FT: Критики за АЕЦ "Белене ли"? България има нужда от проекта!

Страната има нужда да разнообрази енергийните си източници
Обновена: 27 юни 2018 18:42 | 27 юни 2018 17:00, Боряна Павлова
78
FT: Критики за АЕЦ "Белене ли"? България има нужда от проекта!
Снимка: архив Reuters

На фона на критиките към българското предложение проектът за АЕЦ "Белене" да бъде съживен, Financial Тimes публикува коментар на Тимъти Йео,  бивш депутат в британския парламент от Консервативната партия и настоящ директор на организацията New Nuclear Watch Europe, в подкрепа на съживяването.

Според Йео България има спешна нужда да разнообрази енергийните си източници и да намали зависимостта си от енергия, добивана от изгарянето на въглища.

Още по темата

И докато ЕС се стреми да намали и изцяло премахне енергията, добивана от въглища, ЕК би трябвало да приветства решението на България. Но орязването на ТЕЦ-овете би трябвало да получи своя заместител. Използването на повече газ ще постигне само частично ограничаване на емисиите и същевременно увеличава зависимостта от руските доставки на втечнен газ.

Възобновимите източници могат да компенсират част от недостига на енергия, но докато няма достъпно, гъвкаво, мащабно и дългосрочно съхранение на електрическата енергия, нито една съвременна икономика не може да разчита единствено на неравномерни източници на електричество. Запазването на ядрената енергетика като важна част от българския енергиен букет затова е и разумно и съвпадащо с европейската политика решение.

При това е погрешно да се смята, че АЕЦ „Белене“ задължително ще получава гориво от Русия. Няма никакви проблеми по отношение на тази зависимост. Построен в Русия ядрен реактор в Украйна в момента купува половината си гориво от дъщерна компания на "Уестингхаус“ в Швеция.

Да се премине от използването на въглища към ядрена енергия подобрява сигурността и устойчивостта на българските и европейски енергийни запаси.

С руски и китайски компании готови на бизнес с България, нейният министър-председател Бойко Борисов има силна ръка за разиграване.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
янките и германците затварят АЕЦ, а тук путинопитеците ни убеждават на ква голяма далавера сме от Белене.
Аве бaстуни вие верно ли за по-умни се имате ве???
65
6
 
6
 
! Отговори
Борисов зависим? преди 8 месеца
Дали Борисов е зависим от Путин ще разберем от проекта за АЕЦ "БЕЛЕНЕ". Ако позволи проектът да започне да се строи ще приключи много бързо като червения Орешарски...
64
1
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 8 месеца
Тея работи не се пишат. Никой няма да ти напише и с тая скорост на увеличение каква ще е цената на тока след 5 -10 години.
63
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според повечето коментиращи тея ингилизи са руски агенти. Цял свят ни обяснява,че трябва да строим АЕЦ,само наште *** не разбраха.
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо за новата цена на тока няма ли да напишете ?
Нещо за Бойко Енергетика, обединителят на Северна Македония и на Западните Балкани ?
Нещо за протежето му Гинка Теменужкова, чрез която си купи и ЧЕЗ ?
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Южен поток ще има и ще го ползваме, ама не през България, а и атомна централа ще имаме, ама малко на юг от границата ни- и този ток ще ни го продават. Това дето го искаме ще го имаме, ама ще е близо до нас и ще си купуваме.
60
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственият който има нужда от проекта е Русия. България ще и съдерат кожата за няколко поколения напред. В момент когато в целият свят преминава към ВЕИ, когато ЕС прие решение всеки гражданин на съюза да може да произвежда и да продава ток със собствени ВЕИ мощности с цел разбиване на енергийния монопол наши рубладжии плащат на западни вестници да ни доказват колко ни е необходима ненужната руска АЕЦ.
59
16
 
13
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 8 месеца
Време е да се въведе смъртно наказание в България! Всеки, който иска да се сложи /построи/ атомна бомба в България да бъде ликвидиран!
58
25
 
24
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 8 месеца
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
57
18
 
16
 
! Отговори
не може да бъде преди 8 месеца
За пореден път се убеждавам,че журналистите от FT нямат милост към никого.Но може би те нямат преди всичко представа какъв ужас сега е настъпил сред противниците на Белене-това са припадъци,истерии,шок,амок и т.н....Опасявам се за здравето на тези хора!?
56
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Планината Вранча е само на 130 км!
Стига с тия глупости! Има АЕЦ много по-близо до Вранча и до Източна България. Или викаш облака от френски уран е полезен за зъбите и косата.
55
14
 
19
 
! Отговори
Агент Гоце преди 8 месеца
Само ще ви кажа, че Агент Гоце с комисионната от Белене до момента си купи около 150 хиляди декара земеделска земя, пък вие тука викайте УРА и му купете още 150 хиляди декара, когато БайВиДики стартира Белене отново.
54
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Планината Вранча е само на 130 км!

Мислете, глупaци!!!
Мислете овреме, да не превърнете Мизия в расиоактивен кeнеф!
53
28
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народът определено каза ДА на референдума за строежа на АЕЦ Белене. Учудващо е, че ГЕРБ още не са изпълнили народната воля.
52
35
 
32
 
! Отговори
далаверата Белене преди 8 месеца
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
51
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Т. нар. "демократи" са само едни фашизоиди и русофоби. Интересите на България са други и няма нужда няколко болни хорица да са кресливите луди по всяка тема.
50
47
 
23
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 8 месеца
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
49
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предлагам целия министерски съвет да се премести в затвора заради това безумно решение
48
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След 2040 урана ще поскъпне няколко пъти и отново ще загубим както винаги
47
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евролунатиците съвсем ще се объркат. Тъкмо няколко нац. предатели евродепутати ще информират с листовки европарламента срещу Белене. Ще ги плашат като гарги и косове с плашила.