Ердоган ще насочи към Тръмп "путинските" С-400, че и танкове

"Свободная пресса" за военното сътрудничество на Анкара с Москва
6 апр 2018 13:30, Елка Василева
418
Ердоган ще насочи към Тръмп "путинските" С-400, че и танкове
Снимка: архив, Reuters

Анкара може да договори с Москва още редица проекти в отбранителната промишленост освен покупката на С-400. Това заяви във вторник, 3 април, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с руския държавен глава Владимир Путин.

"Стигнахме до споразумение по темата С-400. Предприемайки конкретни стъпки по тази тема, може да развиваме сътрудничество и по други въпроси, засягащи отбранителната промишленост", подчерта Ердоган.

От своя страна Путин заяви, че "по молба на нашите турски партньори и приятели" Русия ще ускори доставката на зенитно-ракетните комплекси.

С доставките на С-400 нещата са кажи-речи ясни (по-късно зам.-шефът на секретариата по отбранителна промишленост Исмаил Демир уточни, че те ще започнат по-рано от предвиденото - през юли 2019 г.), но намерението на Турция за сътрудничество с Руската федерация в проекти от отбранителната индустрия изглежда интригуващо.

Да не забравяме, че турските отбранителни предприятия с охота използват чуждестранния опит за създаване на собствени модели оръжия. А тъкмо сега Анкара среща трудности в осъществяването на ред амбициозни начинания, пише Андрей Полунин, "Свободная пресса".

Политически разногласия с ЕС спъват например проекта за най-новия турски танк "Алтай". Турската компания "Отокар" сключи с южнокорейската "Хюндай Ротем" договор за съвместното му разработване като основен боен танк за въоръжените сили на Турция. В работата се включи австрийското дружество "Острия'с Ей Ви Ел лист", което трябваше да проектира двигателя и да предостави съответните технологии на турската страна. В края на 2016 г. обаче отношенията между Анкара и Виена се влошиха и договорът се провали. Теоретично Русия би могла да запълни тази празнина.

Сериозно постижение на турската отбранителна промишленост е и създаването на собствени ударни безпилотни летателни апарати. В края на 2015 г. войската на Турция получи за пръв път такива дронове - дотогава с подобни въоръжения разполагаха само САЩ, Китай, Пакистан, Иран и Израел. Анкара взе решение да разработва безпилотна техника през 2004 г., след като Щатите отказаха да доставят на Турция ударни дронове "Рипър" и "Предътър". За да напредне в тази посока, Турция планира да се възползва от техническите ресурси на украинския концерн "Антонов". Украйна обаче не е много надежден партньор, а Русия може не по-зле да подпомогне турците с авиационни технологии.

Турското ръководство обмисля и създаването на собствен изтребител от пето поколение. Това заяви през юни 2017 г. Фикри Ъшък, по онова време министър на отбраната. "Не е лесна работа, но ако се действа в екип, няма нищо невъзможно", отбеляза Ъшък. Русия със сигурност има капацитета да стане част от този екип.

Накрая, Турция развива доста активно ракетостроителния си отрасъл. През 2016 г. турското отбранително ведомство изпробва система за ПВО със среден обсег "ХИСАР-О" - рожба на местните компании "Аселсан" и "Рокетсан". По-рано те създадоха система за ПВО с малък обсег "ХИСАР-А". Освен това от 2009 г. "Рокетсан" разработва ракети с голям обсег, както и комплекси за изстрелването им. Помощ от Москва няма да е излишна и за ракетостроенето в съседната страна.

Какво стои зад желанието на Анкара да разшири военнотехническото сътрудничество с Москва; готова ли е Русия да откликне?

Днес Турция наистина е в твърде трудна ситуация - посочва Сергей Ермаков, експерт на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). - Наред с дълбоките противоречия между Анкара и европейските й съюзници, стигащи до равнище НАТО, виждаме и разногласия със САЩ по повод това как трябва да изглежда картата на Близкия изток. В тази връзка през управлението на Ердоган Турция лансира собствени амбициозни външнополитически проекти - от регионално стратегическо ниво. И тук за нея е много важно да намери верния баланс между силовите центрове.

Както показа скорошната среща между Ердоган и Путин, Турция разглежда Русия като сериозен играч. И в новите условия военнотехническото сътрудничество започва да играе ролята на политически инструмент. Не само инструмент за установяване на партньорски отношения, но и за формиране на ново пространство на сигурността, за каквото вече отдавна говори Русия. В крайна сметка става дума за изграждане на полицентричен свят, който да не бъде разделен на блокове, включително военни.

В този аспект стратегическите интереси на Руската федерация и на Турция се срещат на оперативно ниво - в търговията с оръжия и средства за производството им.

Същевременно ред моменти влияят вече негативно на перспективите за сближаване между Москва и Анкара. На първо място - политическият натиск върху Турция от страна на Съединените щати.

Вашингтон следи твърде отблизо развитието на руско-турските отношения, схващайки, че в крайна сметка то може да увреди новата архитектура на европейската сигурност, градена от американците. Ще отбележа, че Турция в случая е сред ключовите играчи, но има риск да наруши единството на натовските редици. И случи ли се нещо подобно, цялата система за възпиране на Русия просто ще рухне.

Тъкмо затова тази отделна насока в сътрудничеството между Анкара и Москва - военнотехническата, добива специално и много сериозно значение.

"Свободная пресса": - Ако се стигне до разширяване на това сътрудничество, кога и какви ще бъдат резултатите?
Трудно е да кажем колко бързо ще стане факт това разширяване. По този път има не само политически, но и техническо-бюрократични ограничения, свързани с нормативно-регулаторната уредба в Руската федерация.

Колкото до конкретните насоки в евентуалното сътрудничество, става дума за перспективни видове оръжия, определящи облика на днешните и на бъдещите въоръжени конфликти. На първо място говоря естествено за нови авиационни платформи от поколения "5" или "5+", също и за безпилотни роботизирани апарати с автоматизирани системи за управление.

От друга страна Турция има нужда да модернизира наземните си бронирани платформи - танкове и бойни машини. Това е остър проблем за Анкара с оглед ситуацията в граничните области, където се водят бойни действия срещу терористи. Тази модернизация също може да стане перспективен сектор от сътрудничеството с Русия.

Ще добавя, че Руската федерация добре разбира къде минават границите на военнотехническото сътрудничество. Турция, поне засега, остава членка на НАТО; освен това Русия неведнъж ясно е заявявала, че при доставките и съвместното производство на оръжия Москва спазва следния принцип: те не бива да нарушават регионалния силов баланс и да водят до напрежение. Същите съображения ще доминират и в случая с Турция.

"Свободная пресса": - Какви са шансовете, развивайки военнотехническото сътрудничество, да отцепим Анкара от Вашингтон?

Главната ни задача е регионалната стабилност. А Турция не е само наш съсед, тя е и ключова страна, свързваща Европа с Близкия изток.

За Москва е от принципно значение, че не желаем да разглеждаме Анкара в контекста на геополитическата конкуренция. Искаме да предложим нов дневен ред - сътрудничество в рамките на един полицентричен свят. Затова не искаме да откъснем Турция отнякъде и да я включим в нещо друго, създавайки нов блок с тази държава. Още повече, че с Турция просто не може да имаме пълноценен съюз - блок срещу някого, трябва да отчетем и този факт.

Всъщност се обявяваме само против това на преден план да излизат междудържавни противоречия, криещи риска да прераснат в междудържавен конфликт в региона. Точно в тази насока има шанс да напреднем, развивайки нормални отношения с Анкара.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
4
 
5
 
! Отговори
момо преди 6 години
подобре боко отколкотоконсерва нинова
253
7
 
12
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Не е зле и САЩ да си купят но ще се редят на опашка след Индия,Китай,Пакистан...и т.н.до тогава ще си дрънкат старите самолетоносачи дето от морското дъно ги дели едно руско торпедо и ще си кърпят раздрънкания Ейбрамс /технология от виетнамската война/а тези 700 милиарда военен бюджет да втъват като у Бойчова магистрала.....
252
19
 
8
 
! Отговори
Осторожно преди 6 години
НАркоманите от Москва обикновенно продават без пари супер модерни оръжия на стрнаи които не са им съюзници..ВИят срещу братските народи вкл славянски страшно ..Подмомагат диверсии срещу Украйна,БЪлгария и Беларусия..ВООБЩЕ КОФТИ СРАМНО>>
251
4
 
2
 
! Отговори
АМАН БРЕ преди 6 години
АМАН ОТ НАРКОМАНИ В МОСКВАНАпомняме, че КАРИБСКАТА КРИЗА БЕ ЗАРАДИ Ядрени оръжия разположени в Турция на границата с СССР.В Турция имаше доскоро хиляди ядрени,термоядредни и неутронни оръжия насочени главно към СССР<тези Ц400 са за декодиране на ПВО на МОсква ..
250
4
 
2
 
! Отговори
Ей го дей преди 6 години
Нефта свършва най-късно след 40 години -САЩ лека полека се махат от там защото след 40 години няма да има хляб в пустините без петрола ,а арабите не са развили нищо освен пертрола.
249
2
 
12
 
! Отговори
@ преди 6 години
Тук световни гео-политически стратези и авиационни експерти опяват преди мен трагичното положение на Русия и военната и промишленост. Как летели на прахосмукачки и тем подобни...Мокри сънища на комплексари обладани от различни фобии.Американо спретнаха на Еродган военен преврат, но се провалиха. Защото Путин лично звъннал на Ердоган и го предупредил че му правят к*р капан и ще го анихилират в хотела с ракети от хеликоптер.Ердоган не го харесвам, но не се занимава със стиропор и асфалт.
248
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Ти все едно си в завода където се строят самолетите и много разбираш от самолетно оборудване.
247
10
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ердоган върви по тънкия лед на Путин.Тук Путин трябва да вземе нобелова награда за Стратегия.Много хора в момента се заблуждават че целта на Путин е просто да разедини САЩ и Турция но това е само една частица от гениалния му план.Русия многократно в историята си, рязко е сменяла политиката си спрямо Турция.От епизоди на приятелство до епизоди на войни.Точно 7 на брой през последните 300 години.Крайната цел на Путин е да унищожи Турция с помоща на САЩ но ще минат години преди света да го осъзнае
246
12
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
Индия купи руски самолети и горчиво съжалява.А отговорните за сделката в момента са следствени.Само за година окапаха над 50% от самальотите и индийците се чудят как да се оправят.Що се отнася до Су 35 , 37 , 57 и който и да било от тях двигателя им е трето поколение и колкото и плюсове да му слагат и както и да го прекръщават четвърто все още нямат,за пето да не говорим.Електронното оборудване,компютри,дисплеи,софтуер и пр. там е като при социализма.Тези самолети плашат ДАЕШ защото нямат ПВО
245
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как руснаците ще помогнат на Турция за 5то поколение самолет като те не могат да го построят за себеси?! Индия, Индонезия и Египет защо изоставиха идеятя да купят Су 57 и 35 и минават на Рафал и Ф 16 В?! Американците вече 10 години летят на Ф 22 и Ф 35 а руснаците имат 8 Су 57 и летят по паради с него и още не могат да направят двигател дето да лети на СЗС без форсаж .
244
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната партенка. Ердоган използва Путин за да изнудва ЕС американците а Русия по стара традиция приема желаното за действително. На бас, че Турция няма да вземе С 400! Всички видяха как се провалиха в Сирия и как Томахавките разпердушиниха Хмеймим. Оправдането беше, че Земята е кръгла....
243
11
 
21
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 6 години
До БългарияТия ги разправяй на феновете на атака бе!Руската сила е една химера, поддържана от пропагандата им и от лаици като теб. Вярват им, че ще защитават православието, а в същото време продават оръжие на читаците.Още се кланят на мумията на Ленин и тъпчат собственият си народ. Доскоро не признаваха от къде иде азбуката им, ти си тръгнал да пишеш фантасмагории.
242
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
277, дано си прав! Достатачно тъпите американци продадоха доста самолети на Саудитска арабия. Дано могат д ги контролират. Руснаците не са по-умни в това отношение! За какво са на съседите подобни оръжия?! Да се бранят от кого? От продавача на тези оръжия! Изклчително тъпо е да продаваш технологии на маймунски страни за да печелиш пари СЕГА и да получиш ВОЙНА един ден!
241
7
 
23
 
! Отговори
България преди 6 години
А всичко - икономически проекти - АЕЦ-ве, Газопроводи - мита, Военна промишленост - можеше да е България. С тези псевдоатлантически ценности и набеждавания на държави с цел нападение - не виждам БГ да има приятели и съюзници.Тук ще оцеляват другарите от Народното събрание, депутатчета с десет хилки заплата, евродепутатчета с двеста хиляди на месец. Ще ядем вредни храни по-скъпи от ЕС. Ще пием води с уран.Мръсен въздух от 20 г. трошки, Гинките и Плъховете ще карат ферарита и ще убиват лекари!
240
16
 
20
 
! Отговори
Путин+Ердоган преди 6 години
ВНЛ горчиво.Айде сега всички русофили на опашка пред джамията за ритуално обрязване в чест на новия халиф Путин.Няма да боли , мъжеството ви отдавна липсва и сега просто ще се потвърди липсата му.
239
9
 
14
 
! Отговори
12344 преди 6 години
Доганчу най-накрая ще му идат в дупето тея ракети с неговата голяма уста - пролеми с Гърция ,Франция ,ЕС, САЩ , не отстъпва в Сирия на Русия и Иран, ще го видим до де ше стигне.
238
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция може да излезе от НАТО и преговорите с ЕС.
237
6
 
14
 
! Отговори
преди 6 години
До ЖороХкрементче, досещам се, че си отвъд океана. Боже, тези събраха толкова много интернационална иzмет, че скоро континентът им ще потъне от толкова навляци. Мнението ти не ни интересува. "Ние, нашите"! Щом не си от НАШИТЕ, дето не сме избягали, а си стоим тук и работим, доколкото можем, за да я има България, чиба!
236
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Игрите с Турция са сложни и заплетени. С-400 е дефанзивно оръжие. За Русия и нейната авиация не са проблем - с един кодиран сигнал могат да ги отклонят или унищожат. За Турция те са гаранция, че никой няма да ги нападне по въздуха. Те не могат да разчитат вече на бюро "Антонов" - то е разтурено, а няколкостотин специалисти преминаха в Русия, а има и такива, които заминаха за Китай. За танка "Алтай" вероятно в Челябинск има достатъчно двигатели.
235
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туркофони се правят на гъркофони, а гъркофоните - на туркофони....Само ти се правиш на грамофон....