Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?

Ще има ли и какви дългосрочни последици за здравето им?
12 апр 2018 19:30, Елка Василева
207
Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?
Снимка: архив, Reuters

Въпросът е невъзпитан, но защо Сергей и Юлия Скрипал не са мъртви?

Бившият двоен агент и дъщеря му пострадаха след опит за отравяне с бойно нервно-паралитично вещество в началото на миналия месец, пише в. "Вашингтон пост".

Лекарите съобщиха, че 66-годишният Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и се подобрява бързо, а дъщеря му Юлия в началото на тази седмица беше изписана от болницата.

Как е възможно това? Както правителството на Русия попита в кампанията си за дискредитиране на твърденията на Великобритания, че Руската федерация стои зад атаката - защо Скрипал не са колабирали веднага, ако са били отровени с мощно нервно-паралитично вещество? Ако те са били в контакт с веществото на входната си врата, как са могли първо да отидат в ресторант, преди да бъдат открити в безпомощно състояние на пейка? Юлия Скрипал е била в кома, а баща й е бил в съзнание, но дезориентиран.

Още по темата

Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпни лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.

Какво казват британски учени за това дали е възможно лечение след отравяне с бойното отровно вещество "Новичок".

Преди месец казваха, че "Новичок" ще ги убие или те ще останат инвалиди, но в крайна сметка Юлия Скрипал е изписана от болницата, а баща й решително се възстановява.

Възможно ли е това след отравяне с бойно нервно-паралитично вещество?, пита Би Би Си.

Двамата не загинаха и във вторник лекарка от болницата, от която Юлия беше изписана и отведена на "безопасно място", разказа как са били лекувани жертвите на най-шумното отравяне във Великобритания от 2006 г. насам, когато за убийството на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко в Лондон беше използван радиоактивен полоний-210.

Британски токсиколози казват, че възстановяване след отравяне с "Новичок" е напълно възможно, ако на пострадалите незабавно бъде оказана квалифицирана помощ. Учените са на едно мнение – дългосрочните последици за здравето на отровените могат да бъдат сериозни.

Главният лекар на болницата разказа, че са успели да вдигнат Юлия на крака на три етапа: стабилизиране на пациента в безсъзнание, поддържане на дишането и кръвообращението; чрез специално подбран набор от лекарства поразеният от "Новичок" жизненоважен ензим да бъде заменен, докато организмът не започне да го изработва отново; извеждане на остатъците от отровните вещества от организма.

Посоченото съвпада с това, което британските токсиколози казват за възможните методи за лечение.

"Отравянето не задължително завършва със смърт. Ако лечението започне незабавно, е възможно възстановяване до голяма степен", каза химикът и съдебен експерт Мишел Карлин от Нортъмбрийския университет.

"В крайна сметка точно отличната медицинска помощ е позволила Юлия Скрипал да бъде изписана от болницата", казва и почетният професор по токсикология в университета в Лийдс Алистър Хей.

От какво са ги лекували и как?

В човешкия организъм медиатор на нервните импулси към мускулите е ацетилхолинът, който след това бързо се разрушава благодарение на ензима ацетилхолинестераза. Именно този ензим е целта на бойните нервно-паралитични вещества.

При поразените от "Новичок" ацетилхолинът не се разрушава, нервно-мускулната верига изпада в хаос и се блокира от спазми на жизненоважни мускулни функции – дишане и сърцебиене.

Затова на първия етап – когато отровените са били намерени в безсъзнание на пейка в парка, лекарите от спешната помощ най-вероятно са използвали антиконвулсния препарат, силнодействащия транквилизатор диазепам, предполага Хей.

Стабилизирайки ги по този начин, лекарите са включили баща и дъщеря Скрипал на животоподдържащи системи и са преминали към втория етап – дали са им лекарство, което блокира възприемчивостта на мускулните рецептори към ацетилхолина и отстранява проблема, докато организмът не възстанови изработването отново на ензима ацетилхолинестераза и не възстанови нормалното изпращане на импулси от нервната система към мускулите.

Според професор Хей най-вероятно използваният медикамент е бил атропин.

"Най-нови изследвания показват, че в подобни случаи нивата на ензима, достатъчни за добро функциониране на нервната система, се възстановяват за около две седмици", каза Крис Морис от центъра по токсикология в университета в Нюкасъл пред Франс прес.

Жертвите на отравяне с нервно-паралитично вещество обикновено се поправят доста бързо, ако оперативно бъде определена причината и лечението започне незабавно, каза той.

На третия етап от лечението от организма се извеждат остатъчните количества от отровата.

За дългосрочните последици за здравето при възстановили се след отравяне с "Новичок" се знае много малко – казва доктор Карлин. - От историята знаем за поражения върху нервната система. Става дума за забавено мислене, за нарушения на двигателните функции и дишането". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои сиМи 6 също са много добри в маниполациите такаче да не обвиняваме само Русия защо то едно куче като Скрипал се научи да си яде л........та после си ги яде докраи а задаго отучиш начина е един .
135
19
 
15
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Известен е един подобен случай в самата Русия преди 13 години е отровен банкер като е намазана дръжката на телефона му. Но заедно с него умира и секратарката му и така отравянето става явно. Защото отровата Новичок, който се използва е леко преработен - бертвата не умира практически мигновенно, а умира със симптоми на инфаркт. Ако сега не беше отровен втори човек (както с банкера) всички щяха да приемат че 66 годишният мъж е починал от инфаркт. А колко още са унити с този газ само господ знае.
134
49
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** руски *** като некъпаната Маша Захарова се мъчат да ни убедят че Великобритания насилствено задържа Юлия и Сергей които горят от нетърпение да се върнат в родината за да бъдат надеждно убити от Путин.
133
5
 
42
 
! Отговори
Да бе да преди 6 години
Лечението им е започнало веднага, секунда след като са пипнали дръжката на вратата си....
132
4
 
44
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Може да са ги лекували с вода.да им мият очите и готово.както виждаме как лекуват сирийчетата след хим.атака.поливат ги и те се усмихват щастливо и заминават.
131
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
1995 Иван Кивелиди е отровен с подобно или същото вещество в Москва. Отровата е поставена върху мембраната на говорителя на мобилният му телефон. Първоначално лекарите предполагат инфаркт и му дават атропин, при което се подобрява, но после спират атропина и Кивелиди умира след няколко дни. В първия ден на отравянето секретарката на Кивелиди , Зара Исмаилова отговаря вместо началника си на неговия телефон, на следващия ден изпада в кома, след няколко дни умира.Едва тогава лекарите разбират,че става дума за отравяне с БОВ "за шпионски цели".
130
5
 
43
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
Само не разбрахме, как се е задействало след ЧАСОВЕ. Лъжете хората, тези механизми са много бързи. Ако е било на гел - до 10 - 15'мине в кръвта и си ЧАО. Какви ресторанти, какви пейки?! И как при полицая се задейства ВЕДНАГА?! Супер плитки лъжи!
129
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Посоченото съвпада с това, което британските токсиколози казват за възможните методи за лечение."Пропуснали са възможната роля и на мармотът, който завивал шоколада в станиол през това време.
128
9
 
27
 
! Отговори
теория на вероятност преди 6 години
"Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпни лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.""лекарите от спешната помощ най-вероятно са използвали антиконвулсния препарат""Според професор Хей най-вероятно използваният медикамент е бил атропин."Дори и врачките се опитват да са по-убедителни от обясненията на запада.
127
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Въпросът е невъзпитан, но защо Сергей и Юлия Скрипал не са мъртви?"Въпросът изобщо не е невъзпитан. Ако имаш мозък в главата сам ще си го зададеш тоя въпрос, знаейки, че досегът с подобна отрова е 100% смъртоносен.
126
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Би би си се опитват да изкарат от състояние на когнитивен дисонанс английските поданици, които сляпо вярват на тамошните медии.
125
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са искали, щяха да ги убият. Няма какво повече да раздухват тази измислена история. За сценарий и изпълнение, оценката е слаб.
124
4
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 133. Чел съм, че когато ги гонят (отново) от Бабилон се разделят на две групи - едните(истински евреи) тръгват на запад през балканите и към западна Европа а другите, които не са били истински евреи а само са ги копирали са тръгнали на север и после на запад през северна и източна Европа. Тоест истинските евреи воюват с "измислените"? Комунизъма може би е утопия на "уж равенство" когато евреи или капиталисти държат всичко и дават трохи на "равноправните"? Само Фюрера ми е малко спорна фигура
123
2
 
30
 
! Отговори
Jmk преди 6 години
Лекували са ги с Парацетамол! Това е панацеята на тукашните лекари.
122
5
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 126. Добре де, какви игри играят зионистите ,че не мога да ги разбера? Путин носи шапчицата а сега плюе против Израел - *** Тръмп се прави на националист и пръв признава Йерусалим като легитимна столица на израел. Фюрера обвинява Марксистите, че са евреи, но защо му е на евреин комунизъм което означава национализация и загуба на капитала му?? Та нали уж Сталин е ликвидирал еврейската ложа като Ленин и Тротски? И Сталин ли е бил юдей ***?! Евреите ли воюват един срещу друг -запад/изток?
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПинокиоПредлагали са на Радев, но той им е отказвал на шалом. Радев е отговорил, че е православен християнин и няма нищо общо с евреите.
120
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такъв филм - да се нацакаш с невропаралитик, после да обикаляш наоколо като кокошка без глава и да оживееш.Всички (бойни) невропаралитици блокират сърцето или дишането и в рамките на 30 до 120 секунди си аут(колкото можеш да изкараш без да дишаш и да ти бие сърцето). Буквално трябва да има медицински екип до теб, че секунда след като те шибне, те да почнат да те спасяват и тогава е 50/50 ситуацията.Да проведат един следствен експеримент, да се посмеем. Ама не им стиска...
119
0
 
7
 
! Отговори
Пинокио преди 6 години
Малка шапчица кипа слага Роскоско, а не Радев.
118
0
 
10
 
! Отговори
читател преди 6 години
... втора употреба миша отрова !
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русите на Скрипал пари няма да му дадат, така че ако е искал да напълни пеликанската си гуша, е тичал да се предложи на английските служби, за театрална роля, като не изключвам и варианта заверата да си е семейно произведение на него и дъщеря му, като са инсценирали отравяне и да разиграват цял свят, а сега ако англичаните са разбрали че са направени на май му ни от двойката скрипалови, Скрипалови да им викат - ха сега давайте милионите вижте колко дипломати изгонихте, като публикуваме историята