Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II

Това е първата стъпка от присъединяването към еврозоната
Обновена: 24 мар 2018 06:44 | 23 мар 2018 22:30, Екип на Investor.bg
89
Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II
Снимка: архив Reuters

Българското правителство работи активно за присъединяване към ERM II, което е първата стъпка, за да продължи страната към едновременното членство в еврозоната и Банковия съюз.

Това е отговорил финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, става ясно от стенограмата, с която Investor.bg разполага.

Още по темата

Изказването е в отговор на въпрос на Красимир Янков от БСП за това каква е политиката на България по кандидатстването и присъединяването към банковия съюз в Европейския съюз, както и в какъв срок се очаква да бъдат въведени механизмите на Банковия съюз, в това число и Единния банков надзор.

„По време на Консултативен съвет по национална сигурност през юни 2014 г., на който президентът обяви, че има разбирателство между политическите партии, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката. Решението на Консултативния съвет е Българската народна банка да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки като се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор и ясното носене на отговорност“, посочи Янков.

Според него ефектът от решението на Консултативния съвет за национална сигурност в голяма степен е достояние на обществеността, но призова Горанов отново да потвърди стабилността на банковата система в България във връзка с така направените стрес тестове и с международно участие на експерти от европейско ниво и решението тогава е да се инициира от Българска народна банка и се адресира към Европейския банков орган.

„Уважаеми господин Янков, бързам да отговоря, че не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система. Тя е достатъчно добре капитализирана. Това го показаха и стрес тестовете и оценката на качеството на активите на цялата банкова система през 2016 г. Това го показва и деескалацията на макроикономическите дисбаланси, която беше направена от Европейската комисия през миналия месец. От прекомерни дисбаланси, ние преминахме към дисбаланси. Темата е много специфична“, коментира от своя страна Горанов.

По думите му през последното десетилетие в отговор на последиците от суверенната криза и кризата в банковата система в еврозоната, там настъпиха сериозни промени. Бяха създадени много нови механизми, структури и институции. Създаването на Банковия съюз представлява една от най-големите институционални промени, посочва министърът.

Той е категоричен, че България има отлични макроикономически показатели, с които устойчиво изпълнява четири от петте критерия за присъединяване към еврозоната. Става дума за държавен дълг, бюджетен дефицит, дългосрочен лихвен процент – в случая по 10-годишни ДЦК в лева, който за февруари 2018 г. е 0,9765%, инфлация – в средногодишната ни инфлация по последни данни за февруари 2018 г. е 1,32 на сто, измерена чрез Европейския хармонизиран индекс за потребителските цени.

„В същото време е необходимо да изпълним и условието за членство в ERM-2 е критерият за валутен курс – минимум две години участие в ERM II с фиксирания курс на лева към еврото. Предвид, че 21 години валутният борд у нас функционира, изпълнението на този критерий, не би следвало да представлява някакъв проблем, но той е формален, който не сме изпълнили. Фокусът трябва да се съсредоточи в това, ако искаме да изпълним стратегическата цел за членство в еврозоната“, посочва в отговора си Горанов.

"Членството в еврозоната, съответно автоматичното присъединяване към Банковия съюз, задължително изисква преди това членство в ERM II и продължаване на следваната макроикономическа политика, ориентирана към стабилността, която би гарантирала, че ще продължим да изпълняваме макроикономическите критерии за последващо членство във валутния съюз. Предвид обаче конфиденциалността на процедурата и пазарната чувствителност, не бих желал да споделям повече детайли, най-малкото от респект и правилата на нашите европейски партньори и Европейската централна банка, към които искаме да се присъединим", коментира още финансовият министър.

Темата стана особено актуална, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото.

Още новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Горски, от де толкова акъл ! У свищовското киличйно училище май не са те научили на нищо !
60
11
 
23
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
сега един билет на автобус пазарджиик до бургас е 20лв какво си мислите че ще е 10 евро това е невъзможно ще е 20 евро едно кафе -капучино е 2,80 лв ще остана същата цена само че в евро.еврото не ми трябва както и на многото българи аз съм против нека правителството да остави на народа си да избере чрез гласуване това е моето мнение.не се доверявам на правителството те си гледат техният си интерес. после ще измисляват някакво олравдание че са сгрешили
59
3
 
22
 
! Отговори
аз преди 6 години
НАРОДЕ,този министър е един бушон,който ще изгори ,но сметката ще я платим ние.Преди време същия този обясняваше как вноските от пенсионните фондове трябва да преминат в НОИ. Тогава за да не загрубее работата за правителството забрави тази песен.Сега пробва друго дали ще мине.Много ги притесняват тези спестени милиарди в банките.Трябва и те да се откраднат.Просто не трябва да спим зимен сън ,а да сме нащрек.
58
6
 
22
 
! Отговори
гранде финале! преди 6 години
Е това вече ще ни довърши окончателно! Има да си спомняме с умиление годините преди еврото, когато пак живеехме бедно, но поне можехме да се храним...Ако и това ни натресат продажните лакеи, който е останал ще емигрира!
57
6
 
9
 
! Отговори
ДО 54 преди 6 години
ПРАВ СИ 4 000 МАРКИ СЕ РАВНЯВАТ НА 2 000 ЕВРО....СТАНДАРТ НЕ Е ПАДАЛ ПРОСТО СЕ ПРИРАВНАЯВА ВАЛУТАТА КЪМ ЕВРОВА СТОЙНОСТ .ПРИ НАС БЕНЗИНУТ ОТ 2 ЩЕ СТАНЕ 1 В БЪЛГАРСКАТА СИТУАЦИЯ ЗА СЕГА Е ПО ДОБРЕ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕВРОТО.ЗАПЛАТИТЕ ОТ 400 ЩЕ СТАНАТ 200...БАНИЧКА ОТ 1 ЛЕВ ЩЕ СТАНЕ 050 ЦЕНТА ...А ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ПАДНАЛ СТАНДАРТ В ГЕРМАНИЯ Е СЛЕДСТВИЕ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СПЕКУЛА С ЦЕНИТЕ КАКТО НАПРИМЕР В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТЪРГОВЦИТЕ ДА ЗАКРЪГЛЯТ ЦЕНИ БАНИЧКА ОТ 1 ЛЕВ ДА Я ПРЕВЪРНАТ В БАНИЧКА ОТ 1?
56
5
 
16
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
В Германия храната е два пъти по евтина от тука и то в Евро!!!Не ти е верен часовника изобщо.
55
9
 
22
 
! Отговори
G преди 6 години
Зорът на управляващите е не да приемем еврото, а да ни вкарат в "чакалнята", което означава отвързване на курса и последващото тотално обезценяване на лева. Левът и в момента е обезценен, но бордът изкуствено го държи. Ножът е опрял до кокала и просто се чудят при обезценката и колапса на обществото ни, понеже хората ще подивеят от недоимък, на кого да прехвърлят вината и с какво да се оправдаят. Така ще кажат "ама не сме виновни ниe, тази чакалня ни прецака и заради тях се обезцени".
54
4
 
8
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 6 години
До АнонименГлупости, и аз скоро говорих с един колега от Литва, 10-15 % е поскъпнало всичко веднага след приемането на еврото. Това 3кратно поскъпване, вероятно става въпрос за натрупаната инфлация прес позледните 10год. , но това е така дори и в Англия - през 2007 година едно пакетче масло беше 0.80паунда, сега е 1.5-2 паунда.
53
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма държава от ЕС, не пострадала от приемането но еврото. Всички - германци, италианци, французи, които познавам(а, те са много) споделят, че стандарта им на живот е паднал с пъти надолу. Германците взимаха преди по 4-5 хил марки, сега - по 2 хил евро и при по-високи цени. Красиви и високопарни думи и раздути обещания за благоденствие, прикриващи несметни измами на правителствено ниво. Резултатът е налице - стандартът на хората е паднал за сметка на нереално забогатяване на определени кръгове
52
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо, много лошо ни се пише. Имайки на предвид че управляващите работят единствено за себе си и са непоносимо нагли жална ни майка.
51
6
 
9
 
! Отговори
Чорт возмить преди 6 години
В кервана се научили да лаят, а кучетата тихомълком си вървят.
50
18
 
11
 
! Отговори
Нормално преди 6 години
Щом сме в ЕС - няма как, рано или късно, да не се премине към еврото. Цялото население на БГ е колкото един голям град и това не би трябвало да е никакъв проблем.
49
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От еврото имат нужда продажните ни политици техните началници!
48
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 30 години насам ,ставаме все по-добре :))))Като изключим демографската криза ,здравеопазването,образованието ,земеделието ,икономиката ,,армията ,пътната инфраструктура ,съдебната система ,корупцията,обедбяването на Народа ..остана само Еврото да приемем и ще цъфнем :))))
47
7
 
16
 
! Отговори
??? преди 6 години
Горанов и неговите съветници да се позаинтересуват по сериозно за очакваната финансова криза в ЕЗоната . Достатъчно е да се знае немски добре. В предаването Mission money c Доктор по икономика -Маркус Краал ,има го и на запис ЮТюуб има и много други източници които доказват бъдеща криза !!!
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дамнищо общо няма едното с другото. Почти всички страни в евро*ейският съюз са с близо и над 100% бвп дългове, като член на еврозоната България ще бъде солидарен длъжник.
45
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка! крадци мръсни и майките си ще продадете за пари
44
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво можем да предложим на ЕС,за да ни третира като равностоен партньор,освен евтина работна ръка? Имат ли полза да инвестират при нас,защото безспорно се нуждаем инвестиции и да си създават конкуренция? Или да пускат от време на време по някой заем,за да не измрем хептен и да си загубят потребителите?Който си мисли,че след въвеждане на еврото,ще стигнем европейците значи въобще не е в час!Нали знаете как се отнасят с хърбите и бедняците?
43
11
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Убеден съм, че трябва да влезем в еврозоната, но това сега са празни приказки,дезинформация прикриваща чез далаверата.
42
8
 
21
 
! Отговори
Ю преди 6 години
яИ какво хубаво ще види бг народ от въвеждането на еврото?Каква ще е ползата на нашата държава?