Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?

Ще има ли и какви дългосрочни последици за здравето им?
12 апр 2018 19:30, Елка Василева
207
Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха, с какво ги лекуваха?
Снимка: архив, Reuters

Въпросът е невъзпитан, но защо Сергей и Юлия Скрипал не са мъртви?

Бившият двоен агент и дъщеря му пострадаха след опит за отравяне с бойно нервно-паралитично вещество в началото на миналия месец, пише в. "Вашингтон пост".

Лекарите съобщиха, че 66-годишният Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и се подобрява бързо, а дъщеря му Юлия в началото на тази седмица беше изписана от болницата.

Как е възможно това? Както правителството на Русия попита в кампанията си за дискредитиране на твърденията на Великобритания, че Руската федерация стои зад атаката - защо Скрипал не са колабирали веднага, ако са били отровени с мощно нервно-паралитично вещество? Ако те са били в контакт с веществото на входната си врата, как са могли първо да отидат в ресторант, преди да бъдат открити в безпомощно състояние на пейка? Юлия Скрипал е била в кома, а баща й е бил в съзнание, но дезориентиран.

Още по темата

Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпни лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.

Какво казват британски учени за това дали е възможно лечение след отравяне с бойното отровно вещество "Новичок".

Преди месец казваха, че "Новичок" ще ги убие или те ще останат инвалиди, но в крайна сметка Юлия Скрипал е изписана от болницата, а баща й решително се възстановява.

Възможно ли е това след отравяне с бойно нервно-паралитично вещество?, пита Би Би Си.

Двамата не загинаха и във вторник лекарка от болницата, от която Юлия беше изписана и отведена на "безопасно място", разказа как са били лекувани жертвите на най-шумното отравяне във Великобритания от 2006 г. насам, когато за убийството на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко в Лондон беше използван радиоактивен полоний-210.

Британски токсиколози казват, че възстановяване след отравяне с "Новичок" е напълно възможно, ако на пострадалите незабавно бъде оказана квалифицирана помощ. Учените са на едно мнение – дългосрочните последици за здравето на отровените могат да бъдат сериозни.

Главният лекар на болницата разказа, че са успели да вдигнат Юлия на крака на три етапа: стабилизиране на пациента в безсъзнание, поддържане на дишането и кръвообращението; чрез специално подбран набор от лекарства поразеният от "Новичок" жизненоважен ензим да бъде заменен, докато организмът не започне да го изработва отново; извеждане на остатъците от отровните вещества от организма.

Посоченото съвпада с това, което британските токсиколози казват за възможните методи за лечение.

"Отравянето не задължително завършва със смърт. Ако лечението започне незабавно, е възможно възстановяване до голяма степен", каза химикът и съдебен експерт Мишел Карлин от Нортъмбрийския университет.

"В крайна сметка точно отличната медицинска помощ е позволила Юлия Скрипал да бъде изписана от болницата", казва и почетният професор по токсикология в университета в Лийдс Алистър Хей.

От какво са ги лекували и как?

В човешкия организъм медиатор на нервните импулси към мускулите е ацетилхолинът, който след това бързо се разрушава благодарение на ензима ацетилхолинестераза. Именно този ензим е целта на бойните нервно-паралитични вещества.

При поразените от "Новичок" ацетилхолинът не се разрушава, нервно-мускулната верига изпада в хаос и се блокира от спазми на жизненоважни мускулни функции – дишане и сърцебиене.

Затова на първия етап – когато отровените са били намерени в безсъзнание на пейка в парка, лекарите от спешната помощ най-вероятно са използвали антиконвулсния препарат, силнодействащия транквилизатор диазепам, предполага Хей.

Стабилизирайки ги по този начин, лекарите са включили баща и дъщеря Скрипал на животоподдържащи системи и са преминали към втория етап – дали са им лекарство, което блокира възприемчивостта на мускулните рецептори към ацетилхолина и отстранява проблема, докато организмът не възстанови изработването отново на ензима ацетилхолинестераза и не възстанови нормалното изпращане на импулси от нервната система към мускулите.

Според професор Хей най-вероятно използваният медикамент е бил атропин.

"Най-нови изследвания показват, че в подобни случаи нивата на ензима, достатъчни за добро функциониране на нервната система, се възстановяват за около две седмици", каза Крис Морис от центъра по токсикология в университета в Нюкасъл пред Франс прес.

Жертвите на отравяне с нервно-паралитично вещество обикновено се поправят доста бързо, ако оперативно бъде определена причината и лечението започне незабавно, каза той.

На третия етап от лечението от организма се извеждат остатъчните количества от отровата.

За дългосрочните последици за здравето при възстановили се след отравяне с "Новичок" се знае много малко – казва доктор Карлин. - От историята знаем за поражения върху нервната система. Става дума за забавено мислене, за нарушения на двигателните функции и дишането". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
18
 
! Отговори
НАМИРИСВА преди 6 години
ТОВА ОТРАВЯНЕ С НЕЗНАМ СИ КАКВО--КАК ТАКА ВЕДНАГА НАМЕРИХА АНТИДОТ ТОЧНО ПЪК ЗА ТОЗИ ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТ--НА МИНУТАТА ОПРЕДЕЛИХА ОТ КАКВО И КОГА И КЪДЕ---ХАХАХ-ТЕРЕЗКЕ--СМЕНИ БЕЛОТО--И ПРЕМИНИ НА ВОДКА ПУТИН..ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ ДА СВАЛИШ НАПРЕЖЕНИЕТО..ЗА ДРУГО НЕ ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ,ЩОТО ТАМ СИ НЕСПОСОБНА-....ТОВА Е ЛЕЧЕНИЕТО ЗА БОВ-ДУРАЧОК ПОД ЧИЕТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ СИ....
75
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британското лицемерие мирише все по-противно!!
74
2
 
20
 
! Отговори
така е преди 6 години
До Анонимен 75"Новичок"се оказа опасен за целия свят една голяма опасна лъжа.
73
2
 
19
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Истината е, че Англичаните са под натиск от янките да обвинят Русия за всичко - те не знаят от къде е дошло това, няма как да знаят и дори не мислят, че Руското правителство е замесено, а по скоро предполагат, че е лична вендета срещу Скрипал от някой от многобройните заключени заради доносите му. Как го знам ли? Ами ходя в Портън Даун минимум веднъж в месеца по работа - така го знам ;) Руснаците сами казаха, че ако са искали да го ликвидират е имало много други по безопасни начини от това :))
72
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремълският плъх е затистнат в дупката. Отвън пищят мишките русофили в напразна надежда да го спасят.
71
3
 
20
 
! Отговори
кой? преди 6 години
Доклада излезе няма новичок няма Русия,кой ще отговаря за лъжите на британците?
70
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичока се оказа смъртоносен само че за Путин.
69
1
 
28
 
! Отговори
накаже те ги преди 6 години
Лондон излъга целия свят с тази опасна провокация постави света пред голяма криза.
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туууу,язък!Таман братушките си мислеха че са създала най-опасната отрова на света иии,греда!Един отива при доктора и му казва:докторе ухапа ме змия.И къде те ухапа?Ей там зад трафопоста.Не бе, за какво те ухапа?Ми те така за нищо!
67
1
 
15
 
! Отговори
Доказателства!? преди 6 години
Премиерът на Великобритания Тереза Мей отклони поканата да участва в ударите и заяви, че са нужни още доказателства за извършена от Дамаск химическа атака.
66
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В следващата серия Юлия ще я изнасилят извънземни, маскирани като руски космонавти.По случай 12 април...
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой вярва на лъжливите английски политици??? Целта им е прозрачно ясна - война с Русия и заграбване на територия! Същото, което желае и Тръмп!
64
0
 
18
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Много писане за нищо, а истината е ясна! Кралете са наследствени, а не по заслуги.
63
2
 
24
 
! Отговори
Вие питате преди 6 години
Вие питате: Как така Сергей и Юлия Скрипал не умряха?Ние отговаряме: Защото не е имало никаква отрова. Шибнали са им някакъв силен наркотик да ги зашемети и да не си спомнят какво е станало. След това са им казали, че са отровени.
62
1
 
25
 
! Отговори
viking_17 преди 6 години
Почти съм склонен да повярвам. Доста убедителна статия. Три етапа, лечение, просто звучи наистина впечатляващо за медицината. Има само един недостатък, времето и започването на лечението. ..., ако те ухапе змия, ще си биеш противоотрова. ..., но как, как подяволите тези лекари са установили, че точно така трябва да реагират преди това вещество да си свърши работата. Нещо намирисва ...
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туууу,язък!Таман братушките си мислеха че са създала най-опасната отрова на света иии,греда!
60
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че всичко беше театър, беше ясно отдавна!То и относно тъй наречената "химическа атака" в Сирия във Фейсбук се въртят снимки на малко момиченце, което уж пострадва от химическата атака... ЗА ТРЕТИ ПЪТ!Въобще, всичките постановки на американци и британци са толкова постни, че само ***-от би им повярвал!Дори постановката на Хитлер с "полското нападение" над германски граничен пост, което слага началото на ВСВ, е в пъти по-добре организирано, от сегашните американски и британски постановки
59
2
 
18
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 6 години
Според нейния "statement" тя не се чувства достатъчно силна за даде интервю. Казва, че НЯКОЙ ДЕН се надява това да стане. Да, ама този ден никога няма да настъпи. Всеки знае защо, Юлия Скрипал не е жива. Браво. Ама нали се сещате, че след време пак ще се питат същтите въпроси. Как веднъж не ги дадоха тези хора по телевизията? Били в болницата? Ама скапаната им пропаганда на "мъртви" дечица от Сирия пускат, нали? САЩ и Великобритания се ***, въпросът е кога и другите ще го осъзнаят това.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно хайли лайкли съвсем случайно наблизо на няколко метра се е намирал екип по химически бойни вещества на английските спец служни и най-вероянот хайли лайкли са носели серум против Новичок в чантите си.
57
1
 
2
 
! Отговори
един разбирко преди 6 години
До Анонимен - КОГАТО СКРИПАЛ СЕ СЪБУДИЛ...Друго е, когато човек, като теб споделя лични преживявания и опит!