеш да си намериш работа.. 4-семестъра съм подобни предмети Ключови компенции.. Така че в момента инженерите ще се справят по-добре от учителите да заинтригуват децата.. През комунизма завършваха хора които като излезнат пред публика си гълтат езика.. Меките умения бяха само за комунистите.
304
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 328Направо си отдъхнах, че не си писал ел. техник и си на принципа "проба-грешка". Направиш ли грешка като ел. техник много хора ще са мъртви!Нали Боко ти е уредил в някое НПО или държавна администрация, така че продължавай с "проба-грешка" народа му писна от хрантутници
303
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха...стига с тези заплати. Кавичките получават нето на половината в София, в страната от зор работодателити плащат МРЗ.
302
0
 
7
 
! Отговори
???? преди 6 години
Занимават Ви с дендъри-мендъри, Путин, Тръмп... с хиляди глупости, а пък да се замислите как сте стигнали до там, че да работите за ниска заплата и да промените нещо - не. Те "такива били заплатите". Но нещата се променят, щото българите намаляха, а "старите пра българи" - роми са по-много и те си искат! Той един м***анго взема по хиляда лева!
301
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не успях да схвана тая статия!!!Реклама на Бориската, че даже и касиерките взимат 1200лв??
300
0
 
5
 
! Отговори
???? преди 6 години
До 322 АнонименЧак цар ... стига! Това са 5х12... 60 хил. лева на година! Те половината свят са .... царе!Царствата на истинските държави! Ние сме си с робското мислене... някой да ни оправя... и те се редуват. Последно време "любовта" към Русия нараства... и те така 300 години при едните, 500 години при другите, после 45 ли са 55 лиса и сега пак ни оправят... Ами като им работите за без пари, не се спазва закон и стойте с наведени глави ... ще Ви обясняват колко много са 600 евро!
299
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 318Написах "Всяка жаба да си знае гъола", защото някога в техникума ни нямаше учители по изчислителна техника и ни преподаваха специалисти от сектора, които не са педагози. Изредиха се трима, личеше, че си разбират от работата, но не могат да обясняват, не могат да ни заинтригуват. На нищо не ни научиха. Чак когато започна практиката и подкарахме на принципа "проба- грешка", тогава малко от малко се понаучихме сами. Но пак не беше достатъчно.
298
10
 
2
 
! Отговори
До 304 преди 6 години
Чак пък "почти умрял" или "бял роб" не си. Аз живея горе -долу такава заплата и в общи линии имам пари за сметките си, да храна,дома ми изглежда сравнително добре, ходя на кино, театър, концерти по няколко пъти в месеца Естествено правя си сметката и не харча за к'вото ми хрумне, но не е чак толкова драматично положението.Ако имам дете за което да се грижа, може би, ще ми е по-трудно, но смятам че пак ще се се оправя.