Договориха се: Без ядрено оръжие на Корейския полустров!

Лидерите на двете Кореи подписаха декларация
Обновена: 27 апр 2018 17:07 | 27 апр 2018 13:07, Елка Василева
80
Договориха се: Без ядрено оръжие на Корейския полустров!
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин подписаха декларация, в която обявиха началото на ера на мир и пълната денуклеаризация на Корейския полуостров.

На първата си срещата на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.

Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер, който премина демаркационната линия и стъпи на територията на Южна Корея в пограничния пункт Панминджон.

Още по темата

Стискайки ръката на южнокорейския президент, той нарече тази среща начало на новата история.

За първи път след края на войната от 1953 г. ръководител на комунистическия Север пристига в Южна Корея.

Срещата на Ким Чен Ун и Мун Дже Ин е кулминацията на процеса на постепенно затопляне на отношенията между Сеул и Пхенян, започнал преди няколко месеца. Предполага се, че тя ще подготви почвата за предстоящите преговори между САЩ и КНДР.

Мнозина анализатори обаче остават скептични по отношение на искреността на неотдавнашните изявления на Севера за отказ от ядреното оръжие.

Пхенян обяви миналата седмица, че прекратява ядрените изпитания и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, както и че закрива ядрения полигон в северната част на страната.

Ким Чен Ун каза, че на Северна Корея вече не са й нужни такива изпитания, тъй като страната е приключила създаването на ядрено оръжие. Изпитанията се замразяват с цел обезпечаване на икономически ръст и мир на Корейския полуостров, заяви той.

На церемонията по откриването на Олимпиадата в Пьончанг, Южна Корея спортистите от двете Кореи излязоха като един отбор със знаме, на което беше изобразен „обединеният“ Корейски полуостров на бял фон.

През март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви неочаквано за всички, че е приел предложението на Пхенян за преки преговори. Досега нито един действащ американски президент не се е срещал със севернокорейски лидер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ядрено оръжие в Корея?! Значи американсците ще трябва да го махнат от Корея.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин има 2 троянски коня - Турция и Северна Корея.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двамата на снимката са като от два различни свята, те са си де. Едните произвеждат половината компютърна памет на света (Samsung), другите нямат какво да ядат. До това води комунизма!
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ! Голям ден за света . Още един режим падна . Скоро тоя , ще е в историята . Хората няма да простят 70 гпдини тормоз. Тръмп 1 - Русия?/Кирай 0
29
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕВЕРНА КОРЕЯ ПРИКЛЮЧИ!!!ИРАН Е НА ЕДНА ПЛЮНКА ЖИВОТ!!!ОСТАНА САМО ДА СЕ РЕШИ ВЪПРОСА С НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА РУСИЯ!!! КОРЕНА НА ЗЛОТО!!!ГЕНОЦИДА КОЙТО ВЪРШИ РУСИЯ НЕ САМО В УКРАЙНА И СИРИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ НЕНАКАЗАН!!!
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЪЩОТО Я ЧАКА И РУСИЯ!!!РУСИЯ Е ФИНАНСОВО ЖИВА, ЗАЩОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ПРОДАВА ГАЗА НА ЕВРОПА!!!МЕРКЕЛ НИ ПРОДАДЕ НА ГЕРМАНИЯ ДАВАТ ГАЗА С 30% ПО ЕВТИНО ОТ СЪСЕДКИТЕ И ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ЕВРОПА НЕ ТЪРСЕЛА АЛТЕРНАТИВА НА РУСКАТА ГАЗ!
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНДР завърши програмите си по разработването на МБР с термоядрени бойни глави и започна масовото им производство. Оттук нататък следват лесни преговори, другарски срещи и много почит и уважение от цял свят.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12345 Чудо голямо ! Клечи около Корея, като наритано куче . И на голямо разстояние де . Сакън, да не го цапне накой запокитен камък .
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искренно им желая обединение, но ще е много, много тежко! Западна Германия беше с два пъти по-голямо население от Южна Корея и с два пъти по-голяма икономика. Източна Германия, обратното, беше с 4 пъти по-малко население от Северна Корея и с по-напреднала икономика. Но дори и днес, след 28 години, още си личи разликата. Дори в Берлин си личи!Тежко ще им на корейците!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен16 Това джендърите сте мноого изтрещяли ! ЧЕТО В С. КОРЕЯ НЯМА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ .
23
4
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От статията не става ясно:1. Какво е денуклеаризация - вероятно е метод за варене на бира.2. На кой връх са се срещнали - вероятно Килиманджаро.3. Какво е обещала Южна Корея в замяна на този мир - вероятно безплатни хюндаи атос.
22
14
 
7
 
! Отговори
12345 преди 5 години
На какви чудеса е способен един самолетоносач, паркиран по крайбрежието...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kvo li puk ia interesuva rossia moi. Niama komunizam odavna. Vij imash internet procheti. Bulgaria puk 10 puti po malko bi triabvalo da ni inteteresuva. Nie i granica niamame ili se mislim pak za igrachi i svetovnata politika ni e prioritet. Gluposti. Tupungeri pulni. Dnes. Bg e gotin sait ama tva trolene e prekalenno
20
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна загуба за Русия. Поредния среден пръст за Кремъл! Исторически е днешния ден! Държавата, която пазеше гърба на Русия днес каза "Стига!".
19
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шут отзад на джуджето! Няма къде да си провежда ядрените опити.
18
9
 
17
 
! Отговори
Путев преди 5 години
Ким Чен Фат отново ги финтира! Евала, Върховни Вожде!!
17
2
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Отказват се да продължават с това да показват какво правят но ядреното оръжие и ракетите няма да ги нарежат просто ще си ги имат.Те просто казаха трябва да се уважаваме а не да ни заплашвате както беше до сега и при нас арабска пролет не *** да има защото ще стане лошо.
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една комунистическа кочиина избира правилния път. Успех на двете Кореи!
15
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде сте цоциалисти мамини :) Нали се тряскахте как САЩ ще бъде изпепелен :)))))) Какво стана мамини сладки :)))))))
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще правят, когато севернокорейците хукнат към Южна Корея за банани и тоалетна хартия, както източногерманците? Ще пазят ли границата? Какво ще прави Южна Корея с милиони бежанци от Северна Корея. Кой ще пази границата? Северна Корея ще спре да пази границата, а Южна Корея ще започне да я пази с оръжие, срещу нелегални икономически имигранти. Толкова ще е демокрацията им и свободата им.