1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българия има един изход и това е последния и фалит при боко Т.Закривай тази ***.Емиграция е решение
296
2
 
3
 
! Отговори
до 313 преди 6 години
Взимам рента под формата на пшеница и царевица.За водата имам сонда.Единствено давам малко пари за препарати за пръскане.Почти всичко е без пари,само труд.
295
0
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
до 321Истината е някъде по средата.
294
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ????-Не може ти да вземаш 5000 лева а комшията ти 500 такава голяма разлика не трябва да има с 500 лева не можеш да направиш нищо а с 5 000 хилки си цар!
293
0
 
15
 
! Отговори
???? преди 6 години
Според мен нормалната заплата за тази работа трябва да е поне 1200 евро. И да не ми обясняват, как едва ли не фирмата ... "за малко да е на загуба и ако персонала не се стегне не може да си изкара заплатата". Печалбите на върха на пирамидата са ОГРОМНИ! Ако работодателя не може да се справя и да реализира нормална печалба от 5-10% - то той не е за тази работа или да се захване с друг бизнес, а не да му е виновен персонала! А пък инженерите трябва да им са заплатите по 2500 евро - минимум!
292
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР-То ако вземаш 2000 лева заплата и ти я повишат с 20-30 процента е добре но ако вземаш 500 лева и ти я повишат с 20-30 процента е нищо.
291
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1260 лв. /около 630 евро/ били много?Вие на кой свят живеете?
290
2
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Миналото Лято повишиха заплатите с 20-30%.Това Лято чувам пак нЕкои началници предлагат по-високи заплати.
289
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 297Прав си, Аз съм инженер с голям опит и добра работа, но не мога да бъда учител.МОга да споделям опита си с колеги, но не и с деца. Това е призвание и се изисква търпение и подход.Жалко че в държавата тези хора ги сравняват с обикновени хора в държавната администрация. Дано да им светне на управляващите че "Науката е слънце", те явно не го виждат от перата на Оцеола или Винету (забравих вече), паднали им на очите
288
1
 
6
 
! Отговори
До "лекар" преди 6 години
"Аз мога да това, което прави тя, но ни и обратното, а получавам много по-малко. Е и тяхната не е лесна, но..."Имаш и избор - стани касиерка за тези пари. Може би и тази жена да има не по-лошо от твоето образование, но да е преценила, че тази работа и това възнаграждение й допадат повече, отколкото по-зле платената работа по специалност. Пазар е това. Отношенията са пазарни. Никой не ви обещава определена заплата, само защото сте завършили определен вид образование. Зависи какво се търси.
287
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Лошото е, че във всеки колектив има поне едно "ухо" на Шефа.Такива тарикати тровят всичко на работата.
286
3
 
17
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Та и аз не разбрах тая верига хвали ли се с тия парици. 1260 - бруто, около 25 % данъци и остават 950 лева. Който смята, че за тая работа са много - нека се пробва !
285
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синдикатите да не пишат колко предлагат в търговията, а да се разработят за МРЗ 700-800лв. още сега. Работят изцяло в услуга на властта, а не на работещите. Разбиха народното недоволство на парче- отделна стачка на лекари, на здравни работници, отделна стачка на полицаи, отделна стачка на надзиратели, отделно говорят за учителите.Кой ви внася членския внос всеки месец, та работите за властта и за бизнеса, синдикалисти??
284
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До-306 Как месото ти е безплатно и яйцата демек гледаш кокошки и прасета,зайци и тем подобни както и имаш зеленчукопроизводство аз също но и тези работи искат пари,смески,запойки да ги купиш тези животни, също става с пари да поливаш градината ако нямаш геран знаеш ли колко пари за вода ще даваш??
283
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарът на труда си е пазар - търсенето определя предлагането. Това са 1160 евро. Колко да са много? Друг е въпросът, че 90% от хората у нас получават наистина мизерни заплати. Затова и работната ръка вече тук не се предлага така широко и все по-малко ще се предлага. Както казахме - търсенето /на работници/ определя предлагането /на заплати/.
282
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да ти дадат длъжностна характеристика.Работиш само това което пише в нея.
281
5
 
7
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Аз мога да това, което прави тя, но ни и обратното, а получавам много по-малко. Е и тяхната не е лесна, но ...
280
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България понякога се бърка за какво се ходи на работа - за да ти дадат пари или за да свършиш нещо и срещу това да ти заплатят труда според това за какво си постъпил. Има голяма доза късмет на какъв работодател ще попаднеш. Някой може да знае какво търси и да те оцени , друг и 5 лева да ти даде пак ще му се виждат много ( ако няма представа за това какво вършиш). Когато си в затруднение приемаш да вършиш и по несвойствена работа, но трябва да си има граница, за какво са те наели и какво вършиш
279
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 305Ами спрете да им работите ... на такива робски условия. Няма Събота, няма Неделя... по 12 часа... Ама то както е тръгнало, още някоя година и .... човек, който може да си напише името, ще е рядкост (особено в провинцията). Тогава щат - не щат - ще вдигат заплатите... Върнах се да живея на село, от глад няма да умра, мога да си позволя да поставям условия - ако искат! Ако не - следващия. Лошо е когато си на квартира (кредитче), в чужд град... яко са те хванали за гушата! Ще бачкаш не ми...
278
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г-жа която обяснява за тази работа не отиде ей така да пробва да поработи на нея да види колко време ще изкара,ако е там където мисля не е само касиерка,а е пенкилер работното време е отвратително сутрин от рано или вечер до късно,свързана е с ежедневно физическо и психическо натоварване има голям стрес