Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?

Чужди компании си купуват ключови германски сектори
Обновена: 3 юни 2018 19:15 | 3 юни 2018 16:01, Камелия Цветанова
86
Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?
Снимка: Reuters, архив

Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за да може Германия да остане лидер в ключовите сектори, посочи водещ институт за проучвания, цитиран от ДПА.

Настъпил е последният момент за действия. Китай може ни прегази, каза Мико Хуотари, който е ръководител на програмата за отношения с Китай в института Мерикс (Merics).

Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката, допълни той.

От години експерти от различни сектори в най-голямата европейска икономика изразяват безпокойство от придобиванията, осъществявани от китайски компании, насочени към ключови германски сектори. Например през 2016 година германският производител на роботи Кука (Kuka) бе придобит от китайския инвеститор Мидеа (Midea).

Берлин затегна инвестиционните разпоредби миналата година, за да защити стратегически важните си сектори, тъй като продължават притесненията, че китайски компании могат да се сдобият с германски технологии чрез придобивания.

Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент.

Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, каза той.

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metal) изрази подобна позиция.

Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори, каза членът на съвета на И Ге Метал Волфганг Лемб.

Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните сектори като машиностроенето и строителството на електроцентрали, каза той, цитиран от БТА.

Лемб отбеляза, че И Ге Метал е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пари, пари прим и тн.
40
4
 
25
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
Японската марка МАКИТА слага в малкия си джоб немската Бош сори факт!!!
39
6
 
19
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
Япония е 98 процента етнически японци!Японските коли Хонда,Мазда,Тойота,Митцобиши,Нисан,Инфините,Сузуки и др. са най-здравите и сравнително достъпни коли.Японските телевизори са номер 1 най-вече Сони.Японските фото и видео апарати са най-добрите Никон,Канон са номер 1 е и Кодак(американските),японските игри Сони плейстейшън,Нинтендо,японските часовници Сейко,японски роботи и японски влак стрела най-бърз в света 545 километра в час!
38
12
 
20
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
Запада отстлабва и този процес не започва от вчера !! Запада е в цивилизационна криза !! Ще оцелеят онези които овреме се насочат към Китай и Русия !! Германия поддържа режима на Тиквата чрез ЕНП и ХДС !! ЕС е колониална империя !! Българите са СЪВРЕМЕНЕН вариант на това, което са били африканците през 19 век - колониален придатък !! България може да оцелее в новите реалности ако гледа на Изток !!
37
5
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До Hafen die WahrheitНе че не искаш, а не можеш да спориш ! Защото срещу железни аргументи си безсилен! Статистиката е - Германия, страна "ултра, мега, съпер, най - Инустриализирана и изнасяща" има дълг равняващ се на 92% от БВП ! Китай - "икономическо джудже" - външен дълг по-малък от 20% от БВП !Парадокс над парадоксите ! Хи-хи-хи ! А Китай купува Германия! Хо-хо-хо !
36
10
 
10
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
Германия няма добри коли да продават се защото са достъпни но не са първо качество!Първо качество автомобили са:РОЛС РОЙС,БОГАТИ,ФЕРАРИ,ЛАМБОРГИНИ,БЕНТЛИ,АСТЪН МАРТИН,ПАГАНИ,МАЗЕРАТИ И МАКЛАРЪН ФАКТ!Колите който изброих са скъпи,луксозни и са най-бързите на света е да не са за всеки.Германците нямат телевизори,смарфони,айфони,аудиосистеми,компютри вижте японците имат:ХОНДА,МАЗДА,ТОЙОТА,МИТЦУБИШИ,НИСАН,ИНФИНИТЕ,СУЗУКИ,САБАРУ.Телевизори,СОНИ,ПАНАСОНИК,ШАРП,ХИТАЧИ,ЖВЦ,ТОШИБА,ИГРИ НИНТЕНДО....
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците са като бръмбара , търъгни след и ще те заведе г..
34
4
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Германия е 82 000 000 от който над 15 000 000 не са немци.БрАва научил си си домашното!Умни сте като на магарето...***!
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либерална империя не може да се изгради , Всички империи са били консервативни..Германия пак заложи на куц кон..
32
4
 
20
 
! Отговори
Трътла от Берлин преди 5 години
И аз вече само китайци си избирам за клиенти. Ем с малки, ем с дебели портфейли. Какво му трябва друго на човек.
31
6
 
29
 
! Отговори
шибек преди 5 години
Да, Германия допреди десетилетие беше водеща техническа сила , но в момента везните все повече не клонят към нея. Голям е тласъка в икономиката на Китай , в почти всички сфери . Идва времето , когато ще се наложи всички държави да се съобразяват с дракона.Германия стана интернационална , което в никакъв случай не е в нейна полза.
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците да се кръстят, че Гинка Върбакова още не е стигнала до тях. Тогава ще видят дебелия.
29
10
 
14
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
Жълтата раса ще е доминанта в 21 век единствената сила която ще и опонира е Сащ държава с 330 000 000 население икономика от 20 трилиона долара,Сащ са държава с 600 милиарда долара военен бюджет и над 350 нобелови лоуреата а Германия е нищо застаряваща нация без армия,вижте Япония е сила и коли имат японците и телевизори и часовници и население от 127 000 000 а Германия е 82 000 000 от който над 15 000 000 не са немци.
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24, лъжа. Французите спечелиха ПСВ, имат статут на победител във ВСВ. А немците загубиха войните, но завладяха Европа икономически - без един изстрелян куршум. Докато СССР се разпадна. Китай обаче е бъдещето защото са умни и имат последователна политика. Докато политиката на САЩ е някакъв абсолютен хаус.
27
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците трябва да оставят машиностроенето и електрическите централи и да инвестират в германски смартфони и германски фейсбук. С това машиностроене и електроцентрали са заприличали на Русия. Трябва да приличат на САЩ. Няма германски телевизор, няма германски телефон. Изостанала нация като руснаците. Произвеждат само перални и автомобили. Изостанали технологично.
26
9
 
15
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
В 21 век ще има 2 империи номер 1 Китай номер 2 Сащ и демография и ресурси и оръжия да сравнявате немощна Германия с китайския дракон е смешно Китай има 1,410 000 000 население икономика над 13 трилиона долара втората след Сащ засега Китай има ядрени оръжия огромна армия и китайците не са нито алкохолици нито *** а германците са скопени(ялови) работохолици който след 20 години ще са малцинство в Германия сега немците са 81 процент!!
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя оная Ружа биткоина си купила завод в Германия, та китайците да не го направят. Германия вече прилича на депо за скраб.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се е хванал с германците винаги е загубил войната. А пък франзите се още по-зле те от 150 година нямат спечелена битка..
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ясно Германия създава,произвежда Китай купува или копира.Понял
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Италия си купуват. Идват и търсят работещи предприятия.