Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II

Това е първата стъпка от присъединяването към еврозоната
Обновена: 24 мар 2018 06:44 | 23 мар 2018 22:30, Екип на Investor.bg
89
Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II
Снимка: архив Reuters

Българското правителство работи активно за присъединяване към ERM II, което е първата стъпка, за да продължи страната към едновременното членство в еврозоната и Банковия съюз.

Това е отговорил финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, става ясно от стенограмата, с която Investor.bg разполага.

Още по темата

Изказването е в отговор на въпрос на Красимир Янков от БСП за това каква е политиката на България по кандидатстването и присъединяването към банковия съюз в Европейския съюз, както и в какъв срок се очаква да бъдат въведени механизмите на Банковия съюз, в това число и Единния банков надзор.

„По време на Консултативен съвет по национална сигурност през юни 2014 г., на който президентът обяви, че има разбирателство между политическите партии, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката. Решението на Консултативния съвет е Българската народна банка да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки като се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор и ясното носене на отговорност“, посочи Янков.

Според него ефектът от решението на Консултативния съвет за национална сигурност в голяма степен е достояние на обществеността, но призова Горанов отново да потвърди стабилността на банковата система в България във връзка с така направените стрес тестове и с международно участие на експерти от европейско ниво и решението тогава е да се инициира от Българска народна банка и се адресира към Европейския банков орган.

„Уважаеми господин Янков, бързам да отговоря, че не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система. Тя е достатъчно добре капитализирана. Това го показаха и стрес тестовете и оценката на качеството на активите на цялата банкова система през 2016 г. Това го показва и деескалацията на макроикономическите дисбаланси, която беше направена от Европейската комисия през миналия месец. От прекомерни дисбаланси, ние преминахме към дисбаланси. Темата е много специфична“, коментира от своя страна Горанов.

По думите му през последното десетилетие в отговор на последиците от суверенната криза и кризата в банковата система в еврозоната, там настъпиха сериозни промени. Бяха създадени много нови механизми, структури и институции. Създаването на Банковия съюз представлява една от най-големите институционални промени, посочва министърът.

Той е категоричен, че България има отлични макроикономически показатели, с които устойчиво изпълнява четири от петте критерия за присъединяване към еврозоната. Става дума за държавен дълг, бюджетен дефицит, дългосрочен лихвен процент – в случая по 10-годишни ДЦК в лева, който за февруари 2018 г. е 0,9765%, инфлация – в средногодишната ни инфлация по последни данни за февруари 2018 г. е 1,32 на сто, измерена чрез Европейския хармонизиран индекс за потребителските цени.

„В същото време е необходимо да изпълним и условието за членство в ERM-2 е критерият за валутен курс – минимум две години участие в ERM II с фиксирания курс на лева към еврото. Предвид, че 21 години валутният борд у нас функционира, изпълнението на този критерий, не би следвало да представлява някакъв проблем, но той е формален, който не сме изпълнили. Фокусът трябва да се съсредоточи в това, ако искаме да изпълним стратегическата цел за членство в еврозоната“, посочва в отговора си Горанов.

"Членството в еврозоната, съответно автоматичното присъединяване към Банковия съюз, задължително изисква преди това членство в ERM II и продължаване на следваната макроикономическа политика, ориентирана към стабилността, която би гарантирала, че ще продължим да изпълняваме макроикономическите критерии за последващо членство във валутния съюз. Предвид обаче конфиденциалността на процедурата и пазарната чувствителност, не бих желал да споделям повече детайли, най-малкото от респект и правилата на нашите европейски партньори и Европейската централна банка, към които искаме да се присъединим", коментира още финансовият министър.

Темата стана особено актуална, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото.

Още новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
37
 
23
 
! Отговори
браво преди 6 години
По-добре към еврото отколкото към рублата !
20
14
 
62
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В Испания,Португалия,Гърция и дори Италия приемането на еврото е отчетено като грешка.Ние какво повече сме от тези страни????
19
14
 
46
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Не че няма положителни страни еврото,но за България ще бъде грешка и може би фатална.Увеличаването на цените и спадането на заплатите не е най-големия проблем,а начинът по който се харчат парите!Виждаме как сега се вземат заеми и се разпределят твърде фриволно,а какво ли ще е,когато това стане още по-лесно???Суджуците само това и чакат-достъп до лесни кредити!То ако бяха само те....Кандидати за разпределяне на порции-бол!
18
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво евро,какви пет лева?!?Света е на прага на война и нито дума по въпроса?!?Без коментар!!!
17
8
 
58
 
! Отговори
Така де преди 6 години
Какви евра с тия нашите африкански заплати.
16
5
 
33
 
! Отговори
EU преди 6 години
Имаме фиксиран курс, запазваме нациолната валута и само трябва в касовите апарати освен цената в лева да се изписва и в евро, като има възможност да се плаща и в двете валути за удобство примерно на чужденците. Швейцарците са го измислили и работи безотказно, като разликата е, че те печелят от курса. При нас обаче, този метод не носи далавера.
15
7
 
36
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 6 години
Отговорете на хората по същество, като мине в Евро ще стане ли ракията на старите цени?
14
22
 
20
 
! Отговори
до щирлиц преди 6 години
Да ти кажа ние не се държим като такива. Все някой ни е виновен, все чакаме друг да ни върши работата. Може би щом тези хора са толкова пред нас трябва да ги слушаме. Все ги давате за пример колко е уредена западна европа и все недоволствате че ни дават акъл.
13
14
 
53
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Казано накратко,западняците не ни смятат за европейци.Не,че това не го знаем от векове,но благодарим все пак за откровеността.Мястото на България не е в това фалшиво сборище.
12
11
 
29
 
! Отговори
Референдум преди 6 години
Задължително....Доста по-силни икономики паднаха след ?....прочетете. Граждански права се отвоюват
11
11
 
57
 
! Отговори
майнатайм преди 6 години
Не щеме ний богатство,не щеме ний евра.Искаме достойнство и човешка свобода.
10
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименбраво приятел,точно така,хубаво им го обясняваш на тъпите песимисти.хубаво е че не зависи нищо от тях
9
36
 
15
 
! Отговори
оптимиста преди 6 години
да живее либералист-единствения свестен и умен човек тук.може ли всички тук да сте такива смешни и *** ***.и ненормални песимисти.ползите от еврото са огромни,а и още повече се сливаме с европа.цените няма да скочат,***,защото и сега могат,ама пазарната икономика бързо ще ги постави на мястото им.
8
51
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ И В МОМЕНТА Е НА ЕВРО!!!!! НИЕ СМЕ ВЪРЗАНИ КЪМ ЕВРОТО!!!!ТЪЙ, ЧЕ ДАЛИ ПЛАЩАМЕ В ЕВРО ИЛИ ЛЕВОВЕ Е ТОТАЛНО ЕДНО И СЪЩО!!!!АКО МИНЕМ НА ЕВРО ЩЕ СИ СПЕСТИМ ОГРОМЕН РАЗХОД КЪМ ВАЛУТНИЯ БОРД КОЙТО ДЪРЖИ КУРСА НА ЛЕВА СПРЯМО ЕВРОТО!КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ДАНО Е ОТ ДОГОДИНА!
7
16
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сценарият е следният - 510 лв : 255 евро заплата. хляб - 1 лв : 1 евро .ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
6
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Либералис 1MYASTOTO NA BULGARIYA NEE V EVROPA A V AFRIKA STOTO PO BEDEN I PO GLAD OT AFRIKA
5
15
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние щяхме да станем добре и когато ни го вкараха в Нато. След това щяхме да станем още по добре когато ни го вкараха в ЕС а сега ще станем още по добре когато ни го вкарат еврото. При всички положения ние офцете винаги ще сме "добре" а управляващите мноого зле. На тях ще им е зле щото заплатите ще им станат 3 000 евро а на нас офцете 300 евро. Ехее а пък цените ще станат мноо готини. От 1 лев ще станат 1 евро. От 2 лв. 2 евро. Ако сега си купуваме 600 хляба тогава ще спаднат на 300 напрао гот.
4
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, точно тази кофиденциалност ме притеснява най-много! Не ни питат дали искаме еврото и в допълнение действат като Гинка, каквото и да означава това! Във всички случай няма да е в наша полза, щом е тайна. Иначе щяха всеки ден да ни будят с подробности и детайли!
3
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измазваме една сграда и влизаме в Шенген и еврозоната.
2
10
 
56
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ще му ядете главата много яко!