Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?

Ще има ли и какви дългосрочни последици за здравето им?
12 апр 2018 19:30, Елка Василева
207
Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?
Снимка: архив, Reuters

Въпросът е невъзпитан, но защо Сергей и Юлия Скрипал не са мъртви?

Бившият двоен агент и дъщеря му пострадаха след опит за отравяне с бойно нервно-паралитично вещество в началото на миналия месец, пише в. "Вашингтон пост".

Лекарите съобщиха, че 66-годишният Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и се подобрява бързо, а дъщеря му Юлия в началото на тази седмица беше изписана от болницата.

Как е възможно това? Както правителството на Русия попита в кампанията си за дискредитиране на твърденията на Великобритания, че Руската федерация стои зад атаката - защо Скрипал не са колабирали веднага, ако са били отровени с мощно нервно-паралитично вещество? Ако те са били в контакт с веществото на входната си врата, как са могли първо да отидат в ресторант, преди да бъдат открити в безпомощно състояние на пейка? Юлия Скрипал е била в кома, а баща й е бил в съзнание, но дезориентиран.

Още по темата

Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпни лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.

Какво казват британски учени за това дали е възможно лечение след отравяне с бойното отровно вещество "Новичок".

Преди месец казваха, че "Новичок" ще ги убие или те ще останат инвалиди, но в крайна сметка Юлия Скрипал е изписана от болницата, а баща й решително се възстановява.

Възможно ли е това след отравяне с бойно нервно-паралитично вещество?, пита Би Би Си.

Двамата не загинаха и във вторник лекарка от болницата, от която Юлия беше изписана и отведена на "безопасно място", разказа как са били лекувани жертвите на най-шумното отравяне във Великобритания от 2006 г. насам, когато за убийството на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко в Лондон беше използван радиоактивен полоний-210.

Британски токсиколози казват, че възстановяване след отравяне с "Новичок" е напълно възможно, ако на пострадалите незабавно бъде оказана квалифицирана помощ. Учените са на едно мнение – дългосрочните последици за здравето на отровените могат да бъдат сериозни.

Главният лекар на болницата разказа, че са успели да вдигнат Юлия на крака на три етапа: стабилизиране на пациента в безсъзнание, поддържане на дишането и кръвообращението; чрез специално подбран набор от лекарства поразеният от "Новичок" жизненоважен ензим да бъде заменен, докато организмът не започне да го изработва отново; извеждане на остатъците от отровните вещества от организма.

Посоченото съвпада с това, което британските токсиколози казват за възможните методи за лечение.

"Отравянето не задължително завършва със смърт. Ако лечението започне незабавно, е възможно възстановяване до голяма степен", каза химикът и съдебен експерт Мишел Карлин от Нортъмбрийския университет.

"В крайна сметка точно отличната медицинска помощ е позволила Юлия Скрипал да бъде изписана от болницата", казва и почетният професор по токсикология в университета в Лийдс Алистър Хей.

От какво са ги лекували и как?

В човешкия организъм медиатор на нервните импулси към мускулите е ацетилхолинът, който след това бързо се разрушава благодарение на ензима ацетилхолинестераза. Именно този ензим е целта на бойните нервно-паралитични вещества.

При поразените от "Новичок" ацетилхолинът не се разрушава, нервно-мускулната верига изпада в хаос и се блокира от спазми на жизненоважни мускулни функции – дишане и сърцебиене.

Затова на първия етап – когато отровените са били намерени в безсъзнание на пейка в парка, лекарите от спешната помощ най-вероятно са използвали антиконвулсния препарат, силнодействащия транквилизатор диазепам, предполага Хей.

Стабилизирайки ги по този начин, лекарите са включили баща и дъщеря Скрипал на животоподдържащи системи и са преминали към втория етап – дали са им лекарство, което блокира възприемчивостта на мускулните рецептори към ацетилхолина и отстранява проблема, докато организмът не възстанови изработването отново на ензима ацетилхолинестераза и не възстанови нормалното изпращане на импулси от нервната система към мускулите.

Според професор Хей най-вероятно използваният медикамент е бил атропин.

"Най-нови изследвания показват, че в подобни случаи нивата на ензима, достатъчни за добро функциониране на нервната система, се възстановяват за около две седмици", каза Крис Морис от центъра по токсикология в университета в Нюкасъл пред Франс прес.

Жертвите на отравяне с нервно-паралитично вещество обикновено се поправят доста бързо, ако оперативно бъде определена причината и лечението започне незабавно, каза той.

На третия етап от лечението от организма се извеждат остатъчните количества от отровата.

За дългосрочните последици за здравето при възстановили се след отравяне с "Новичок" се знае много малко – казва доктор Карлин. - От историята знаем за поражения върху нервната система. Става дума за забавено мислене, за нарушения на двигателните функции и дишането". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SPQR Дай ми 14лв (вклучително за салами) и ще отровя цяла София с един магичен жълт прах. Ако и човек хапне ще е бонус към сметката, продава се свободно, 1г умъртвява куче за 15 мин. Ако се поровя се чудя колко подобно отрови ще намеря че даже и по евтино а ти за 1 котка и 2 морски свинчета се чудиш как...
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf Eichmann 121Путин дори когато посещава евреите слага от малките шапчици кипа. До сега не съм видял президента Радев да слага кипа малка шапчица. Евреите са предлагали на Радев кипа, но той я отказал като е отвърнал, че е православен християнин, и че няма нищо общо с евреите.
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западняците са специалисти в убийствата с отровен газ - газовите камери на Хитлер, в Русия убиват с прострелване, като Немцов. Така че почеркът говори, че престъплението е извършено от някой западняк.
113
1
 
5
 
! Отговори
SPQR преди 6 години
А котката и морските свинчета?
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американосите са едни жаби и прочие влечуги,..
111
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?Със ПАРИЧОК. С милиони паричок. Тая постановка е последния шанс пенсионирания шпион да изкяри нещо като за последно.
110
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига ГЛУПОСТИ!!Ясно беше заявено че лечение на Новичок НЯМА!!!И смъртта е ГАРАНТИРАНА.Този "новичок-скрипал" ще е някакъв извънземен каквито бяха и химическите очъжия на кадафи и Садам.Не случайно САЩ направи военната технолигия на интернет общодостъпна.То не бяха "арабски пролети", то не бяха "майдани", то не беше чудо.Облъчването на двукраките телета върви с пълна сила.
109
3
 
6
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Ако наистина Путин се окаже зионист по майчина линия, то тогава Фюрера е бил абсолюстно прав за всичко и не е бил толкова откачен. Чел съм книгата му и някои неща не се връзват, но юдеите са известни с това, че са най-големите интриганти. Също така знам едно, че "на лъжата краката са къси" рано или късно, което обяснява някои неща които се пишат в Новия Завет за зионистите и мнението на Исус за тях....... в страннен свят живеем - тъмен и подъл - Хитлер явно е бил реалист, макар и прекален оптими
108
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре питайте дъщерята откъде е получила тези 100 000 евра в сметката си, че тази новина преди седмица я пропуснахте.
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf Eichmann114Лично беше помолил евреите от Европа да отидат при него в Русия той ги приемал. Все пак негов народ са.
106
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам, че искаха да натопят Русия, да отклонят вниманието от Брекзит и от скандалите във Великобритания. Но не можаха ли поне малко да се подготвят, да изпипат лъжите си, че да им повярва някой. А те с нескопосаните си изпълнения направо обиждат аудиторията, като я смятат за съставена от ***.
105
1
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Новичок убива много бързо. Кога толкова бързо англичаните са открили Скрипалови,как толкова бързо разбраха каква е отровата,как е имало готов екип в болницата и как този антидот точно го е имало и то точно в тази болница? Твърде много случайности за всичко,което се е случило.
104
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да приложат толкова бързо противоотровата, явно са знаели с какво да били отровени, защото са отровени от британските служби.После, за да се изфукат англичаните, колко са добри в медицината, токсикологията и химията, са решили да ги "възкресят".Знаем ги тия финикийски номера!!!!
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко беше раздухано за да се прикрие скандала със педофилите в Англия изнасилвали деца години на ред и прикривани от полицията защото са брадати.
102
9
 
3
 
! Отговори
Трак преди 6 години
За русофилите Путин е най големия радетел за мир по света.Той никой никога не е наранил и затова целия лош свят го мрази.Защо ли все за Сталин се сещам.И кога ли ще гледаме повторение на този руски цирк.
101
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЖивял си 100 пъти по добре ама ТИ, партийно чедо на номенклатурчици-комунисти.Не и аз - чедо на трудови люде.
100
1
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Мен един грип като ме тръшне по три седмици не мога да се оправя, а тия след отравяне със най-силния нервнопаралитичен газ се оправиха след 10 дена!
99
6
 
2
 
! Отговори
По-рано и сега преди 6 години
Преди съветските специалисти използваха Чернобил , а сега руските използват нова стратегия - Новичок.
98
3
 
6
 
! Отговори
Говорит Масква преди 6 години
Как така не са умрели още , пращаме чисто нов "Новичок"
97
4
 
26
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Целта в този момент на англичаните е била не да отровят двойния агент Скрипал,а да предизвикат дипломатическа война с Русия и тя да бъде показана като държавата на злото пред целия свят,но се оказа,че държавата на злото е старата колониална Англия. Нейните прославени тайни служби не са това,което са били едно време. Те си свършиха много мърляво работата този път.