Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?

Чужди компании си купуват ключови германски сектори
Обновена: 3 юни 2018 19:15 | 3 юни 2018 16:01, Камелия Цветанова
86
Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?
Снимка: Reuters, архив

Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за да може Германия да остане лидер в ключовите сектори, посочи водещ институт за проучвания, цитиран от ДПА.

Настъпил е последният момент за действия. Китай може ни прегази, каза Мико Хуотари, който е ръководител на програмата за отношения с Китай в института Мерикс (Merics).

Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката, допълни той.

От години експерти от различни сектори в най-голямата европейска икономика изразяват безпокойство от придобиванията, осъществявани от китайски компании, насочени към ключови германски сектори. Например през 2016 година германският производител на роботи Кука (Kuka) бе придобит от китайския инвеститор Мидеа (Midea).

Берлин затегна инвестиционните разпоредби миналата година, за да защити стратегически важните си сектори, тъй като продължават притесненията, че китайски компании могат да се сдобият с германски технологии чрез придобивания.

Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент.

Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, каза той.

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metal) изрази подобна позиция.

Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори, каза членът на съвета на И Ге Метал Волфганг Лемб.

Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните сектори като машиностроенето и строителството на електроцентрали, каза той, цитиран от БТА.

Лемб отбеляза, че И Ге Метал е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабската камила ще го спре, защото Германия се напълни с арабески, а те, както знаем хич не са трудолюбиви.
80
5
 
6
 
! Отговори
до някои по долу преди 5 години
Против са, защото китайските "инвестиции" не се съобразяват със свободната търговия - придобиват предприятия с държавни пари дадени им без лихви или директно безвъзмездно. Така и баба знае.
79
1
 
15
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
А, как се изхранват 1,379милиарда (2016 г.) население? Много добра политика! Превзеха света, не само Германия.
78
1
 
17
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Стратегията на жълтите е проста. Изкупуват германските фирми и предприятия заедно с ноу-хау. После ги закриват и откриват пазара за китайските предприятия.
77
8
 
25
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
По-добре китайския дракон,отколкото а рабския мързел.Искам китайците да превземат цяла Европа и да накарат всички мързеливци да работят.33 години работя,в момента плащам 200лв осигуровки всеки месец,ще взема мизерна пенсия.Озверяла съм срещу мързеливците,които половин живот изкарват на помощи с моите пари.
76
7
 
17
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Драконът вече не може да бъде спрян. Свиквайте! Учете йероглифите.
75
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Айде стига с лъжите,нека да си говорим истината,това е история все пак.НИКОГА дори един лев не са прибирали от влоговете на хората и банките през соца бяха 100% стабилни.
74
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има голяма разлика в качеството на инструменти направени от немски фирми в Китай и немски инструменти направени в Германия.Направил съм си черен списък и никога не купувам китайско.Некачествено е и макар и по евтино. Качественият инструмент направен от малка фирма дето не си е изнесла производството в Китай или по скъпите инструменти направени е Европа макар и по скъпи си струват всяка стотинка.Не искам и да чуя за Китай!
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че ще завземат Балканите и Източна Европа и то докато немците си правят тънките бакалски сметчици как да ни вземат тир превозите и други подобни дивотии, като спиране на интеграцията. Докато няма разпределение на бизнеса в рамките на ЕС, така, че и ние нещо да произвеждаме, нещата няма да се развиват и ЕС ще бъде нестабилен с пропадаща периферия.
72
11
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименНикога не са фалирали?НРБ наблягаше на вътрешни заеми.Имало е обмяна на парите на 2 пъти в ущърб на населението.Спомням си у нас се мотаха едни ДЪРЖАВНИ облигации от 50-те години, които никога не са били изплатени.Вноски за кола, жилищно спестовни влогове - все вътрешни заеми, които социалистическата държава прибира когато си иска без да можеш да се оплачеш.
71
2
 
38
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Е па не ги продавайте егати свободната търговия , докато завземаха пазари на изток цветя и рози сега като на тях им ги правят тези номера лошо било. Като американците честна търговия е тази която им изнася иначе не е честна, мизерници.
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и много немски фирми в Китай,така че това не ми се струва кой знае колко трагично.
69
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е,че социалистическите страни никога не са фалирали и имаха изградена прекрасна, стройна икономическа,социална,здравна и всякаква система.Социалистическите страни бяха превзети отвътре със сила,защото запада беше в криза и имаха нужда от свежи активи и пари.Китайците си запазиха системата и резултата се виждат.И няма никакви политически причини за превземането на изтока,а причините са били единствено икономически и кризата на запад.И в близко бъдеще ще последва отново криза.
68
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците да не се правят на ударени и да продават всичко. На нас толкова години ни обясняваха за отворените пазари и отворената икон омика, за конкурентност и производителност... Няма да си зат3варят нито пазарите, нито ундустриитем, нито институциите за чужденци, понеже ако го направят, трабва да плащат репарации за разрушаването на Българската икопномика докато свят светува.
67
3
 
39
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Немците какво се дърпат, при нас дойдоха много западни умници новите ни братя и ни казаха, че това е най-доброто развитие за една държава.Продавай си фабриките и закривай, това е най-доброто развитие.
66
3
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
немиците се ошашкаха да не ги купят на парче а иначе тичат по света да пазаруват те самите
65
8
 
65
 
! Отговори
двойни стандарти преди 5 години
Значи Европа е притеснена Китай да не и изкупи ключови отрасли от икономиката,но за България се съветва всичко да стане частно и чуждо, раздържавено. *** и двойните стандарти, ей за това лицемерие мразя Запада.
64
11
 
29
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Всички световно важни и стратегически компании се завладяват от евреии другото е бош лаф. Нищо чудно зад тази китайска компания да стоят еврейски инвеститори. 19-ти век евреите използваха Англия(когато тя беше най-силната в света) и подготвиха почвата за създаване на Израел . 20-ти век използваха САЩ когато тя е най-силна и разшириха територията на Израел. 21-ви век ще използват Китай когато тя стане най-силната държава в света!
63
12
 
8
 
! Отговори
,,Апокалипсис" преди 5 години
Последната книга на БиблиятаГл.16,стх12Шестият Ангел изля чашата си голямата река Ефрат;и пресъхна водата й,за да се приготви пътят за царете от изгрев слънце.В други глави се споменава за 200милиона конни войски които ще убият 1/3от човеците.Кониците са описани с броня и от устата им излизало огън,дим и жупел.Може би са описани танкове.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitНе ги мисли японците, ще се оправят.