Юлия Кръстева за досието й: Сабина изобщо не прилича на мен!

Комисията по досиетата провери ли фактите?, пита тя
111
Юлия Кръстева за досието й: Сабина изобщо не прилича на мен!
Снимка: архив Reuters

Под заглавие "Истината на досиетата" седмичникът "Ди Цайт" помества обширна статия по случая Юлия Кръстева. Най-интересното в нея е телефонното интервю, което тя е дала на вестника и което е интегрирано в статията, пише Deutsche Welle.

Юлия Кръстева веднъж вече отрече информацията, че е сътрудничила на тайните служби в комунистическа България. В отговор Комисията по досиетата публикува документите за нея, а сега известната в света българка за първи път ги коментира.

Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо. То не съдържа, според тях, недвусмислени доказателства за доброволна агентурна дейност на известната интелектуалка. Въпреки това досието е важен документ за лудницата на 20 век, пише "Ди Цайт".

Още по темата

За пръв път през живота си Кръстева се вижда представена в лоша светлина. Кой се интересува от нейните многобройни награди и почести, когато става дума за шпионаж? Историята е твърде понятна и се разпространява със светкавична бързина. И тази история е следната: една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж. И скоро левият интелектуален елит на френската столица е в нозете ѝ. По-късно тя въодушевява и либерален Ню Йорк. А в действителност същата тази бляскава интелектуалка е била само дребна шпионка от България?!

"Постфактическа политика"

В нашия телефонен разговор, продължават по-нататък авторите на публикацията, Кръстева казва нещо съвсем различно от онова, което казва "Сабина“ според досието: "Никой не ме е разпитвал преди заминаването ми за Франция. Вероятно някой от апарата се е застъпил за мен. Никога не съм се опитвала да разбера точно".

"Лицето в това досие не прилича на мен. То не ме докосва и все пак ме скандализира", казва Кръстева в телефонното интервю за "Ди Цайт". Същевременно тя съзнава, че тоталното отричане не помага. Досието изглежда "автентично“ и в нейните очи, но тя категорично се съмнява в истинността на съдържанието му. "Аз имам един голям въпрос към Комисията [по досиетата]: проверили ли са те дали тъй наречените факти, за които става дума тук, не са били манипулирани от авторите?".

Кръстева не е сигурна, четем по-нататък в публикацията, дали ще може да продължи необезпокоявано досегашното си ежедневие и работа - или ще трябва да се заеме сериозно с отправените ѝ обвинения. Едно не може да приеме: "Дали са ми номер! Все едно, че като на затворник са ми татуирали някакъв номер на ръката", възмущава се тя. "Явно комунистите още тогава са се занимавали с постфактическа политика".

Кръстева не е съгласна с оневиняващата я позиция, че през 70-те, както преди това и в София, тя действително е разговаряла с българските другари, но без да подозира, че тези разговори ще прераснат в досие от тайните служби. Тя продължава да държи на собствената си версия, посочва "Ди Цайт".

"Илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитерен режим"

Кръстева, четем по-нататък, не може да си обясни наличието на своето досие по друг начин, освен като изфабрикувано от неговите автори. Още в края на 60-те тя била вече известна фигура в Париж. Всички я познавали. Поддържала тесни връзки с иконите на френския структурализъм, с Дерида и Фуко. Още през 1970 Ролан Барт публично хвалел теорията ѝ за интертекстуалността.

Нямало нищо вярно в твърденията за срещи в някакво си "скривалище“ или в кафене "Клозери дьо Лила". Тя твърди, че не познава агента Лука Драганов, до когото е изпратила картичка от Брюксел: "Не познавам този човек, името му не ми говори нищо".

Още една измислица: в досието пише, че по време на Пражката пролет тя заела страната на БКП. Глупости, заявява Кръстева. Навремето заемала позицията на ревизионист, не била срещу Пражката пролет, а срещу линията на Съветския съюз, посочва Кръстева в интервюто за "Ди Цайт". "Те правят от мен човек, какъвто аз не съм", протестира авторката на легендарната книга "Чужденци на самите себе си".

"Пълно с грешки!", възмущава се Кръстева, но особено се ядосва, че тъкмо "Ню Йорк Таймс" в статията си по случая се въздържа от всякаква оценка за истинността на обвиненията. "Това досие е идеална илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитарен режим", пише тя в своята интернет страница.

Юлия Кръстева преминава в контранастъпление, заключават авторите на публикацията в "Ди Цайт". 


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДоFallschirmspringer 91 "ДС в НРБ,мързелива,глупава,с мирис на пот и вкиснало":Александър Андреев.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това означава,че Юлия Кръстева е двойнствена личност.Тя,като психолог би трябвало ,да знае за раздвояването,като психологична категория.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте досиетата на Френските служби! Те ще проверят най-добре!
93
0
 
6
 
! Отговори
hh преди 9 месеца
До Fallschirmspringer
от комунисти бързо станаха капиталисти, сега едно говорят, а съвсем друго правят, синовете и дъщерите им учат и работят в загнилия капитализъм, а не във Москва, безсрамници, без срам, нагли, лицемери, опоскаха най-сладкото от приватизацията-плно безочие
92
0
 
12
 
! Отговори
x преди 9 месеца
На млади години работих в "Балкантурист" и следвах задочно.Година преди дипломирането ми предложиха, докато все още съм работник да подам документи за да стана партиен член и да стана сътрудник на ДС.Аз си направих оглушки,бях си намерил хубава работа като инженер, напуснах и поех по друг път в професията и живота.
По това време двама мои колеги приеха предложението на ченгето и днес са крупни бизнесмени получили огромни имоти от приватизация,а аз съм собственик на скромна фирмичка.Та така де...
91
5
 
4
 
! Отговори
фабрика за лъжи преди 9 месеца
Комисията по досиетата се саморазкри като фабрика за лъжи.
90
5
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Тя трябва да се гордее ,че е била вербувана към българските специални служби.Там не вербуваха сиви и безлични мишки, а хора с висок интелект и гражданска позиция.Службите бяха перфектни структури за събиране и анализ на информация .Сега чак след като се случи дадено събитие започава едни закъсняло суетене и обяснения как всички са изненадани,ами като няма аналитици и инфо ще са изненадани.Ръководителите на службите не тичаха по медиите да се правят на медиини звезди и да дават интервюта
89
4
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 9 месеца
Юлия Кръстева не може да бъде доносник защото тя е истински комунист,а за такива хора моралните устои са въпрос на живот и смъртвите. Дребните седесарски мишки не разбират това и си правят волни съчинения на тема шпионаж.По онова време комунисти имаше в Пекин Ханой Хавана Париж Рим даже и ГЕРМАНИЯ. .Предатели Москва София Варшава Прага.
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Народът работеше,за да живее добре върхушката.Такива като нея,и Иван Зографски,отидоха по западните държави да перат червените пари,правейки се на такива,каквито не са.Международна Комунистическа ***.Всичките те са били не само с досиета,били са двойни,тройни и четворни шпиони,продавали са всичко,което може да се продаде.
87
1
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 9 месеца
Освен това парижката интелигенция тогава е била бетер руската при Сталин.
Всички са били крайни левичари, троцкисти и маоисти.
Оттам е излязъл Пол Пот.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 83

Защо не посочите годината, уважаеми ?
85
0
 
11
 
! Отговори
До 83 преди 9 месеца
Ти си бил прекалено благонадежден и верен, сигурно. Знаем на коя Партия, единствената по онова време...
84
1
 
11
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 9 месеца
Досието ти може да не прилича на теб, но ти приличаш на него!
83
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 69

Що бе? Нито съм бил комунист, нито агент, пък ходих на екскурзии до Виена, до Париж и Долината на Лоара, Египет и с кораба "Несебър" обиколих средиземноморието.
Нито са ме спирали, нито са ме разпитвали, винаги ми даваха паспорт.
82
3
 
19
 
! Отговори
А стига бе! преди 9 месеца
Бабо Юлке, никой, който е живял в родната действителност по онова време не ти вЕрва. Че си заминала за Франция просто защото си умна, бедна и красива?! Айде нема нужда! Затова скрий се при постмодернизма си или както там му викате и се снишавай, докато бурята те отмине. И помни, че на този свят нищо скрито не остава скрито...
81
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЮЛИЯ КРЪСТЕВА Е СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА.
ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА ИЗГЛЕЖДАТ ТВЪРДЕ ЖАЛКИ И ДРЕБНИ.
ВСИЧКИ ТЕ СА БЛ,ИЗАЛИ КОМУНИСТ. ЗА,ДНИЦИ!
80
8
 
5
 
! Отговори
с Аромат на ТикВочок преди 9 месеца
С висока степен на достоверност може да подтвърди завишена вероятност че истинността за тази новина е разработена в лаборатория "БанкяВичок" от ГейДаАNаL Бъдя Бъдя и Гьобелисиран от джафката Цуцулик чрез законодателния Ваги-оргън Цеца от Вишинската градина.
явно мацето е проявило полит амбиции за оглавяване наБГ - партия и респективно да бъде нашият нов Министър Председател.. . . . . .затова е цялата шумбюгъ.
и заоти не са публукували разкритието още когато е била свързана с Литературен вестник?
79
0
 
7
 
! Отговори
Случаят Владимир преди 9 месеца
Костов: Г-жа Кръстева сигурно знае за него, защото е интелектуалец( мисля,че беше журналист,но имаше и военен чин или под.И на външен вид фин човек.А на възрастните от БКП,ДС- много познат случай).Един ден съобщават по медиите ( около1980,не помня точната година),че В.Костов,командирован във Франция е ИЗБЯГАЛ.Става говорител в Свободна Европа.Докато идва 1989г.И В.Костов се върна в България.( прави му чест, че не се присламчи към днешното БСП!!(защото бягството е било"легенда"),"изчезна":дали е
78
4
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 месеца
Хайде стига се е правила на интересна тая баби4ка! Навремето както и сега в абсурдистана винаги е имало двоен аршин. Тая е била от номенклатурата и са я пратили с народни пари да се у4и в ина4е прогнилата капиталисти4еска Европа и то4ка по въпроса. По същият на4ин разните му там прибилижени около власта ходеха със служебния самолет да си пазаруват и да ударят по едно капи4ино на Шанзелизе. От другата страна блееха на празни ясли със големи обещания барабите дето ба4каха да строят комунизъма!!!!!
77
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Юлия Кръстева няма полезен ход.
Каквото и да казва е без значение.
Пред фактите и боговете мълчат.