Код "Ще вали ли?" и имаш доставка в затвора, пистолетът - 250 лв.

Най-много пари се въртят за телефонни разговори и наркотици
85
Код "Ще вали ли?" и имаш доставка в затвора, пистолетът - 250 лв.
Снимка: Олег Попов, архив Dnes.bg

Бягството от Централния софийски затвор на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев вади на показ лекотата, с която затворниците се сдобиват със забранени вещи зад решетките, включително и оръжие.

Тарифата за вкарване на хладно или огнестрелно оръжие в затвора е 250 лева, като поръчката се плащала отвън, а парите най-често отивали при надзирателя, който ще я направи. Доставката се водела "специална" и се правела основно от по-млади служители, разказа пред "Монитор" бивш пандизчия, пожелал анонимност. Той е прекарал половината си живот по затворите, а в началото на годината е бил освободен след поредната присъда за кражба.

Често му се налагало да прибягва до поръчки отвън и твърди, че имал съкилийници, които се въоръжавали основно с ножове. Чувал и за такива с пистолети.

Още по темата

Това често били пищови тип "дамски", които били по-малки и по-лесни за скриване. Не се стигало обаче до използването им. Не знае каква е тяхната бройка, но ги имало скрити из килиите и дворовете на затворите.

Най-вероятно е подобен и случаят с избягалите затворници Пелов и Колев, които се оказаха въоръжени с пистолет и с нож.

"Чувал съм, че ако се вкарва пистолет, то надзирателят го доставя повреден, за да не стане самият той жертва. При Пелов обаче явно оръжието е работело, щом е стрелял", разказа бившия пандизчия и обясни как точно става поръчката.

"Когато искаш нещо от някой надзирател, го питаш "Ще вали ли?". Ако той ти каже - "Може и да вали", това означава, че може и да ти свърши работа. Ако ти отговори - "Времето е хубаво", значи не трябва да го питаш нищо повече", разяснява бившият затворник.

С кодови наименования било и всичко, което се поръчва. За шише алкохол от половин литър например се питало "Кога имаш рожден ден, че да почерпиш?". Ако надзирателят отговори – "Другата седмица", значело, че другата седмица ще вкара една бутилка алкохол. Цената за услугата била 50 лева. Доза хероин или марихуана пък се таксувала по 100 лева. За нея се питало - "Кога ще те видя по-усмихнат?".

Парите за поръчките се взимали основно от близките на затворниците, тъй като вътре в зандана имало камери и дори пандизчията да е получил месечната си заплата ако е работил, то няма как надзирателя да вземе парите.

Най-много пари се въртели за телефонни разговори.

"Мит е, че всеки затворник има телефон. Апаратите зад решетките струват много скъпо, а и дори да не ти ги намерят служителите, другите затворници ще те видят и ще те издадат или ще ти го откраднат. За това се ползват надзирателите. Те нямат пистолети, но имат телефони и продават един разговор с тях за по 20 лева. Можеш да говориш в рамките на до десетина минути, но само в негово присъствие. Колегите са доволни от тази услуга, защото на тях им излиза по-скъпо да говорят през системата на затвора. Тя струва три лева на минута и още след първото прозвъняване на сигнала сметката ти е намаляла с 2,49 лв. и единственото, което ти остава, е да вкарваш още пари, за да проведеш един триминутен разговор“, разказа още източникът.

Бягството на Пелов и Колев е финансирано от ботевградски бизнесмен, за когото Владимир е работил, докато е бил на свобода, и е изпълнявал негови поръчки за палежи, рекет и дори убийства, които още се разследват. Това е една от версиите, по които работят в МВР, твърди "24 часа".

Бизнесменът вече е разпитван, показания даде и синът на Пелов. Докато бил под домашен арест, Владимир Пелов бил подозиран за серия от престъпления в Ботевград, които още не са разкрити. За поръчител се сочи точно бизнесменът, който официално се занимава със земеделие, хазарт и ресторантьорство. След като Пелов влезе зад решетките през март 2016 г., синът му често бил засичан в компанията на боса, а колата му - в двора на къщата му.

Кримиконтингентът на Ботевград знаел от година и половина, че Пелов подготвя бягство, имало и поне десет устни сигнали към администрацията. Само един от тях е оформен в писмен вид до МВР. За него вчера потвърди и вътрешният министър Валентин Радев.

Какъв се осъществило бягството?

Към 15:45 ч. на 3 април Пелов и Колев напуснали килията си и под конвой били съпроводени на първия етаж на затвора. Наредили се на опашка заедно с други пандизчии пред стая, от която да получат пратка от близките си - телевизор. Всеки багаж, който съдържал електронни уреди, обаче минавал през скенер за проверка от технически сътрудник на затвора. В стаята за получаване на техника служителят бил сам. От затворниците го деляла само леснопреодолима преграда.

И Пелов, и Колев слезли да си получат телевизора въоръжени. Пелов с боен пистолет, а Колев носел нож. Първо Колев извадил ножа, а веднага след него Пелов пистолета. Техническият сътрудник бил повален с един удар за секунди. След това убийците прескочили преградата.

Пелов и Колев след това заплашили охраната на втори пост и излезли навън, където открили огън. Бегълците са излезли през входната врата. Тя е била отворена както винаги досега, каза заместникът на Цачева проф. Николай Проданов. Според зам. вътрешния министър Красимир Ципов затворниците са използвали надзиратели като "жив щит" да им бъдат отворени вратите.

Свидетел на последния епизод от бягството е чистачката, която се разкрещяла и започнала да гони затворниците.

Двамата убийци, избягали през парадния вход на Софийския централен затвор, са се раздели и се крият в никому неизвестни квартири, най-вероятно в столицата. Очакват се да излязат, за да сменят скривалищата, или да направят опит за минаване на границата в дните около Великден, но не по-късно в средата на другата седмица, пише "Труд".

"Хората трябва да са много бдителни. В момента, в който имат съмнение за това, че лицата се намират някъде, в никакъв случай да не ги доближават, защото двамата са въоръжени и опасни, а да се обадят на тел. 112 или на полицията", призоваха разследващите.

Жесток, отмъстителен, изключително агресивен, брутален, интелигентен и комбинативен. Така бивши и настоящи полицаи и психолози описват избягалият Владимир Пелов. Той се прочу през 1996 г., когато при грабеж на чейнджбюро в Пловдив застреля сарафа и задигна 300 долара. За кървавото престъпление той е осъден на 11 години затвор, но излежава само шест заради добро поведение. През 2010 г. той кандидатства в Софийския университет за специалността "Екология" и изкарва оценка 5,88. Само година след това обаче Пелов отново влиза в криминалните хроники. Заедно с негов авер атакуват златарско ателие в Ботевград. На главата си е сложил карнавална маска, пребива собственика му и задига колиета, обеци и гривни за 52 000 лева. При бягството си Пелов и съучастникът му стрелят по полицаи и отвличат автомобили. Тогава психолози от МВР убеждават майка му да издаде местонахождението му, тъй като имало възможност да бъде убит при акция по залавянето му. За това престъпление той е осъден на 25 години затвор. Към тази присъда са добавени и годините, които са му останали от предишното наказание.

Аверът му в бягството Радослав Колев пък е в затвора за убийство на данъчен през 2014 г., който извикал Радослав да му поправи компютъра. Данъчният обаче започнал да го гали, дори го хванал за пениса. Това разярило Колев, който хванал чук и започнал да го удря по главата. Накрая му прерязал гърлото. По време на разследването станало ясно, че като дете Колев бил изнасилен и това отключило агресията му. Пред съда той направи самопризнания и получи 26 г. затвор. Преди това е лежал в затвора за грабежи на старици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
4
 
! Отговори
Не знам преди 6 години
дали ще вали,но сьс сигурност някой ще хвьрчи предсрочно!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V BG VSICHKO E SVINSKO
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В затвора се намират най-ценните кадри на лявата мафия
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАЙТЕ ИМ НОВИЧОК ДА СЕ ОТЪРВЕМ
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 - нали се досещаш че това с изнасилването си е нагласена работа за по-малка присъда . Когато няма свидетели и жертвата вече не може да говори може да кажеш всичко
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплашил с пистолет надзирателя и той му натиснал бутона за вратата. Като работех в заложна къща имахме бронирано стъкло. В централния софийски нямат
50
4
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Попаднал на хора:- Иде ли буря, старши? - На ти два автомата!
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицаите от края на града трева да пасат. Истината е много по-ужасна от телвизионната комедия. Полицаите служат на преступниците срещу заплащане.
48
2
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До ККК И аз се чудя на акъла ня комунистите.
47
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 47 Двамата пандесчии избягаха възмотени от повишението на заплатите на надзиратерите. Как може при такава корупция да им повишат и заплатите.Прави са.
46
1
 
20
 
! Отговори
Аз преди 6 години
В системата на затворите и ГДО от години кипи политическо кадруване. И не ги слушайте, че са им малки заплатите. Толкова заслужават. Като искат да са като в МВР, да дойдат в МВР. Има достатъчно празни щатове, ама нъц, не искат, щото никой не иска да си зареже рахатлъка. Защото в тези две структури на МП от години се назначават удобни или роднини на власт-имащите. Мога да дам поименни примери за това. Не ги знам изгонените сега, но вероятно те също са били нечии протежета.
45
4
 
22
 
! Отговори
dfxb преди 6 години
Време е "законотворците" да предложат много по-дълги и строги присъди за сериозните и тежки престъпления!Тези убийци са били със смешни присъди-единия с присъда 11 години за убийство с грабеж?!Другия плазмодий също е със смешна присъда-в нормалните държави с нормални закони за подобни престъпления дават по 2-3 доживотни присъди!!Освен това затворите са им със строг режим, в някои даже не са позволени свиждания повече от 2 пъти в месеца!!Освен това тези амеби трябва да бъдат сцепвани от бачкане!!
44
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Пелов трябва да изгние в затвора т.к е неспасяем случай, но другия са се опитали да го изнасилят за 2ри път и до някъде го разбирам... Пак е за затвора, но явно не е такъв психопат. Няма да ги хванат сигурно, но поне се надявам да не останат в България...
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха ........... че той девическия пансион на езиковата гимназия в Ловеч се охранява по-строго бе! Дайте им още пари на тия надзиратели, барем поне един от цялата смяна се окаже достатъчно платен че да не пипа!
42
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой приятел работи като надзирател в затвор/няма да споменавам къде/. За съжаление всичко това написано е вярно, /като има и още доста за допълване/ и тази схема не е от сега. Защо сега всички се правят на толкова изненадани се чудя, кого заблуждават. Аз като нормален гражданин съм запознат със схемите им, а те дет са вътре в системата се правят на три и половина. Такива неща мога да разкажа, че ще настръхнете. Всичко идва отгоре, останалите просто изпълняват заповеди. Това работи с години...
41
3
 
44
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Щели да вземат пратка, която била телевизор...това в затвор ли е, или крайпътен мотел??? За 20 лв надзирателят ти давал личния си телефон, да си проведеш разговор с някой си, вкарват ти бутилка с алкохол, като си платиш, че то преди демокрацията, в училищните интернати беше по-строго. И това е място за превъзпитание-наистина сме пълна пародия на държава! Какво да очакваме с такива управляващи...
40
1
 
27
 
! Отговори
Егати преди 6 години
В пандиза телевизори,пищофи,ножове.Кот си поискаш.Сигурно и *** им водят.Не може само мъоки д..а за се таковат.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой спомня ли си чейнджбюрата през деветдесетте години. Едва ли имаше по голяма престъпна дейност. Не разбрах кого е убил, касиера на бюрото или собственика. Повечето бяха от престъпния контингент и мамеха поголовно и българи и чужденци. Колко ли от тях има в затвора. Най вероятно-николко.
38
5
 
26
 
! Отговори
ККК преди 6 години
Чудя се, как може в центъра на София, да има затвор.Ба си тъпите управници. Явно яко се гепи
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Укритото ДДС е за 16 милиарда.Тоест, пари има.Но се крадат здраво.Отделно, че шефовете на всички нива са разни калинки от Шуменския, УНИБИТ и подобни центрове на платените дипломи. Как такива хора да създадат организация за каквото и да било?