Атина към Анкара: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни!

Ципрас: Гърция има мощна и мотивирана армия, която пази мира
Обновена: 26 мар 2018 11:31 | 25 мар 2018 20:22, Анисия Иванова
560
Атина към Анкара: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни!
Снимка: Reuters

В изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет“, категоричен е Каменос.

"Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи, трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкият народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви той.

"Нашите въоръжени сили са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния ни интегритет“, добави военният министър.

Що се отнася до двамата задържани гръцки войници от турските власти Каменос отбеляза, че "подобно поведение ги връща обратно там, откъдето започнаха – дълбоко в Анадола“.

По-рано през деня Ергоган заяви за планове за създаване на "Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия", припомня Kathimerini.

"Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени“, заяви турският президент и допълни "След Африн идва възкръсването“.

"Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки ще разберат, че са направили фатална грешка“, увери Ердоган, като добави, че неговите изказвания отразяват "решимостта на Турция, на политиките, провеждани от държавата и чувствата на хората. "Ще успеем или ще бъдем убити", заяви той.

Гръцкото издание посочва, че изказването на Ердоган е последното от поредица агресивни коментари.

Изказването на гръцкия министър на отбраната бе направено на парада в Атина в чест на националния празник – Деня на независимостта на Гърция, съобщава "Фокус". На 25 март Гърция отбелязва началото на революцията от 1821 година, в резултат на която страната се освобождава от господството на Османската империя.

"Ние сме народ на мира, приятелството и демокрацията, основани на пълното уважение на международното и европейското право“, заяви президентът Прокопис Павлопулос.

"Готови сме да защитаваме нашата свобода, нашите граници, нашата териториална цялост и суверенитета на нашата родина и нашето голямо европейско семейство – Европейският съюз“, заяви Павлопулос пред журналисти.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас също отправи послание до Турция, настоявайки Анкара незабавно да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното право, съобщава Kathimerini.

"Гърция има мощна и мотивирана армия, която не служи за заплаха, а за да осигури мира и стабилността в региона“, заяви Ципрас. Той е на посещение на остров Псара, където присъства на парада по случай годишнината от гръцката независимост.

Гърция има сила да запази суверенните си права и териториалната си цялост, увери Ципрас.

По темата за двамата гръцки войници, задържани в Турция този месец след случайно пресичане на границата, премиерът подчерта, че правителството в Атина полага всички усилия, за да се завърнат в родината си възможно най-скоро.

Военният министър също призова приятелите и съюзниците на Гърция за подкрепа за двамата гръцки военни, намиращи се в турски затвор в Одрин "в нарушение на всички принципи на международното прави и на демокрацията“.

На парада в Атина бяха представени танкове, бронирани машини, самоходни артилерийски установки (САУ), машини с руски противотанкови ракетни комплекси "Корнет“ и "Фагот“, техника за ПВО, инженерни и противопожарни части. Били са показани и гръцките безпилотни летателни апарати Pegasus.

По улиците преминаха военнослужещите от сухопътните части и военноморските сили, пожарникари и полицаи. Няколко подразделения са били в униформи от началото на XX век. Над града прелетяха военни самолети и хеликоптери, включително тежки военно-транспортни "Чинук“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган прави това което Путин каже, иначе няма туризъм, няма газ, няма търговски обмен, ако, обаче аз преговарях с него, щях да му намекна за изгонване на турските работници от Германия. Пусне ли мигранти, те заемат местата на турците в Германия.
384
5
 
16
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРАВИ СА СИ ГЪРЦИТЕ!ДА НЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ИМ ПОМАГАМЕ!!!
383
3
 
3
 
! Отговори
1453 преди 6 години
Kakto prez 1453, 1821, 1922, 1974, 1994 godina li? Ya şu prochetete istoriyata.
382
2
 
4
 
! Отговори
Xxx преди 6 години
Гърците и е са едни убостници
381
6
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Garcite s...... stari penzioneri -prdlovci
380
0
 
9
 
! Отговори
тервел преди 6 години
До българинаСакън от такива съюзници-предатели в междусъюзническата война!
379
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български БългаринНикога не подценявай турчина - комшията..........
378
0
 
5
 
! Отговори
мечта преди 6 години
До АнгелКога е имало световна коалиция? Само интереси вечно е имало!
377
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български БългаринТака е, когато икономиката се превръща в политика!
376
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Няма проблемКомунистическото племе понякога се предпочита като по-сговорчиво и предателско!
375
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български Българин Стига сме се тикали между шамарите! Стига сме си сменяли господарите!
374
3
 
14
 
! Отговори
42 преди 6 години
До 393Ами Турция си знае, че е далеч по-слаба от Русия. Другото са празни курназлъци.
373
6
 
19
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 393; До "Я па ти" . Русия може да унищожи Турция чисто икономически санкции. Достатъчно е да врътне кранчето за газта и ще парализира цялата икономика на Турция. Запомни ага. Политиката и енергоресурсите са тясно свързани.
372
7
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Турция ще бъде смазана не от Гърция а от голяма международна коалиция включваща САЩ и Русия в редиците си.Но това ще стане след 10-20 години когато света узрее достатъчно!
371
2
 
12
 
! Отговори
сиртаки преди 6 години
До Анонименкогато една натовска държава нападне друга, питаш англосаксонците кое търговско споразумение по ги устройва, но гледаш да не блокираш излаза на Русия
370
4
 
5
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
До Българин някой си 379 Ако си кротуваме, нищо няма да стане. На никого не е запотрябвало комунистическо племе.
369
18
 
9
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 378 От къде на къде Русия ще позволява на Турция какво да прави ? Турция не е Украйна , а и Ердоган удря здраво.
368
5
 
14
 
! Отговори
Мирмидон преди 6 години
До Мнение"когато се родил първият грък, евреите заплакали"...никога не подценявай данайците.
367
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тракиец съм аз и планинец див,Ножа ми е сабя, а месала - знаме,Майка ми затваря патрони в буркани,В атака политам за мигИ на пастърма ще направя всеки османец "велик"!
366
10
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Гърците били под османска зависимост , а ние под османско робство.Гърците ще смажат Турция , точно колкото и ние.Да не се захващат с Ердоган , че бие много лошо.