Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?

Ще има ли и какви дългосрочни последици за здравето им?
12 апр 2018 19:30, Елка Василева
207
Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?
Снимка: архив, Reuters

Въпросът е невъзпитан, но защо Сергей и Юлия Скрипал не са мъртви?

Бившият двоен агент и дъщеря му пострадаха след опит за отравяне с бойно нервно-паралитично вещество в началото на миналия месец, пише в. "Вашингтон пост".

Лекарите съобщиха, че 66-годишният Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и се подобрява бързо, а дъщеря му Юлия в началото на тази седмица беше изписана от болницата.

Как е възможно това? Както правителството на Русия попита в кампанията си за дискредитиране на твърденията на Великобритания, че Руската федерация стои зад атаката - защо Скрипал не са колабирали веднага, ако са били отровени с мощно нервно-паралитично вещество? Ако те са били в контакт с веществото на входната си врата, как са могли първо да отидат в ресторант, преди да бъдат открити в безпомощно състояние на пейка? Юлия Скрипал е била в кома, а баща й е бил в съзнание, но дезориентиран.

Още по темата

Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпни лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.

Какво казват британски учени за това дали е възможно лечение след отравяне с бойното отровно вещество "Новичок".

Преди месец казваха, че "Новичок" ще ги убие или те ще останат инвалиди, но в крайна сметка Юлия Скрипал е изписана от болницата, а баща й решително се възстановява.

Възможно ли е това след отравяне с бойно нервно-паралитично вещество?, пита Би Би Си.

Двамата не загинаха и във вторник лекарка от болницата, от която Юлия беше изписана и отведена на "безопасно място", разказа как са били лекувани жертвите на най-шумното отравяне във Великобритания от 2006 г. насам, когато за убийството на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко в Лондон беше използван радиоактивен полоний-210.

Британски токсиколози казват, че възстановяване след отравяне с "Новичок" е напълно възможно, ако на пострадалите незабавно бъде оказана квалифицирана помощ. Учените са на едно мнение – дългосрочните последици за здравето на отровените могат да бъдат сериозни.

Главният лекар на болницата разказа, че са успели да вдигнат Юлия на крака на три етапа: стабилизиране на пациента в безсъзнание, поддържане на дишането и кръвообращението; чрез специално подбран набор от лекарства поразеният от "Новичок" жизненоважен ензим да бъде заменен, докато организмът не започне да го изработва отново; извеждане на остатъците от отровните вещества от организма.

Посоченото съвпада с това, което британските токсиколози казват за възможните методи за лечение.

"Отравянето не задължително завършва със смърт. Ако лечението започне незабавно, е възможно възстановяване до голяма степен", каза химикът и съдебен експерт Мишел Карлин от Нортъмбрийския университет.

"В крайна сметка точно отличната медицинска помощ е позволила Юлия Скрипал да бъде изписана от болницата", казва и почетният професор по токсикология в университета в Лийдс Алистър Хей.

От какво са ги лекували и как?

В човешкия организъм медиатор на нервните импулси към мускулите е ацетилхолинът, който след това бързо се разрушава благодарение на ензима ацетилхолинестераза. Именно този ензим е целта на бойните нервно-паралитични вещества.

При поразените от "Новичок" ацетилхолинът не се разрушава, нервно-мускулната верига изпада в хаос и се блокира от спазми на жизненоважни мускулни функции – дишане и сърцебиене.

Затова на първия етап – когато отровените са били намерени в безсъзнание на пейка в парка, лекарите от спешната помощ най-вероятно са използвали антиконвулсния препарат, силнодействащия транквилизатор диазепам, предполага Хей.

Стабилизирайки ги по този начин, лекарите са включили баща и дъщеря Скрипал на животоподдържащи системи и са преминали към втория етап – дали са им лекарство, което блокира възприемчивостта на мускулните рецептори към ацетилхолина и отстранява проблема, докато организмът не възстанови изработването отново на ензима ацетилхолинестераза и не възстанови нормалното изпращане на импулси от нервната система към мускулите.

Според професор Хей най-вероятно използваният медикамент е бил атропин.

"Най-нови изследвания показват, че в подобни случаи нивата на ензима, достатъчни за добро функциониране на нервната система, се възстановяват за около две седмици", каза Крис Морис от центъра по токсикология в университета в Нюкасъл пред Франс прес.

Жертвите на отравяне с нервно-паралитично вещество обикновено се поправят доста бързо, ако оперативно бъде определена причината и лечението започне незабавно, каза той.

На третия етап от лечението от организма се извеждат остатъчните количества от отровата.

За дългосрочните последици за здравето при възстановили се след отравяне с "Новичок" се знае много малко – казва доктор Карлин. - От историята знаем за поражения върху нервната система. Става дума за забавено мислене, за нарушения на двигателните функции и дишането". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
. преди 5 години
един мърмот ....
155
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 5 години
Смешно , като английски хумор!
154
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 6 години
Хммм за да знаеш да започнеш незабавно лечение...незабавно означава в рамките на 10 20 мин трябва да знаеш с какво са отровени в рамките на тези минути.....същото важи и за зарина и зомана също така мощни нервнопаралитични БОВ...т.е. не са били отровени със нервнопаралитичен газ....а тия приказки от 1001 една нощ ги разправяйте на английските баби
153
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
От кръста нагоре - с аналгин, от кръста надолу - с аспирин...
152
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че лекарите са се оказали толкова подготвени за лечение на невропаралитичен газ не е подозрително. Пропада човек на улицата идва линейка и веднага почва лечеание от новичок хахах... Направо ни се подиграват вече.
151
0
 
24
 
! Отговори
seira преди 6 години
КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТАШАКЛАРЪ !
150
1
 
7
 
! Отговори
От.. преди 6 години
Те отдавна са мъртви.
149
0
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Дядо Петър 151 Новичоко им е изветрял , ама те горките от къде да знаят.
148
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пълна сигурност са определили причината за проблема и начина на лечение. Не лекари, а гении. А като са се заразили от дръжката на вратата и са отишли на ресторант, защо и там няма припаднали от персонала. Изобретателя нали каза: Спасение от Новичок няма.
147
3
 
29
 
! Отговори
д-р Хаус преди 6 години
а защо на дезориентиран човек му хакват атропин... загадка! английските колеги, освен лекари са и врачки явно! год сейв дъ куин!
146
6
 
52
 
! Отговори
А на Кимчо преди 6 години
братовчед му защо не го спасиха, като Новичок бил десетина пъти по отровен от това което ползваха за него? То в английската бърза помощ сигирно работят клонинги на д-р Хаус. Пълна лъжа за всеки който мисли самостоятелно
145
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Създателя на Новичок се обади от щатите, че Скрипал са оживели, понеже химикала бил чувствителен към английскитъе климатични условия(мъглата). А в същото време от лаборатотията на световната организация за забрана на химическите оръжия съобчащат, че англичаните са им дали свръхчиста проба... От къде англичаните са взели проба с лабораторна чистота, при положение, че веществото вече е било употребено? Смешна работа ;)))
144
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"с какво ги лекуваха?"Руснаците ги лекуваха с най-напредничавото руско лукарство съветска разработка "Новичок". Лечението се оказа полуефективно. Аха да бъдат излекувани Сергей и Юлия от земните си мъки и тук грубо се намесиха англичаните и прекъснаха руското лечение. Това е невиждано кощунство от страна на Великобритания. Всички прогресивни хора в света трябва да се обединят зад Русия и да заклеймят англосаксонския империализъм. Хвала на такива лечители, хвала на руското лекарство Новичок.
143
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма отделение по токсилогия в болницата в Солсбъри, обаче за пластична хирургия няма проблем. Юлия вече не мяза на тьотка, а на хубаво парче....въпроса е дали ще живее дълго
142
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато уж ги лекуваха от отравяне с БОВ, и двамата предатели са претърпели пластични операции,вече имат къщи във Флорида и десетки милиони $ по сметки. Не се знае само колко дълго ще им се радват, никой не обича предателите.
141
25
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
Да бе, КаГеБистите взеха да се кахърят защо отровата им не е дала очаквания резултат. И вероятно ще има наказани.Защото, както гласи стария виц - руските джуджета са НАЙ-ВИСОКИТЕ в света. Та и РУСКИТЕ ОТРОВИ също са най-силните отрови в света.
140
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статия в типичен стил на родни рубладжии или просто рашисти.Ами да бяха умрели. Тогава щяхте ли да признаете нещо? Не.В момента са ги лекували и се възстановяват- пак нищо не си признавате.Какъв тогава ви е проблема? Или може би, че...предателя е още жив?
139
7
 
4
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
Най вероятно Асад стои зад отравянето.Трябваше незабавно да ги ударят сирийците,а часай те евреите веднага го сториха със самолетите си.Руснаците ще го отнесат а зако не и Иран.Пък и някой друг ще намесим в намалицата...тръмп ще реши кано апне пуйката и за благодарност ще раздава правосъдие
138
4
 
26
 
! Отговори
изолнадхитряне преди 6 години
Англичаните сега не са сигурни, че ако Скрипалови се доберат до медии какво ще говорят. Явно ги е шубе да не вземат пред тях да се правят че им вярват, а като се докопат до микрофон и екран да изкрещят помоощ, искаме на свобода. Поставете се на тяхно място - натровен си, казват ти че е новичок, ти като агент знаеш, че новичока не прощава, после те държат в странна изолация от света и е нормално ако МИ се издават с гузното си поведение, Скрипал вече да са наясно, че техните спасители са техните..
137
3
 
14
 
! Отговори
Я преди 6 години
До #142Затова лекуват всичко с парацетамол...