Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!

Загиналите могат да надхвърлят 100, Дамаск отрича да е имало нападение
Обновена: 8 апр 2018 16:38 | 8 апр 2018 15:19, Веселина Йорданова
238
Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!
Снимка: БТА

Загиналите при предполагаемата химическа атака в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск може да надхвърлят 100 цивилни, според опозиционната Национална коалиция, цитирана от ДПА.

Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам", се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет.

Още по темата
Според спасителните организации жертвите на предполагаемото нападение вчера са над 70. Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение.

По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, пълен с експлозиви и химикали, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Според Русия съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително "Белите каски". Той отправи обвинения срещу Запада, който използва "твърдения за химически атаки", за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Руското министерство на външните работи определи като неоснователни информациите за химически нападения в Сирия, които имат за цел да оправдаят възможни удари отвън, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. Военна намеса въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има руски военни, може да доведе до най-тежки последици, се казва в съобщението.

Председателят на комисията по външни работи в руския Съвет на федерацията Константин Косачов изтъкна от своя страна, че зад поредната "фалшива новина" прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от "Джаиш ал ислам" от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските правителствени войски.

Той сравни този случай с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал, около който британците "с патос събираха съюзници". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди РУсия, когато имаше Студена война, кой наруши сто пъти мира по света? Тогава?
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато победата им е в кърпа вързана и сега се измисля казус бели за намеса - химическо оръжие.
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варел бомба паднала,а къде е паднала,то варела трябва да е там наоколо,това да не барел където си го мъкнат натам-насам и без него не мърдат и на него си лягат да го охраняват,а като дойде хиликоптер да го товари записват номера му що на въртолета що на барела,но понеж видяли варел не записали и номера на въртолета.
200
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е опасност за мира в света.Москва никога няма да признае пресътленията си.
199
14
 
4
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Фалшиво е жужето от кремъл .
198
0
 
23
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Бели каски и БХК са измамници и казващи само това, което им казват плащащите им. А те вземат много за да бълват лъжи нонстоп.
197
0
 
19
 
! Отговори
цвцв преди 6 години
Тия кадри от кой филм са, че не се сещам? В болниците им няма постъпили, няма други кадри с болни и никъде ги няма "обгазените". А американоизраелската бомбардировка я видяхме. И жертви има. Така ме лъжите продължават.
196
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията се говори за химическа атака в Сирия, но *** автоматично: а пък американците пуснаха атомна бомба преди 70 години над Япония. И какво общо има това със статията бе другари?
195
19
 
3
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Абе Лавров, да отречете, че сте били вие - ОК, разбираемо е, но да кажете на черното бяло, че нямало жертви - този ви специалитет отдавна е компрометиран на международното поле. Измислете нещо по-реалистично най-сетне. Стига боядисвахте реалността според вашите националистически имперски интереси! Не виждате ли, че светът вече не ви вярва? Вярват ви само васалите и то зорлем. Ясно е, че възгледите си не можете и не искате да смените, но сменете поне маниера на дипломация, защото ставате смешни.
194
22
 
3
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
До Комунист"Дайте поне един труп ..." Трупове ви дай на вас комунистите. Само за това мислите. Хората спасяват пострадали, има над 100 цивилни загинали от БОВ, но вие искате дза ви се дадат трупове. За Лавров химическа атака нямало. Очевидно хората са измрели, защото са дишали чист въздух, изпратен им със специална пратка-подарък от товарищ Путин. Цял свят вижда жертвите, само вие искате трупове.
193
17
 
4
 
! Отговори
Бам Бам преди 6 години
До КомпетентенТолкова ти струва компетентността, колкото и твърдението, че Япония била капитулирала, преди ядрените удари по Хирошима и Нагасаки. На вас *** не бива да ви се вярва на нито една дума. Всичко е лъжи и манипулации.
192
4
 
18
 
! Отговори
Компетентен преди 6 години
Че американците хвърлиха атомни бомби над цивилни градове във вече фактичеси капитулиралата Япония през Втората световна война. Че английски и американски самолети унищижиха Дрезден с фосфорни бомби при фактически капитулирала Германия през Втората световна война. Че американците изгаряха всичко живо във Виетнам с напа/лм??!!
191
4
 
19
 
! Отговори
до 197 преди 6 години
Да не забравяме и американската бомбардировка над София и то срещу цивилното население... много къса памет имате нещо....
190
3
 
15
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Дайте поне един труп на пострадал от БОВ! Как ще ползват сирийците БОВ, като са обкръжили "умерените"? Нали ще ударят и свои? Да не говорим, че американската коалиция това чака за да ги удари!!! То мармоти, то бели корабчета.
189
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-лъжливо племе от т.н. Бели каски няма никъде по света! И най ги бива в това да творят лъжливи новини в Сирия...
188
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинНяма такъв случай, защото Русия не обгазява деца и жени просто. За разлика от вас във Виетнам, които горихте по 20- 30 000 всеки ден с ***.
187
2
 
17
 
! Отговори
What if.. преди 6 години
Така наречения "Запад" се вкара сам в капан, от който няма полезен изход. След като обявиха "Белите каски" за герои и наградиха "документалния" филм за тях, вече се налага да подкрепят всяка информация изнесена в мрежата. Без значение дали е достоверна или не. Което развързва ръцете на "Белите каски" да рекетират световната общественост.
186
2
 
24
 
! Отговори
LELE преди 6 години
Новината е фалшива - никъде не се пуснаха кадри с погребения на 100 убити .Видяхме само деца които стоят и някакви възрастни им мият главите с маркучи .Ще ви кажа моето Мнение - *белите каски* в Сирия са като БХК в България - измамници .
185
4
 
27
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
Завзет град, ама дайте да го отровим, и защо? Който вярва на подобни тъпотии е пълен ИИДИОТТ! Цели се ескалация, а готвената провокация беше обявена от руснаците още преди месец.
184
29
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Припомнете ми поне един случай, в който официална Москва не отрича да носи вина. Няма такъв. Явно в ерата на Путинизма те грешки не допускат. А то това не е грешка даже, а си е брутално убийство на стотици цивилни. Както и с малайзийския Боинг.