FT: Критики за АЕЦ "Белене ли"? България има нужда от проекта!

Страната има нужда да разнообрази енергийните си източници
Обновена: 27 юни 2018 18:42 | 27 юни 2018 17:00,
78
FT: Критики за АЕЦ "Белене ли"? България има нужда от проекта!
Снимка: архив Reuters

На фона на критиките към българското предложение проектът за АЕЦ "Белене" да бъде съживен, Financial Тimes публикува коментар на Тимъти Йео,  бивш депутат в британския парламент от Консервативната партия и настоящ директор на организацията New Nuclear Watch Europe, в подкрепа на съживяването.

Според Йео България има спешна нужда да разнообрази енергийните си източници и да намали зависимостта си от енергия, добивана от изгарянето на въглища.

Още по темата

И докато ЕС се стреми да намали и изцяло премахне енергията, добивана от въглища, ЕК би трябвало да приветства решението на България. Но орязването на ТЕЦ-овете би трябвало да получи своя заместител. Използването на повече газ ще постигне само частично ограничаване на емисиите и същевременно увеличава зависимостта от руските доставки на втечнен газ.

Възобновимите източници могат да компенсират част от недостига на енергия, но докато няма достъпно, гъвкаво, мащабно и дългосрочно съхранение на електрическата енергия, нито една съвременна икономика не може да разчита единствено на неравномерни източници на електричество. Запазването на ядрената енергетика като важна част от българския енергиен букет затова е и разумно и съвпадащо с европейската политика решение.

При това е погрешно да се смята, че АЕЦ „Белене“ задължително ще получава гориво от Русия. Няма никакви проблеми по отношение на тази зависимост. Построен в Русия ядрен реактор в Украйна в момента купува половината си гориво от дъщерна компания на "Уестингхаус“ в Швеция.

Да се премине от използването на въглища към ядрена енергия подобрява сигурността и устойчивостта на българските и европейски енергийни запаси.

С руски и китайски компании готови на бизнес с България, нейният министър-председател Бойко Борисов има силна ръка за разиграване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ходи да мъти
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЭРБГРЕШКА, ТАЗ ГОДИНА ОСТРОВ, ДОГОДИНА ПОЛОВИН ОСТРОВ
23
4
 
8
 
! Отговори
ГЭРБ преди 5 години
Важното е, че рестартирахме проекта, другари!Таз година остров, догодина - полуостров!
22
2
 
12
 
! Отговори
Нужен е разбира се преди 5 години
Милионерите ще станат мулти милионериМулти милионерите ще станат милиардериГолтаците ще охлаждат супата
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много нагло парче тоя бе, ясно защо турците ги изритаха
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не слагай чужди тела в устата си!
19
5
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
за какво й е на България 2030 енергия?до тогава според демографите българите ще са малцинство. Пък и не само според демографите..Да ви е честит безславния край на третата българска държава! Този пък ще е, като за последно.От ляво е Велика Албания, от Юг е 16 милионния Истанбул на фона на 3-4 милиона българи примесени с 1-2 милиона резерватен ***. След 10-15 години - наполовина за белите и х2 за резерватните.Светлината в тунела е май от отсрещния крематориум
18
7
 
20
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Американски тецове няма ! Американците не са завили една гайка в тези ТЕЦ! Един продажник подписа НЕИЗГОДЕН за БГ договор и ПОДАРИ построеното от нашия народ !
17
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Няма как физически 2030-та България да има задължителните 30% от ВЕИ и два АЕЦ-а.
16
10
 
2
 
! Отговори
демократ преди 5 години
не виждам нищо лошо българите да станат 4, а защо не и 3 милиона. Това е част от перестройката и прехода.
15
8
 
8
 
! Отговори
комунист преди 5 години
абе къде се е чуло и видяло на изчезваща нация да й трябва енергия?? В страна не от третия, а от четвъртия свят няма нужда от енергия, да строят нациите с бъдеще. Българите след, като отказаха "Южен Поток" и "Белене" да отворят още 3-4 мола, защото за друго нито имат специалисти, нито имат способности. Закривайте този издатък на краварника!!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Критики за АЕЦ Белене от страна развиваща атомната енергетика и предала Европа?
13
6
 
4
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Поръчкова статия на американците, явно те искат белене, готвят сделката, ще ни закриете двата теца с неизгодни договори ще ги прекратим без да искаме неустойки в пари, но ще ни дадете лъвския дял в белене. Така ще изнасяме от България не 15 г по 500 млн лева годишно а 60 г по 1 млрд. Всички договори с американци са така.... Едната страна по договора е *** бана до смърт...
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТИМЪТИ КАТО УБЕДИ БРИТАНИЯ ДА СИ СПРЕ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ ТОГАВА ДА ДАВА АКЪЛ НА БЪЛГАРИЯ
11
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте да съборим всички американски тецове и на тяхно място да построим руски атомни. Така повече хора ще можем да се наредим на хранилката за комисионни.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според Йео България има спешна нужда да разнообрази енергийните си източници и да намали зависимостта си от енергия, добивана от изгарянето на въглища."А намаляването на изгарянето на въглища подобрява качеството на въздуха у нас. Както е известно производството на ядрена енергия не отделя вредни емисии във въздуха.
9
0
 
9
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А 7, тебе може да не те интересува, но защо не наливаш в дизеларката по-евтин А 95 ? Добре е да се изказвате по темите малко подготвени !
8
0
 
7
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
? , ами най- просто това е като да пробваш да мушнеш в тръба 1/2 цол винкел 3 см !
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този ли е платен руски ***?
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува от къде идва горивото,а дали е по-евтино и по-сигурно.И къде ще се извърля отпадъчното ядрено гориво,да не е в България,а този който осигурява гориво,да осигури и извозването на отпадъците извън България.Ние сме малка страна и радиоактивни гробища и отрови не са ни нужни.