Край на драмата: Летя, летя "Тянгун 1" и изгоря! Над Тихия океан

Космическата станция навлезе в атмосферата в 3,15 часа тази нощ
Обновена: 2 апр 2018 08:49 | 2 апр 2018 06:07,
65
Край на драмата: Летя, летя "Тянгун 1" и изгоря! Над Тихия океан
Снимка: Reuters

Край на драмата! "Тянгун 1", китайската космическа станция, която от седмици наред летя безконтролно в Космоса, тази нощ навлезе в атмосферата на Земята и изгоря над южната част на Тихия океан.

Новината бе съобщена от китайските космически власти и бе разпространена светкавично от световните агенции.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 8,15 ч. пекинско време (3,15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай, цитиран от БТА.

Още по темата

По-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат земята. Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората.

Китайският в. "Глобал таймс" заяви, че големият шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай.

Български учени също прогнозираха още вчера, че вероятността "Тянгун-1" да падне на сушата, в частност в България, е малка. Те дори изчислиха със завидна точност моментът на разпадане на космическия апарат.

"Най-вероятно разрушаването на станцията ще започне да настъпва между 3 и 8 ч. сутринта, заяви пред  БНТ вчера флотилен адмирал проф. Боян Медникаров - началник на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров"-Варна.

"Нашите прогнози са, че по всяка вероятност разрушаването на станцията ще започне над Атлантическия океан.

Какво ще бъде поведението на станцията в хода на разрушаването ѝ е трудно предсказуемо", каза още адмиралът.
"Тянгун 1" бе изстрелян през септември 2011 като прототип на желаната от Китай цел: постоянна космическа станция, която се очаква да бъде изстреляна около 2022 г.

Станцията е необитаема от 2013 година, а през 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата.

Известният като "Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 метра и тежи 8,5 тона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали щеше да лупне у назе ??
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да повторя още един път понеже цензурата в този сайт е отчайващо избирателна: Цялата тази "драма" съшествува само в този сайт. В мозъците на дипломираните "журналисти" наети да служат вярно.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тянгун... навлезе в атмосферата на Земята и изгоря над южната част на Тихия океан."---А, аз все се надявах да падне у дворо с магнолиите у БанкИ. 'Найш колко пари са това!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е време да се сложи край и на драмата "Скрибал" и истината да наяве!
49
3
 
0
 
! Отговори
Made in China Town преди 6 години
До АнонименРазбирам, г-н Астрофизик, Математик и Астронавт. Всички "професори" обясняват същите работи, че ще избягат, че им идва в повече. Не те обвинявам, вярвай си в измамите и лъжите и се радвай, че имаш много познания по астрофизика. Убеден съм, че си завършил поне средно образование. Не спори с отличника на математическата гимназия, че ще станеш още по смешен - "тъмен балкански субект" :)) Почивай си, това поне не изисква мисли. Изгледай песничката дето ти дадох и си почивай.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"флотилен адмирал"?!?Абе вие се потурчихте, пардон - поамериканчихте до такава степен, че забравихте родния език?Сега чакаме и флуктуационен генерал?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Made in ChinaНе ми се спори с балкански селяни с познания по астрофизика от филмчетата със супермен.
46
7
 
1
 
! Отговори
Made in China преди 6 години
Flat Earth Man is back! - 'Puppet Show" - an ISS exposé - FUNNY Това е клипът относно измислените станции в "Космоса"... приятно гледане.
45
7
 
0
 
! Отговори
Made in China преди 6 години
До АнонименРадвам се, че си анонимен :) Така хора по-лесно се ориентират и какви ти е информацията. Ето ти малко музика и забавната част на темата, за да помислиш малко. И погледни словевете на атомосферата с какви градуси са..и не се излагай да говориш, че било то скоростта. ТЕРМОСФЕРА - от около 80 км нагоре, температура достигаща до 2000 градуса по Целзий...Викам да почиваш малко и пак да се обадиш подготвен следващия път. Дотогава приятно гледhttps://youtube/watch?v=BJZ9sqvH9dY
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Made in ChinaПо-голяма глупост не бях чел днес. Високата температура не се дължи на високите слоеве в атмосферата, а от скороста с която влиза в нея.Защо изобщо си правите труда да коментирате неща от които си нямате идея или просто избивате комплекси като се правите на много вещи в материята (която и да е).
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега за какво ще пишат медийните клозетници?
42
1
 
3
 
! Отговори
Men in Black преди 6 години
До Made in ChinaТи от къде знаеш това???
41
0
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Оле не мога ... края на статията, направо се разпаднах от смях в ниската тропосфера.Космически кораб било Тянгуна, и е бил, не е дълъг и не тежи, тежал е някога преди да се разпарчетоса ...
40
13
 
6
 
! Отговори
Made in China преди 6 години
Такава станция не е имало никога, поне със сигурност в орбита около Земята. Поредната измислица и промиване на мозъците. Като излиташе не изгоря в атмосферата, където достиат 2000 градуса по целзии в горните слоеве...а сега изгоря... :))))) Нещастници.
39
0
 
9
 
! Отговори
по света и у нас преди 6 години
всеки викаше да падне у съседите или върху съответния парламент и накрая Небесният дворец се обърка накъде да огрее по-напред, добре че има още консерви и камънаци горе, иначе следващата седмица току останем без апокалипсис в жълтините
38
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква изненада- преживяхме поредния медиен армагедон. То не бяха простотии как щях да удари десетки големи градове, то не бяха заплахи как горивото на сателита ще ни изтрови. Да живее псевдонауката, медийните сапунени опери и милионите шарани. Такива "новини" ме карат да си мисля, че човечеството със страшна сила деградира, вместо да приложим разум, веднага се да трибуна на разни шамани и се изпада в тежки драмитизми.
37
0
 
10
 
! Отговори
АКО преди 6 години
Ако децата на мутри и политиците - учениците от СМГ, бяха платили за частни уроци щяха за 5 минути да решат задачата.Плащайте бе!
36
2
 
14
 
! Отговори
brawo преди 6 години
искам да поздравя българския генерал, който в реален режим следеше траекторията. Военомоското успяха да изчислят къде точно ще падне няколко часа преди падането.СМГ СЕ ИЗЛОЖИХА, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА ИМ ПЛАТИ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ В ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ!!! МЪЛЧАХА МАТЕМАТИЦИТЕ КАТО МИШКИ!!! ЧАКАХА НЯКОЙ ДА ИМ ДАДЕ ПАРИ. МЪЛЧАХА КАТО РИБИНАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛАГАЦИЯ БЕШЕ ЗА БАН. ВСИЧКИ ПРОФЕСОРИ-МАТЕМАТИЦИ СЕ СКРИХА, НЕ ДИГАХА ТЕЛЕФОНИ. ОКАЗВА СЕ, ЧЕ КАЛКУЛАТОРИТЕ ИМ НЕ РАБОТЕЛИ, ЗАЩОТО БИЛИ КИТАЙСКИ.У-У
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМоя уавей десятка бие ифоня осмица на дъщеря ми по всички показатели. Пиша ги така, да не сизлиза, че правя реклама или антиреклама.
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бива ли такова нещо бе, китайци? Ясно ви бяхме посочили целта - Народното събрание. Тя с вързани очи да беше падала станцията, щеше по-точно да удари.