Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!

Загиналите могат да надхвърлят 100, Дамаск отрича да е имало нападение
Обновена: 8 апр 2018 16:38 | 8 апр 2018 15:19, Веселина Йорданова
238
Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!
Снимка: БТА

Загиналите при предполагаемата химическа атака в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск може да надхвърлят 100 цивилни, според опозиционната Национална коалиция, цитирана от ДПА.

Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам", се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет.

Още по темата
Според спасителните организации жертвите на предполагаемото нападение вчера са над 70. Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение.

По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, пълен с експлозиви и химикали, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Според Русия съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително "Белите каски". Той отправи обвинения срещу Запада, който използва "твърдения за химически атаки", за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Руското министерство на външните работи определи като неоснователни информациите за химически нападения в Сирия, които имат за цел да оправдаят възможни удари отвън, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. Военна намеса въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има руски военни, може да доведе до най-тежки последици, се казва в съобщението.

Председателят на комисията по външни работи в руския Съвет на федерацията Константин Косачов изтъкна от своя страна, че зад поредната "фалшива новина" прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от "Джаиш ал ислам" от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските правителствени войски.

Той сравни този случай с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал, около който британците "с патос събираха съюзници". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДСМоже да са алкохолици, ама не влизат като вас при господарите от запада на задна, с свалени панталони..Хахахахахахахаха
142
0
 
16
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 6 години
Много интересно. Миналият ден Тръм обяви, че ще се изтеглят от Сирия, а днес това. Съвпадение? Не мисля.
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДСА в България всеки втори е трезвеник, а първия е пияница..Ахахахахахахахахаха
140
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зрител146 Нова химическа атака на агресивна Русия.Винаги,когато джуджето се ядоса,извършва химическа атака.Сега е ядосано,заради санкциите срещу руските олигарси.Затова,санкции до дупка.
139
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До цецо151 Днес и децата знаят,че руснаците преместваха химическото оръжие по цялата територия на Ирак,за да не го намерят от независимата комисия.Това правят и днес в Сирия,но западът вече не пасе трева.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДС. Има Има справка сухият режим в САЩ
137
12
 
6
 
! Отговори
ДС преди 6 години
До РОССИЯ Защо първо не си оправите пияната нация / всеки втори е тотален алкохолик -мъж или жена / тогава коментирайте другите.Няма такъв народ като вашия,който да се е вдигал на бунт заради ограничения свързани с алкохола.Четете повечко история....
136
6
 
24
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Само като си спомня за фалшивите твърдения на сащ и англия за уран в ирак и последващата война, избила хиляди мирни граждани, тезите им за Скрипал и сега химическа атака са направо прозрачни измишльотини. И всичко с подкрепата на измислената държава израел и някой *** в ес.
135
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен147 Не си в час,или нарочно.Не се ли свършиха рускките лакеи?
134
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската наглост и агресия мина всякакви граници.
133
21
 
7
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Който следи конфликта от близо лесно ще калкулира ,че любовниците Асад и путин са предизвикали най-много цивилни жертви (а потока бежанци от действията им е само бонус).Ислямаска държава дори не може да им стъпи на малкият пръст
132
3
 
21
 
! Отговори
Зрител преди 6 години
Интересно, повечето пострадали са жени и деца!?!?!? БОВ явно не действат на изпитани войни мъжете!?!?!? И най-накрая химическата атака се случи !!!! За нея САЩ и ЕС се пенявят поне от месец.
131
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цивилните са в чужбина и в провинцията. Останали са само западните храненици от джихадистки произход, които ползват за мръсната работа да се бият срещу Асад. Осигуряват им хуманитарен коридор на западните храненици, но не искат още да бягат.
130
9
 
21
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До Анонимен сега се уверих че в бг има хора платени на този сайт да създават конфликти толкова ли са т.ъ.пи. че не виждате истината че народа в бг украйна прибалтика живеят мизерно без работа без русия тези страни са потънали до гуша от дългове
129
4
 
26
 
! Отговори
РУСИЯ Е ПРАВА преди 6 години
ДА ФАЛШИВА НОВИНА Е ТОЧНО ТАКА Е!
128
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичок .
127
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То само в Хирошима да беше....
126
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До новите терористивсъщност това е новата джендърска организация"белите дупета", наведени пред големия "батьо"!
125
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе, друго си е да изпепелиш над двеста хиляди невинни цивилни жени и деца в хирошима! някак си по хуманно звучи, отколкото предполагаема атака с хлор и добавка от зарин (за всеки случай, белким хване дикиш)!
124
4
 
21
 
! Отговори
новите терористи преди 6 години
"Доброволческата спасителна организация "Бели каски""ХАХАХАХАХАХАХАХХААХХХАХААХХААХААААААА..................