С какво САЩ могат да ударят Сирия? А какво ще използва Русия?

Едните ще пускат хубави, нови и "умни" ракети, другите ще ги свалят
12 апр 2018 21:08, Елка Василева
319
С какво САЩ могат да ударят Сирия? А какво ще използва Русия?
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ обяви решимостта си да нанесе удар по Сирия. А с какво оръжие? И ако се стигне до отговор от страна на Русия, то с какво ще отговори тя? Върху това размишляват военни експерти, цитирани от руската телевизия "Царьград ТВ".

Доналд Тръмп в сряда публикува милитаристичен туит: "Русия обещава да сваля всякакви ракети, всички ракети, изстреляни по Сирия. Подготви се, Русия, защото те ще пристигат – хубави, нови и "умни". Вие не трябва да сте партньори с убиващото с газ животно, което убива своя народ и се наслаждава на това“, написа президентът на САЩ.

Ако Западът нанесе удар, то с какво? Ако Тръмп обещава просто „нови и умни“ ракети, то американското издание The National Interest вече разкри конкретните названия – това ще бъдат „Томахоук“ и AGM-86С.

Те в момента са на въоръжение на следните американски кораби близо до театъра на бойните действия: ракетните ескадрени миноносци УРО /управляемо ракетно оръжие/ клас „Арли Бърк“ – „Доналд Кук" (DDG-75) и „Карни“ (DDG-64), атомните подводници „Джорджия“ (SSGN 729) клас „Охайо“ и „Джон Уорнър“ (SSN-785) клас „Вирджиния“.

Освен това по данни на пресата близо до театъра на бойните действия се намират десантният хеликоптероносач клас „Иво Джима“ „Триполи“ (LPH-10), а също така френската фрегата D650.

С какво възнамеряват да стрелят

Какво представляват основните ударни инструменти на тази групировки – многоцелевите крилати ракети за универсално базиране „Томахоук“ и крилатата ракета с въздушно изстрелване AGM-86?

Още по темата

И двете са доста стари, разработването им започва още през 70-те години. Въпреки това са добри ракети, при това те неведнъж са модернизирани.

Основната е, разбира се, „Томахоук“. На първо място тя е универсална, докато за изстрелването на AGM-86 е приспособен единствено стратегическият бомбардировач В-52, а на второ място те са многобройни и добре отработени.

Основната особеност на тази ракета е възможността да извършва полет на пределно малки височини със следване на релефа на местността. Към достойнствата ѝ се отнася високата точност, доброто ниво на маскировка срещу инфрачервено, радио и визуално откриване, както и значителният обхват на действие – до 2500 км.

Недостатъците ѝ, впрочем също са сериозни – особено с настоящите руски средства за радиоелектронна борба: уязвимост на радиовисотомера към радарно заглушаване, малка скорост на полета – дозвукова, относително голяма забележимост за средствата за ПРО.

Тези ракети не е трудно да бъдат свалени, което го направи дори Югославия, или да бъдат отклонени, както демонстрира последният удар по Сирия, когато целта достигнаха не повече от половината изстреляни ракети, а реални щети нанесоха едва една пета от тях, пише руската телевизия, цитирана от „Фокус“.

Що се отнася до AGM-86C CALCM, то обхватът ѝ е 200-400 км, скоростта е също дозвукова, мощността и е до 1,5 тона тротил (според модификацията). Хубава ракета, мощна, но да кажем просто, че не е най-силния съперник за руската С-400 с нейния обхват за откриване на цели от 600 км и граници на зоната за прикритие от 400 км.

Системите за радиоелектронна борба на Русия дават малки шансове на американските ракети – всички помнят как онзи прословут ескадрен миноносец „Доналд Кук“ бе заслепен, оглушен и приведен в неуправляемо състояние чрез Л-175В „Хибин“, напълно заглушил през 2014 г. електронната активност на американския кораб. От тогава този комплекс, както бе обявено е допълнително модернизиран и възможностите му са се повишили.

А и „Хибин“ е малогабаритен комплекс, за самолети. А в Сирия, както се съобщава, е разгърнат и комплексът за радиоелектронна борба „Красуха-4“. Характеристиките му са засекретени, но казват, че са в пъти по-големи отколкото на „Хибин“.

Самолети и прочее дреболии

Освен това в медиите се твърди, че в удара могат да бъдат задействани ударни самолети на западната коалиция.

Засега самолетоносачните групи на САЩ не трябва да се броят. Съобщава се единствено, че от САЩ към Средиземно море се движи ударна група начело със самолетоносача „Хари Труман“. Той ще достигне до театъра на бойни действия най-много след 10 дни. А тогава или всичко ще бъде решено, или тази самолетоносачна ударна група ще изиграе същата роля като другите самолетоносачни ударни групи, приближавали Северна Корея – поперчиха се, сплашваха, проведоха учения и тихо се разпръснаха в Тихия океан.

Но при удара могат да бъдат задействани и американски и британски (ако последните се решат на това) самолети. Но техните характеристики са известни, особено в сравнение с руските самолети. Описани са редица случаи, когато най-новите прехвалени Ф-22 и Ф-35 предпочитат да бягат при приближаване на руския Су-34. Не са страшен противник и за батареите за ПРО С-400 и дори С-300.

Не, никой не спори - средствата за ПРО си имат своите ограничения. На първо място, така да се каже, количествени: срещу масивна атака от голям брой крилати ракети те не могат да устоят. Просто ще бъдат потопени от числено превъзходство.

Но кой казва, че руските военни ще чакат да бъдат смазани от числено превъзходство? Началникът на Генералния щаб генерал Герасимов не каза напразно, че ще се свалят не само ракети, но и техните носители. Какъв е смисълът да чакаш, докато ескадреният миноносец презарежда своите пускови установки, когато две ракети „Оникс“ или един „Калибър“ стигат, за да спасиш екипажа му от тази работа? А нали има и самолети, които могат да се снабдят с противокорабни ракети Х-35. С тях всичко, което е до 5000 тона водоизместимост, надеждно ще се премести на дъното на морето.

Но самолетите биват снабдявани обикновено с две ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: оръжиеСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
До Анонимен 222:И Русия не е същата.. розовите очила не действат вече...Колкото и да не ''НИ'' се иска.. данните от статията са вярни... Например ''неунищожимият'' Ф-117 бе свален от стара руска ракета, образец от студената война... Толкова хвалби, толкова уверения , а накрая..??? Израел също показаха че новите Руски ПВО ''не работят'' като истерично се противопоставиха срещу продажбата им на Иран... ''По делата ще ги познаете''
174
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР именно заради това се разпадна,защото се опита да се надпреварва със САЩ.
173
11
 
11
 
! Отговори
До анонимен_777 преди 6 години
Не бъркай СССР с Русия.Преди е имало надпревара,но вече не.В момента САЩ са с десетилетия откъм военно развитие пред Русия.Русия е сила заради ядрения си арсенал.За да бъдеш конкурент на САЩ трябва да имаш неограничен финансов ресурс и техните умове,а знаем че САЩ събират най-умните физици от света и бюджета им на практика е неограничен,което води до всякакви разработки и то в големи количества.Русия няма нито едното ,нито друготп.
172
3
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 6 години
Бензоколонка пропусна)))Временно съм тук, тъй че се напъвай много)))
171
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
Ако данните от статията бяха невярни то нямаше да има десетилетия 'въоръжена надпревара' м-у САЩ и СССР... Нямаше да я има и сегашната вече нездравословна и опасна анти-Руска 'истерия' ,както и абсурдните инсценировки ! Технически и оперативни параметри са вярни драги зрители...
170
3
 
2
 
! Отговори
Влади-Мир преди 6 години
Да да..знаем;)))))))))
169
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Влади-МирРусия е една бананова република,икономическо и технологично джудже,с разпадащи се градове и мизерстващ народ.Това е държава от 3-тия свят ,която е велика само в главите на българските русофили,които са национални предатели.Русия е една Нигерия ,но със сняг.Сега по-ясна ли ti стана картинката,нещастен *** ?
168
7
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 6 години
Русия вече ги срина!!!...само с мълчание за сега;)) ...А я си представете че удари първа *** козяци?! С 6500 тактически по базите и др. и1800 стратегически(там където трябва)Кво прайм мухльовци?!?Пс Наздраве на всички;))
167
17
 
11
 
! Отговори
... преди 6 години
един туит на Тръмп и Асад се озова в Иран, а руските генерали в Сирия ги стегнаха ушанките и са почнали панически да се прибират в путинландия...евала Тръмп евала армия на САЩ...
166
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аФФтора на горния тюрлю-гювеч наясно ли е каква е ПРО на Москва? Основава се на ядрени взривове над главите на московчани които да унищожат американските бойни глави падащи над Москва. Началството в този момент ще бъде скрито дълбоко в подземните бункери. Кой го е еня за обикновените московчани. Само едни извратени умове могат да измислят подобна противоядрена защита.
165
8
 
6
 
! Отговори
а преди 6 години
пак ще има опечени спецниазовци май...
164
13
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
Смях в залата..статията е смешна като фантазиите на Путин и компания...Русия не можа да рейгира, когато турците свалиха пред очите на целия свят техен самолет, а сега щяла да реигира на САЩ...това да си русофил и путинофил не е лесно, ама хич...
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова мечтателна статия.....все едно гладна кокошка е описала съня си в който е сънувала просо
162
0
 
2
 
! Отговори
Трак до 205 преди 6 години
Само Либия франсетата я почнаха и после САЩ я закопаха.
161
4
 
6
 
! Отговори
Трак до 203 преди 6 години
Той и Китай ги пише русофили , горкия.Путин кляка пред Си , а те си мислят , че се спънал.Само вижте договора за газ с китайците и ще разберете.
160
10
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Питам аз и отговор не искам.Какво направи Русия, когато САЩ разсипа с крилати ракети и въздушни удари съюзника им Сърбия..до колкото помня тогава също имаше доста заплахи от руска страна, даже бяха пратили кораби и подводници в региона..Какво направи Русия, когато в първите часове на ударите срещу Кадафи САЩ направи на пух и прах ПВО на Либия, въпреки, че Путин беше против и пак размахваше пръст на запада да внимава с агресията..това, което направи Русия тогава, ще направи и сега..ЩЕ ГЛЕДА!!!..
159
2
 
6
 
! Отговори
Трак до 197 преди 6 години
Браво ти изброи третия свят.Мале , че си смешен и жалък.Само Германия ще ви смачка всичките паляци.
158
9
 
6
 
! Отговори
До ТРАК=САПУН преди 6 години
Глупости.С *** са единствено 2-3 мюсюлмански дупки,като Таджикистан,Туркменистан и Сирия.Целия развит и цивилизован свят стой зад САЩ.Не случайно россия се смята за най-големия защитник на мюсюлманите и съответно най-големия враг на християните.
157
5
 
7
 
! Отговори
Трак до русофили преди 6 години
Ей хора , осъзнайте се сега , че скоро ще ви отритнат от обществото и тогава ще се молите да ви простят , но никой няма да ви повярва.Същото стана и в Германия при обединението , сега всички клошари там са русофили.Не е смешно , а трагично хора , събудете се.
156
8
 
11
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Мизерията крепи русофила , без нея кой ще му е виновен.Добре , че въпреки родните политици ние българите просперираме.Скоро ще ги принудим да се махнат защото живеем в ЕС и тук умните растат , а простите потъват.