Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!

Разумната политика би комбинирала три подхода
Обновена: 17 апр 2018 07:24 | 16 апр 2018 20:30, Елка Василева
340
Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!
Снимка: архив, Булфото

Ужас, Германия се напълни с чужденци! - възкликват мнозина в България. Но докато същата тази България гордо изчезва, Германия расте и става все по-силна. Интересен контраст, нали? Нека видим на какво се дължи, пише в анализ проф. Ивайло Дичев, публикуван от Дойче веле.

Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите млади хора, комплексът, че вече сме стари и няма за кога да правим деца.

Според последните данни на БАН през миналата година сме намалели с 51 хиляди души (един Видин). Застаряване, най-висока смъртност в ЕС, ниска раждаемост, емиграция. С тези темпове през 2019 ще сме паднали под 7 милиона, а окончателното изчезване ще се състои след 140 години.

В същия момент Дойче веле представи едно германско демографско изследване. Германия е страна с раждаемост, която е по-ниска дори и от българската. Но научихме едно удивително число: в тази страна днес живеят над 10 милиона чужди граждани. Един на всеки осем! Отделно са по-старите имигранти, които вече имат германски паспорт.

Половината от чужденците са от Европейския съюз, като българите са около 310 хиляди (една Варна). Останалите са от трети страни. Именно този трудов ресурс задвижва супер успешната германска икономика, която търси да наеме още милион и нещо работници. Германия расте, става все по-силна, а България гордо изчезва. Интересен контраст, нали?

На какво залагат в развития свят

Германският пример ни дава представа какво се прави в развития свят - привличат се и се интегрират мигранти. В страни като Канада и САЩ това става планомерно, дори с квоти. Спецификата на Федералната република се състои в това, че тя рязко се отваря за масирана имиграция, като това дори поражда политически трусове. Но друг механизъм капитализмът не е измислил - чакаме роботите да заменят хората, само дето не е сигурно дали няма да заменят и нас самите.

Мигрантите са нужни не само за да запълнят вакантните места и да вършат работа, която местните не желаят. Повечето от тях са млади и раждат деца; тръгват от нулата и съответно купуват къщи, коли, обзавеждане, с което задвижват потреблението.

И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат. А заедно с работниците идват и инвеститори: ако една култура се е научила да взаимодейства със сирийския бежанец, тя по-лесно ще се разбере със саудитския принц.

Да, и в западните общества има съпротива срещу новодошлите. И там има хора, които предпочитат да са само сред свои. Само дето така си оставаш слаб, малък, неразвит.

В днешна България тази посока за търсене на решение изглежда невъзможна. Расизмът се превърна в медийна норма, а демографите, които обсъждат проблема, дори не смеят да споменат варианта миграция, за да не ядосат някого. А когато работодателите отворят дума за внос на работна ръка, левите веднага скачат, защото виждат в тази мярка дъмпинг на трудовия пазар. И защото мислят икономиката като игра с нулева сума. В същото време в Германия дойдоха милиони - и спечелиха всички.

Тънкият момент тук е съпротивата срещу чуждите инвеститори, която се обосновава не с цвета на кожата, а с патриотичната защита на местния капитал. Но защо да ме е грижа за печалбите на местния капиталист? Може пък чуждият да има по-добро ноу-хау, да осигурява по-добри условия на съгражданите ми.

Но ето, че им се създават всякакви пречки - като се започне от непрекъснатата смяна на закони и се стигне до феодализма по места, който си иска процент. Та сега стоим и чакаме нашите олигарси да преперат достатъчно пари, които да вкарат тук през офшорките си под формата на „чужди инвестиции“.

"Да върнем нашите деца!"

Втората възможност е по-популярна: да върнем нашите собствени емигранти. Кой не би се радвал? Не разбирам само защо хората, които го повтарят, си мислят, че тези дълго отсъствали сънародници лесно ще се интегрират в нашата действителност. Да, знаят езика, познават страната, но дотолкова са се откъснали от средата, че ще им струва доста усилия да се включат отново в шуробаджанашките мрежи. Тук ще са чужденци като виетнамците или мароканците - и това е едно от нещата, които ги спира, не само по-ниските заплати. Вземете университета: пристига младеж с диплома от Кеймбридж, но не си мислете, че се изтрепваме да го вземем. Нали си имаме тукашни, които са се въртели около нас няколко години.

Политиката за привличане на емигрирали сънародници предполага радикална подкрепа и улесняване на всички възможни нива - например някаква агенция да се заеме с всичко, което човекът трябва да направи, за да си дойде: от работата през жилището до легализирането на дипломите. Тази подкрепа спокойно може да се разпростре върху чуждите специалисти, които следва да привлечем, ако някак преодолеем етническия си солипсизъм.

Но ще има двусмислена реакция от страна на местните: значи на тях давате, а на нас - не? Видяхме това двусмислие и в национал-популистките партии, които най-силно разпалват демографските страсти - искат да върнат емигрантите, но опитаха да ограничат правото им на гласуване.

Привличането на качествени хора е в днешно време един вид състезание, в което различните места мобилизират много ресурси. Наред с практическите неща трябва да споменем и качеството на живота, което става все по-важен фактор при екзистенциалния избор. Напускаш Мюнхен и се озоваваш в Пазарджик. Какво правиш там? Особено когато говорим за топ специалисти, от каквито ще имаме все по-остра нужда, този фактор е особено важен. Но не виждам политика за привличане на „креативната класа“ с цялостен дизайн на средата. (Освен може би в Пловдив - дали градът не дръпна и заради това, че стана едно много приятно място?)

Проблемът с раждаемостта

Третият подход е най-силно желан: подкрепа за раждаемостта. Показателно е, че нашите суверенисти се кълнат в примера на Орбан, който яростно противопоставя натализма на имиграцията. Проблемът е, че въпреки заявката до 2030 раждаемостта в Унгария да се вдигне над санитарния минимум (2,1 деца на жена), засега не се забелязва раздвижване. Чудя се дали проблемът не е в това, че неговите мерки са основно финансови.

Традиционните семейства, каквито ги бленуват новите консерватори, отдавна не съществуват. Жените се стремят към обществена реализация, а самите двойки лесно се свързват и разпадат. Затова смятам, че подкрепата за родителството трябва да върви в съвсем друга посока - обществото да поема все по-голяма част от грижата за децата.

Наместо да се раздават пари, да се осигуряват целодневни училища и детски градини, безплатни допълнителни занимания по език или спорт. Именно в тази посока тръгна Макрон, следвайки френската етатистка традиция - записването на дете в детска градина ще стане там задължително от 3-годишна възраст. Вероятно ви звучи комунистически, но няма как да върнем жената в кухнята, няма как да стабилизираме любовните отношения. Затова отглеждането на децата трябва да се облекчи максимално - за да бъде радост, а не бреме. (Тук обаче едни етнически хора избухват: откъде накъде ще даваме и на циганите. И така всякаква политика замира.)

Да не забравяме и това: раждаемостта ще реши проблемите ни след най-малко 20 години. В момента новородените само ще натоварят социалната система. Затова разумната политика би комбинирала трите подхода - би привличала подбрани по някакви критерии мигранти, би улеснявала адаптацията, би инвестирала в бъдещето за няколко десетилетия напред. Но тематиката е твърде удобна за идеологизиране - съдбата, нацията, чуждите нашествия... И така нищо няма да се изведе докрай. Затова пък всеки нов сезон ще изживяваме нови и нови демографски трагедии.

 


340
Още по темата: Германиядемография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
4
 
! Отговори
ттт преди 1 година
Расте, но това вече не е Германия. То и разтежа и не е кой знае какво въпреки пришълците. Германия се полъга от турците гастарбайтери, които някога прие. Но турците са много трудолюбив и честен народ със здрави семейни корени. Онова, което нахлува в Германия последните години прилича на турците, колкото сепия на делфин - все морски същества.
269
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много хубава статия само че България не само че не интегрира а дори прави обратното даже със своите етноси, ако дойдат и още това ще е края!
268
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунизма такива с пламък в очите ни облъчваха и сега тоз същия и той- не свършва таз порода слагачи у нас- същия стил, патос и нахалство
267
1
 
4
 
! Отговори
месара преди 1 година
германия растяла и ставала по силна, глупости на търкалета. ако под разтеж трябва да разбираме заселването с милиони мигранти - значи расте, обаче как стават по силни - ше чакат тия мигранти да почнат да работят ли, глупости, точно тия не отиват там за да работят, и меркел знае това, но вече е отворила вратата. много скоро германците ше усетят кой за кого ше работи, и тогава ше видим колко са силни, и колко им е разтежа. нищо хубаво не ги чака! така че, нека меркел прави Германия по "силна".
266
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Змея

Брей, Змей! Ти в палат живееш. Или леко преувеличаваш. Ела при нас в Кьолн, и за 1500 евро ще ти намерим. А който си има деца, да си ги гледа. Aре стига тея глезотии с бабите. Ние наште сами си ги гледаме и не мрънкаме. Вместо да те е страх от араби-атентатори, по-добре се оглеждай като пресичаш улицата, статистическата вероятност е по-голяма.
265
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците упорито се стараят да насаждат в хората от нашите страни идеята какъв рай ще настъпи като дойдат бежанци, плашейки ги с това, как скоро ще изчезнат от лицето на земята. Наскоро четох нещо подобно от някакъв си журналист от Ди Велт. Както и друг път съм споменавала тия не се отказват лесно. Но не си дават сметка, че всичко, което са направили досега в политически план е пълна глупост. Искам да видя след време с това темпо на имиграция колко германци ще останат в самата Германия.
264
6
 
6
 
! Отговори
Слав преди 1 година
Точката, когато можеше да обърнем нещата отдавна премена. Всичко свърши. С глупост алчност и нехайство сами се затрихме. Над България се спуска мрак!
263
4
 
9
 
! Отговори
ex преди 1 година
България няма да я има!Ако до 2020 година не се изравнят цените на труда ще я завладее друга,или други държави и етноси!Е,ще остане в Историята,но вече няма да има България!
262
1
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Всичко е пари! Когато се махнах от БГ минималната заплата беше 160 лв и можеше да се купят повече неща от колкото със сегашната минимална 510 лв.Определено влизането в ЕС беше грешка.Парите,които изпращаме в БГ от чужбина се обезценяват всяка година все повече.Качеството и обслужването е нулево-в обслужващия сектор работят "работещите бедни" , които разчитат на заплата+пенсията на баба+продукти от село+мама и тати да дават и гледат децата,а това е довреме! Народа се разлага като умряло агне!
261
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако германците продължат с културното обогатяване с тези темпове,то след някоя петилетка всички германци ще искат да се махнат оттам завинаги.
260
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
минимална заплата 1500€ВРО И ще си помисля да се върна в България!! Тук в Берлин. Получавам същите пари но всичко е по евтино. И като се сетя за нашата глупава управа......... тук ми е добре.
259
3
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Германия расте а нас кучетата ни ядат в буквалният смисъл, скоро и аз се замина няма бъдеще тук.
258
1
 
5
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 1 година
УКРАИНЦИТЕ И МОЛДОВЦИТЕ ВЕЧЕ СА НА МОРЕТО !
ЩОМ БЪЛГАРИЯ Е В ЕС....ЩЕ ДОЙДАТ И ДРУГИ ОТ "ИЗТОЧНИЯ РАЙ"!
257
2
 
20
 
! Отговори
42 преди 1 година
Грешка!Германия също е подкопана и изчезва, но по-бавно заради по-големите икономически резерви. Където има повече чужденци особено от еволюционно нисши същества се стига до увреждане на генофонда, а крахът без белия човек е сигурен, само е въпрос на време.
256
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и тумора като расте, това не е повод за радост. А теглото на затлъстелия като намалява, това не е повод за плач.
255
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без имиграционна качествена политика няма как да стане - елементарна математика. Страните са богати с хората си, а не с природни богатства. Т.е. трябва да заложим на качество, а не на количество. Повечето страни с висок стандарт са малобройни: Холандия, Швеция, Швейцария, Финландия, Австрия, Люксембург. Но трябва да се заложи на една изкл'читено силна и нова образователна система. Няма друг начин!
254
1
 
7
 
! Отговори
ОТЛИЧНА СТАТИЯ !! преди 1 година
А относно съсипването на раждаемостта и всичко останало - съдиите знаят защо !! При тях търсете причината за всичко съсипано и няма да сгрешите .
253
4
 
5
 
! Отговори
Аз Казах! преди 1 година
По - малоумно статия отдавна не бях чел!
252
8
 
9
 
! Отговори
ex преди 1 година
Няма луди вече да правят деца в БГ,освен ако не са с пари или от ***.Кой ще ражда бедни нещастници в държава със строй Социализъм?!Същите са си на власт,има монопол,убиват дребния бизнес,шуробаджанащината и корупцията се развиват както си беше едно време.Някои ще кажат,че е капитализъм?Ами не е!Пак си е социализъм,но частен а не държавен.Просто партийците си узакониха парите,защото нямаше как през предишния държавен социализъм.Та кой е луд да прави деца в БГ?!!!!
251
3
 
19
 
! Отговори
ЕЛКА ТЪПОТО преди 1 година
Много малоумна статия. Авторката изкарва едва ли не,че приемането на бежанци и талибани е панацея за всичките ни проблеми.
Алооооу , не виждаш ли ,че бежанците не искат и да чуват за ***? Като чуят за нас и бягат с 200км. За да привлечеш кадърни имигранти ,трябва в пъти да се вдигнат тея 500-600 лв ,които масово се плащат от бг работодателите. И ако все пак някой имигрант се навие да дойде тук, то със сигурност той ще е умствено изостанал и само на помощи ще виси.