Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода

Поскъпването на природния газ доведе до още увеличения
Обновена: 1 юли 2018 20:19 | 1 юли 2018 12:24, Деляна Петкова
119
Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода
Снимкa: Reuters, архив

Цената на електроенергията ще се повиши със средно 2,03% за новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година). Това съобщи по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За клиентите на ЧЕЗ "България", тоест в Западна България, повишението ще бъде в рамките на 1,75%, за EVN "България" - с 1,82%, а за Енерго Про одобреното увеличение е в рамките на 2,78 на сто.

Още по темата

Иванов уточни, че "до голяма степен" участниците в микса за регулирания пазар се запазват, като са спазени законовите изисквания за отпадане на производители с прекалено високи цени.

Той беше категоричен, че при своите решения регулаторът се води от няколко основни принципи, сред които спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и справедливо разпределение на тежестта. КЕВР се стреми към балансираност на своите решения, за да бъдат защитени и интересите на потребителите, и на производителите на електроенергия, категоричен е председателят на Комисията.

Той посочи още, че се търси устойчивост на цените във всяко решение на КЕВР.

След повишаването на природния газ, за което решение беше взето в петък, поскъпва топлинната услуга - със средно 7,33% за цялята страна.

Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7,46% повече за парно и топла вода. За EVN Топлофикация в Пловдив повишението е минимално - с 0,94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4,89%.

Иванов коментира и решението на регулатора за по-високата цена на природния газ от 1 юли. "Булгаргаз" поиска 18,05%, но в КЕВР направиха отрицателна корекция от 13 млн. лева и така цената на газа ще е с 10,81% по-висока от началото на третото тримесечие.

Председателят на регулатора обясни, че за крайните потребители реално услугата по доставка на природен газ се повишава с 6,5%, защото останалите компоненти в цената - за капацитет и пренос, не се променят.

КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и ако "Газпром Експорт" я намали, това веднага ще бъде отразено, гарантира още Иванов. Той посочи, че в последните 9 месеца референтната цена на сорта Брент на световните пазари се е повишила с 38,5% и това се отразява и на цената на газа у нас.

"В момента тази цена остава много висока", каза още Иванов и допълни, че в регулаторът следят тенденциите на световните пазари и се надяват трендът да се обърне.

КЕВР взе решенията си за новите цени на газа, парното и електроенергията под натиска на БСП и тяхното искане за оставката на председателя Иван Иванов. Опозицията смята, че регулаторът не изпълнява своите законови задължения по сделката за продажбата на активите на CEZ Group у нас.

Още новини четете в Investor.bg


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 месеца
Има много филми и книги написани от интелегентни хора,в които се изобилчават корупцията и "преяждането" с власт!ЗАЩО БОРИСОВ И ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА ДЪРЖАВАТА И НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ,НА КОЯТО ТОЙ Е ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НЕ СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА И ДА ОСТАВЯТ НАСТРАНИ ЛЪЖИТЕ ЗА НЯКОЙ,КОЙТО ИМ ВЯРВА!?!БЪЛГАРИ,СЪБУДЕТЕ СЕ И РЕШЕТЕ САМИДОЛИ ДА СМЕ ПОКОРНО ПЛЕМЕ ИЛИ СВОБОДНИ ХОРА!!!
109
0
 
4
 
! Отговори
АНАЛ - ЛИЗАТОР преди 7 месеца
БОРИСОВ Е ДОКАРАЛ ДЪРЖАВАТА ДОТАМ,

ЧЕ ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ ТЯ МОЖЕ ДА СПРЕ ДА ФУНКЦИОНИРА
108
0
 
5
 
! Отговори
АНАЛ - ЛИЗАТОР преди 7 месеца
УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТОКА, Е САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ

ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ПЛАЩАТ, ТОКА СИ ОСТАВА НА СТАРАТА ЦЕНА > 0,00 лв/квтч
107
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 7 месеца
Това се казва "да случиш на кумица". Тези 2% поскъпване на тока явно трябва да и платят комисионните.
106
2
 
7
 
! Отговори
Шофер преди 7 месеца
Силно се надявам виновните за това поскъпване, скоро да ги застигне съдбата и да им поиска разплата.
105
0
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
Значи от 02.06.2013 до сега цената на горивата падна от 120 долара до 20 долара и сега се качи на 75 долара. В същото време цените в България освен на горе не са се движили в друга посока. Същото е и с газа. Е или цената на газа и нефта не са важни за ценообразуването защото ако бяха важни то поне 2 години когато цената им беше безбожно ниска, то и цените в България трябваше да слязат доста надолу, или са важни което което пак води до твърдение 1. Кое от двете е последни и защо пак ни го слагат?
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Емигрирах обратно в България от Англия поради оптимизъм, сега с голямо съжаление на есен ще трябва да емигрирам обратно към Англия, поради абсурдите, които се случват в последните 2 години.
103
2
 
10
 
! Отговори
Дръндер преди 7 месеца
Решено, Борисов си тръгва!
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма пък ! Няма, нямам, няма, няма, нямам ! Бой ! Бой, братя, ще се бием до смърт !!!!
101
4
 
13
 
! Отговори
островът е скъп преди 7 месеца
Ще се се вдигнат цените на всичко, Бойко си купи остров в Гърция. Сега с Цветанов ще отворят хотели там и като знам колко е суетен Тиквата ще направи хотели като тези в Дубай. Да може на Ердоган да му харесва да си ходи у Боко.Да ви кажа хора на България и давам още 5 години, докато се изчерпат парите от еврофондове. След това вълци ни яли на хората поне които останат в България,а за следващите пенсионери няма да има пенсии.Наистина ли искат да вдигат още възрастта?Кой остана изобщо в България?
100
3
 
5
 
! Отговори
До 96 преди 7 месеца
Кой ти дава правото да говориш от наше име! Който иска да инвестира тук да го прави на пазарен принцип!
99
9
 
18
 
! Отговори
XXX преди 7 месеца
До УПРАВЛЯВАЩИТЕ! Внимавайте! Ние сме Българи! Винаги сме наказвали душманите със смърт! Опичайте си американския акъл,за да не ви го опечем ние! Не сме ви роби,мина отдавна това време. Пипнете ли нашите изконни български свободи - чакайте разгром! Няма да стигнете до Народен съд!
98
3
 
14
 
! Отговори
ЕХА преди 7 месеца
В ДУПНИЦА ПРАВЯТ НОВА БАРИКАДА ОБЩИНАРИТЕ ДА НЕ ДОПУСНАТ ПО ВИСОКАТА ЦЕНА НА ТОКА,ГАЗТА,ВОДАТА И ХЛЯБА---ХАХАХАХАХХ-СЕДЕСАРСКИ ИЗМИСЛИЦИ.....ХАХАХАХ..СКАЧАНЕТО ДА ЗАПОЧНЕ...СЕГА....В ПРОПАСТА!!!
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде да са ни честити Гинка ЧЕЗ и логичното увеличение на цената на тока.... мисля че гласоподавателите на герп са изключително щастливи и подкрепят твърдо божествения си лидер...
96
13
 
8
 
! Отговори
няма как преди 7 месеца
Не мога да коментирам положението в Румъния,но срещу това повишение не можем да ритаме.Искаме американски централи,искаме зелена енергия-това струва скъпо.Искаме газ по спотови цени-това винаги струва по-скъпо,да не говорим за втечнения газ който струва още по-скъпо!!Не искаме руски газопроводи,не искаме Белене-това също ни струва скъпо.За капак на всичко Иван Иванов,председателят на КЕВР е от СДС и изявен русофоб !? Демокрацията иска жертви!
95
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НЯМАМ ДУМИ ! А В РУМЪНИЯ ТО ДНЕС ТОКА ПОЕВТИНЯВА ПОЧТИ 4 ПРОЦЕНТА А ПЕНСИЯТА СКАЧА СЪС 10 ПРОЦЕНТА! КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ.. РУМЪНЦИТЕ ...
94
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Yan
Абсолютише.
Еврогейския съюз се връща към средновековието. В средновековието за да минеш през владенито на феодала плащаш такса. Ми тол системи, винетки какво са ? Чист веодализъм по бойковски!
93
12
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
До говориш глупости

Лично аз взимах 320 лв,а пенсията ми беше 180!
------------------

Лично ТИ е едно, а масата хора е съвсем друго.

Да разбирам ли, че ЛИЧНО ТИ сега си на 80 години?

Защото ако си по-млад, значи си се пенсионирал на под 50, което значи, че си военен пенсионер - от тези, дето ядяха бадева хляба на арода?
92
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

Как става така,че тези неща,които ги е строил народа със средства от народа,не са били частни,а на народа,защо някой си ги е взел,печели и се гаври с хората,които са построили това?
---------------------

Много просто - народът ги е продал и изял парите.
91
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и що ги увеличават,на загуба ли са,ако не са що им увеличават печалбата,а за нашите заплати защо няма решение за повишение със същите проценти,ние може да сме на загуба ,така ли.На всеки ,който иска повишение да се направи пълен одит,да се разследват всичките му разходи,да няма източване за нарочна загуба,чрез обслужващи фирми и едва след като се окаже,че е редовен и е на загуба,да се мисли за увеличение,да се допуснат външни фирми на вътрешния пазар за конкурентна среда