Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?

Ще има ли и какви дългосрочни последици за здравето им?
12 апр 2018 19:30, Елка Василева
207
Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?
Снимка: архив, Reuters

Въпросът е невъзпитан, но защо Сергей и Юлия Скрипал не са мъртви?

Бившият двоен агент и дъщеря му пострадаха след опит за отравяне с бойно нервно-паралитично вещество в началото на миналия месец, пише в. "Вашингтон пост".

Лекарите съобщиха, че 66-годишният Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и се подобрява бързо, а дъщеря му Юлия в началото на тази седмица беше изписана от болницата.

Как е възможно това? Както правителството на Русия попита в кампанията си за дискредитиране на твърденията на Великобритания, че Руската федерация стои зад атаката - защо Скрипал не са колабирали веднага, ако са били отровени с мощно нервно-паралитично вещество? Ако те са били в контакт с веществото на входната си врата, как са могли първо да отидат в ресторант, преди да бъдат открити в безпомощно състояние на пейка? Юлия Скрипал е била в кома, а баща й е бил в съзнание, но дезориентиран.

Още по темата

Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпни лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.

Какво казват британски учени за това дали е възможно лечение след отравяне с бойното отровно вещество "Новичок".

Преди месец казваха, че "Новичок" ще ги убие или те ще останат инвалиди, но в крайна сметка Юлия Скрипал е изписана от болницата, а баща й решително се възстановява.

Възможно ли е това след отравяне с бойно нервно-паралитично вещество?, пита Би Би Си.

Двамата не загинаха и във вторник лекарка от болницата, от която Юлия беше изписана и отведена на "безопасно място", разказа как са били лекувани жертвите на най-шумното отравяне във Великобритания от 2006 г. насам, когато за убийството на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко в Лондон беше използван радиоактивен полоний-210.

Британски токсиколози казват, че възстановяване след отравяне с "Новичок" е напълно възможно, ако на пострадалите незабавно бъде оказана квалифицирана помощ. Учените са на едно мнение – дългосрочните последици за здравето на отровените могат да бъдат сериозни.

Главният лекар на болницата разказа, че са успели да вдигнат Юлия на крака на три етапа: стабилизиране на пациента в безсъзнание, поддържане на дишането и кръвообращението; чрез специално подбран набор от лекарства поразеният от "Новичок" жизненоважен ензим да бъде заменен, докато организмът не започне да го изработва отново; извеждане на остатъците от отровните вещества от организма.

Посоченото съвпада с това, което британските токсиколози казват за възможните методи за лечение.

"Отравянето не задължително завършва със смърт. Ако лечението започне незабавно, е възможно възстановяване до голяма степен", каза химикът и съдебен експерт Мишел Карлин от Нортъмбрийския университет.

"В крайна сметка точно отличната медицинска помощ е позволила Юлия Скрипал да бъде изписана от болницата", казва и почетният професор по токсикология в университета в Лийдс Алистър Хей.

От какво са ги лекували и как?

В човешкия организъм медиатор на нервните импулси към мускулите е ацетилхолинът, който след това бързо се разрушава благодарение на ензима ацетилхолинестераза. Именно този ензим е целта на бойните нервно-паралитични вещества.

При поразените от "Новичок" ацетилхолинът не се разрушава, нервно-мускулната верига изпада в хаос и се блокира от спазми на жизненоважни мускулни функции – дишане и сърцебиене.

Затова на първия етап – когато отровените са били намерени в безсъзнание на пейка в парка, лекарите от спешната помощ най-вероятно са използвали антиконвулсния препарат, силнодействащия транквилизатор диазепам, предполага Хей.

Стабилизирайки ги по този начин, лекарите са включили баща и дъщеря Скрипал на животоподдържащи системи и са преминали към втория етап – дали са им лекарство, което блокира възприемчивостта на мускулните рецептори към ацетилхолина и отстранява проблема, докато организмът не възстанови изработването отново на ензима ацетилхолинестераза и не възстанови нормалното изпращане на импулси от нервната система към мускулите.

Според професор Хей най-вероятно използваният медикамент е бил атропин.

"Най-нови изследвания показват, че в подобни случаи нивата на ензима, достатъчни за добро функциониране на нервната система, се възстановяват за около две седмици", каза Крис Морис от центъра по токсикология в университета в Нюкасъл пред Франс прес.

Жертвите на отравяне с нервно-паралитично вещество обикновено се поправят доста бързо, ако оперативно бъде определена причината и лечението започне незабавно, каза той.

На третия етап от лечението от организма се извеждат остатъчните количества от отровата.

За дългосрочните последици за здравето при възстановили се след отравяне с "Новичок" се знае много малко – казва доктор Карлин. - От историята знаем за поражения върху нервната система. Става дума за забавено мислене, за нарушения на двигателните функции и дишането". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
13
 
6
 
! Отговори
smej преди 6 години
Няма невинни от тройката САЩ,Китай, Русия. Трябва да си много ограничен човек да подкрепяш политиката на някой от тройката. Техните интереси са смъртоносни за обикновени мишки от територии като България.
95
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е повече от "ясно". Велик ден е ! Стават чудеса и някой може да възкръсне. :-) Особено, ако са го разпнали островитяните с най-наглото и безочливо отношение в целия свят. Искам да подчертая, че по никакъв начин не заставам на страната на Русия, но това беше очевидна лъжа и провокация, която касае всеки.
94
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 45те съветско българите живееха 100 пъти по добре от мизерията през последните 29 под американско партньорство.
93
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1300 по-мияр-ски години.500 от тях - османско иго,100 - византийско,45 - съветско.Демек, 6 и половина века - полуроби.Половината от 13 века.Срам ме е, че съм син на полуробско племе!!!
92
5
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Историята със Скрипал и газовата атака е блъф за да сринат рублата и успехите на Русия в Сирия. Днес фейк новините са оръжие и Тръмп нагледно ни показа добър урок. Спете спокойно, ракетни удари няма да има, тъй като двамата лидери си говорят по горещата линия. Бъдещето все така е неясно, защото не се знае как ще отвърне Путин след сривът на имиджа и шамарите, които получи.
91
12
 
5
 
! Отговори
Idealist преди 6 години
Всико се дължи на високото технологино ниво на Британия. Способни са да синтезират абсолютно чиста субстанция Новичок ( руснаците винаги ще го замърсят с нещо ). Имат много добра медицина и разбира се и СМП, която и в мирно време е готва да диагностицира и моментално да се намеси с точния антидот ( къде ти руснацте да напправят нещо подобно ). Службите им имат много добра организация и са направили безогрешен план. Запада си е запад!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинският неофашист Степан Бандера през 50те даде фира за няколко минути директно на улицата в Мюнхен когато руски оперативен работник го неутрализира с отровен газ. Заключението на немските лекари след като го изследваха беше еднозначно - смъpт причинена от остра сърдечна недостатъчност.
89
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Запада е, че Русия вече не е Русия на Елцин, а на Владимир Путин. И не е никак беззащитна. Шойгу най-добре знае. Предстои да видим продължение на второ действие от дипломатическата драма.
88
25
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
навън, че жив няма да излезе от ситуацията в която сам се вкара с идиoтската си политика.Много си прав! Путин в такова положение се е поставил, че единственото което му остава е да "помпи" рашките с кух патриотизъм. Да бие слаби държави и да словоблудства че от мирът по-важно няма. На цялата тая работа ще дойде края, но какви ще са щетите от неговите безумия само един Бог знае.
87
2
 
25
 
! Отговори
к преди 6 години
правилния въпрос е " С какво ги отровиха?"ако ги бяха тровили Руснаците до сега да са опънали копитатаочевидно е че са ги тровили с менте отрова произведена от внесените от Индия и Пакистан евтини "гений" - за това и толкова ги отровиха не се косете - скоро Англичаните ще им организират някоя автомобилна катастрофа, едва ли ще ги оставят да се разприказват
86
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки е ясно, че само ментално ограничени и интелектуално изостанали индивиди биха повярвали на целия този цирк с "отравянето" на Скрипал.
85
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия днес е силна, а с подновен мандат с подкрепата на 77% от народа Путин има вътрешната политическа сила да изпълни каквито маневри поиска.
84
4
 
32
 
! Отговори
smej преди 6 години
Грях ми на душата, но аз видях само как араби се мият с вода от маркуч. По принцип не вярвам на сирийците, независимо от кое котило са. Не вярвам на Русия и на САЩ. Всички са убийци и лъжци. Това е истината. САЩ не могат да победят, но ще пречат на Русия да победи заради отвратителните си интереси. Всичко е лъжа за *** като нас.
83
39
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си голям ... за да си фен на Русия и да вярвяш на нейните нескончаеми лъжи. Както виждате в случая Скрипал, руснаците бяха отсвирени от всякъде, нито ги допуснаха до следствието нито до ОЗХО нито пък допуснаха руски "журналисти" и "роднини" на Скрипал, дори не показаха и снимки. Целият свят се напари от "унищожаването" на хим. оръжие на Асад така рекламирано от путинската пропаганда. Днес никой не вярва на Русия за нищо. Снимки няма за да не може Путин да наплаши с тях руснаците.
82
4
 
41
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Само абсолютен *** може да дори през главата да му мине лечение, което действа срещу бойно отровно вещество при положение, че тези вещества убиват човека за от 60 до 180 СЕКУНДИ, а не МИНУТИ. Нищо няма да помогне освен ако постадания не се третира ВЕДНАГА след излагане на отровата. Дори цианидите, които съществуват свободно в природата ликвидират човек за около 2 минути, а новичок е десетки пъти по-токсичен. Няма третиране от подобно отравяне, затова химическите оръжия са забранени...
81
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът пее лебедовата си песен. И това не е нито заради Путин, нито заради Русия.
80
4
 
25
 
! Отговори
защо? преди 6 години
Защо британците ще горят само къщата на Скрипалите и италианския ресторант "ЦИЦЦИ"? Не е ли по-добре да драснат клечката на целия град Солсбъри? Така няма да остане никаква следа!
79
17
 
3
 
! Отговори
Как така преди 6 години
Руската служба за сигурност вижда пробив в системата. Как така не са умрели третираните с новичок. В химичестата база в централна Русия е подготвен втори експеримент и висококавалифицирани руски специалисти гарантират , че при повторно третиране със сигурност ще има успех. Затова викат Скрипалови в Русия - за експеримента.
78
1
 
27
 
! Отговори
smej преди 6 години
Намират припаднала и дезориентиран на пейка в Солсбъри. Карат ги в болницата на Солсбъри, където веднага разбират,че са отровени със супер неизвестната отрова Новичок и започват да ги лекуват успешно. Странно е, че и Лавров каза преди време - като се оправят нека разкажат какво се е случило. Много странно.
77
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се мислеше за много умен, ама ето че стъпи на криво и това ще му струва президентството а вероятно и живота, защото е направил толкова много мръсотии както в Русия така и навън, че жив няма да излезе от ситуацията в която сам се вкара с идиoтската си политика.