Българските изселници в Турция: "За" и "против" Ердоган

"Тук е истински фашизъм" и "В Турция ни чуват и зачитат"
Обновена: 13 юни 2018 19:23 | 13 юни 2018 14:30, Елка Василева
67
Българските изселници в Турция: "За" и "против" Ердоган
Снимка: архив, Булфото

"Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор", казва пред Дойче веле български изселник в Турция, който мечтае да се върне в България. Но не всички български изселници са против Ердоган. Някои твърдо го подкрепят.

Репортерът Вилдан Байрямова разговаря с български изселници в Турция за предсрочните избори в южната съседка на България. Ето какво ѝ разказаха те:

"Властите държат 95% от медиите, изборната комисия е под техен контрол, съдебната система и всичко. Този вот ще бъде една голяма, тотална и груба фалшификация. И това ще продължи така, докато Ердоган е удобен на големите държави, които го подкрепят", категоричен е Неждет Алтан, корабен брокер в Истанбул.

Той е един от онези етнически турци от България, установили се край Босфора с голямата бежанска вълна от 1989 или заминали по-късно при родителите си. Според него всички са наясно със ситуацията в Турция: демокрацията там не е нищо повече от едно име, режимът е тоталитарен, а военното положение продължава над година и половина, но никой по света не реагира.

Няма светлина в тунела

"Надежда никаква! Лично аз не виждам светлина в тунела. Утопия е да се говори за демократични промени, няма никакви предпоставки за това", смята 45-годишният Алтан. Като причина за предсрочния вот той посочва тежкия застой в икономиката – курсът на долара скоро ще достигне 5 турски лири, а целта е час по-скоро да се премине към еднолична власт и тя да стане официална, така Ердоган ще има 100% контрол над всичко, посочва той.

"Ердоган губи позиции и затова бърза с изборите", казва Метин Гюлер и също прогнозира манипулация на вота. Той и приятелят му Сезгин Сезер са на едно мнение: кражбата на гласове е вече узаконена с поправките в изборния закон, а и референдумът от 2017 доказва това с гигантските фалшификации на вота.

Гюлер и Сезер гласуват за Републиканската народна партия, както по-голямата част от българските изселници в Турция, въпреки че според тях тя не е достатъчно твърда опозиция. "Излишно е да очакваме съществени промени към добро, не е важно как гласуваме, а кой брои бюлетините. Диктаторите идват на власт с избори, но не си отиват след тях. Явно народите не са в състояние сами да наложат демокрацията, налагат я "големите братя"", единодушни са двамата.

Според тях няма смисъл от планове и надежди, турските избори не могат да донесат промяна и отдавна са изгубили  същността си на процес, в който имаш правото да избираш. "Ясно е, че на този вот има само един кандидат и той ще спечели. Може би бойкотът е по-разумен в случая. Ние страдаме от болезнената си мечта за различен изход от гласуването, това е болест", коментира Сезгин Сезер.

Победителят е... Ердоган!

Ердинч Имамоглу е директор в проектния отдел на голямата Истанбулска община, представител на българската НПСД (основана от Касим Дал) за Турция и твърд привърженик на президента Реджеп Ердоган. Според него победител на тези предсрочни избори ще бъде "Коалицията за републиката", съставена от партията на Ердоган и Партията на националистическото действие.

Що се отнася до страховете и надеждите на изселниците от България, Имамоглу казва, че е трудно да се говори по тази тема, "защото все още голяма част от тях са контролирани от разни кухи неправителствени организации, зад които стоят под една или друга форма интересите на бившата Държавна сигурност".

Ердинч Имамоглу си пожелава две неща - толерантността в България да победи и етническите турци да участват пълноценно в политическия живот, а в Турция да не се повтарят никога повече опитът за преврат и терористичните атаки на организации като кюрдската ПКК или т.нар. "Ислямска държава".

"Истината е, че както в България, така и тук сме доста аполитични, вероятно поради факта, че повечето от нас са преживели ада на тоталитарната родина, където ние бяхме просто работна ръка и нищо повече. Има сериозна разлика между етническите турци от двете страни на границата - в България ни броят само като гласове, а в Турция ни чуват и зачитат", коментира Имамоглу.

Запитан защо се наложи предсрочният вот, той посочва като причина "изкуствената, асиметрична, икономическа и политическа изолация на страната след опита за преврат от страна на  двулични западни "партньори" и "съюзници". Той вижда и друг мотив: в желанието на властите да стабилизират положението на турската лира, "за което е необходимо стабилно и предвидимо управление".

"Защо Европа и САЩ не критикуват извънредното положение във Франция, наложено след терористичните атаки в тази страна? Та то е в пъти по-строго от това в Турция!", казва изселникът, недоволен и от липсата на честно партньорско отношение към Анкара по повод сирийските бежанци в страната.

"Ние нямаме нужда световният полицай да ни вкарва в правия път, защото сами го чертаем. Нито пък имаме нужда от назидание и арогантни коментари относно турската политика, по-добре е всеки да се вгледа в собствените си проблеми", категоричен е държавният служител Имамоглу.

Същата убеденост в безусловната победа на Ердоган и партията му споделя и друг български изселник - Мехмед Мерт, който напоследък живее в Германия и неотдавна бе избран за лидер на Съюза на европейските турци демократи. Той е завършил Техническия университет в Мюнхен и отдавна не говори само за турците в България и Турция. "С конституционните промени в Турция правомощията на президента не са се увеличили, промени се системата за съставяне на правителството, подобно на президентските модели на САЩ и Франция. От това никой не следва да се страхува или тревожи", казва Мерт.

Сред българските изселници в Турция има и такива, които са се устремили към политиката. Например проф. д-р Юксел Йозкан. Той е бил 18-годишен, когато потегля от Кърджали с родителите си към Бурса.

Днес е председател на най-влиятелната изселническа организация в Турция "Балгьоч" и сe кандидатира за депутат от основната опозиция - Републиканската народна партия. Предизборно той напуска поста си на директор на една от най-големите болници в страната.

"Тук е истински фашизъм"

През лятото много от българските изселници в Турция се връщат в България. Поне за малко. Причината: подновяването на личните им документи. И тази година потокът пред паспортните служби в някои райони на България не стихва. Изселници се тълпят да получат новите си български документи за самоличност - защото те означават свобода.

И 45-годишният корабен брокер Неждет Алтан редовно подновява документите си. Неговите планове: да изтърпи още 3 години до пенсионирането си и да се завърне окончателно в България със семейството си. "Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор. Политическият ислям е в настъпление и Ердоган ползва религията като инструмент за собственото си утвърждаване в едноличната власт. Натискът и преследванията са безпрецедентни. Вместо свобода на словото има жесток контрол", казва Алтан и добавя: "В Турция е истински фашизъм".


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
НЯМА преди 7 месеца
Българските изселници в Турция.Премахване на двойното гражданство за тези използвачи нарекли себе си турци.Да се отказват от българските паспорти и да си стоят вТурция.
55
4
 
4
 
! Отговори
ЪЪЪЪЪ преди 7 месеца
До Реалист Напротив, аз си мисля, че няма да е лошо за политиката ни. Тези ще се върнат като нас..-рани и няма да смеят да скачат. Ще разберат че са сгрешили, те, или родителите им тогава и ще млъкнат веднъж завинаги по въпроса за възродителния процес. Защото трябва да им бъде припомняно постоянно, че тогава никой не ги изгони, те сами решиха да си тръгнат. Сега, разбрали грешката си, си идват. Добре, да дойдат, това за мен са 100%ови българи от християнски родове, насила сменили вярата си
54
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Съвсем нормален и закономерен сценарий на развитие на една страна,чийто народ потъпка всичко, постигнато от Ататюрк. И който народ мечтае денонощно за възстановяване на кървавата и престъпна империя. Всеки народ си заслужава съдбата- ние нашата, турците тяхната. Нашата съдба я знаем, народ, оцелял след 500г геноцид, няма да се затрие. Но за Турция не е сигурно. Защото нека добре да запомнят турците - НЕ МОЖЕ ДА ГРАДИШ ЩАСТИЕ ВЪРХУ ЧУЖДО НЕЩАСТИЕ! А ТЕ СА НАПРАВИЛИ ЦЯЛА ДЪРЖАВА. ГОСПОД ГЛЕДА!
53
6
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Дано да изляза лош пророк,но напоследък ми се струва че нашенците забегнали в ,,османско'' масово ще стягат куфарите за БГ-то,там ще става чини ми се голямо ,,мурабе''.И ще са благодарни на съдбата че ще има къде да се завърнат както у дома си.А ако това се случи,няма да е на хубаво за политиката по нашите земи.
52
4
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 месеца
"Дойче веле" ... символът на обективност и безпристрасност, особено като става въпрос за Ердоан и Турция!!

Тези сигурно не са чували за поговорката "Пилците се броят на 25 юни!"
51
3
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 7 месеца
Дойче веле е ПОЗОР за Германия!
50
10
 
16
 
! Отговори
Шахин Кокулу Леш преди 7 месеца
"За" Кюрдистан, "против" Ердоган!
49
13
 
16
 
! Отговори
Един преди 7 месеца
Не им пишете имената на интервюираните,по добре инициали или нещо друго,знаете как е в Турция,тоталитарна държава.
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прости човеци не са чували дсже зс Тюркските народи,какво да очакваш от мисшещите се за големите патриоти
47
4
 
5
 
! Отговори
do 46 преди 7 месеца
Виждаме,че теб много те е ограмотил,две думи не си можал(а) да напишеш
46
7
 
10
 
! Отговори
До Генетикь преди 7 месеца
Шефе!-от кое време гагаузите станаха балканска нация па се породнихте?
45
3
 
36
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
"българските турци" са наши братя!..-НЕ са от нашата кръв,но имат ЧУВСТВА към Родината им-България.

Работил съм с турци...Разликата между местните и преселниците е ЧУВСТВИТЕЛНА!.."Нашите" са ниво над местните.

..Разбира се,поколенията се ПРЕТОПЯВАТ,но тия,които са родени ,образовани и възпитани тук,си остават "от друго тесто"..

За съжаление,тия последните постепенно изчезват..Ще останат само заинтересованите,интересчиите..СЛУГИТЕ НА "политиката"..."Нито раци,нито риби"..
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да изпратим винкела на границата да се боричка с бабичките.
43
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
V TURZIA E ISTINSKI FASHIZAM,A V BALGARIA ZARUVA DEMOKRAZIATA.
42
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
,,,,,,,,корабен брокер в Истанбул.,,,,,,,,,,,


******************************

А ако беше останал в България.. берач на тютюн или капии.
41
20
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 7 месеца
А НЕ! Мерси! Българите не желаем да ни се връщат тук- че и пък със семействата си...
Да хваща дърмите към Европа с българският паспорт ако толкова го стяга в Анаватанът ненагледен.
Ще цъфне тук и пак ще почнат с фесофските си фасони!
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Медията ви на съд в Страсбург за Кражба на Текстове от други Медии , другите Медии да не по глупави да си пишат Текстовете а Днес.бг да ги краде само от интернет
39
7
 
16
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 месеца
Краят на всички диктатори е един ! Без Пиночет, който изправи държавата си и сам предаде властта !
38
9
 
13
 
! Отговори
50-годишен преди 7 месеца
Фашизъм - "Фасция" - от латински: "Сноп пръчки". Препратка към Кубратовото: "Съединението прави силата". Ах, къде ли съм виждал този надпис ?!?! А, да! Ами ... България си е фашистка държава според надписа. Впрочем, към което нямам нищо против
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 35
Ами във всяка сфера, като почнеш от икономиката и финансите и стигнеш до обществения живот, образование, медии ... всичко нещата здраво се бъгват там, въпрос на време е да излязат от контрол