Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода

Поскъпването на природния газ доведе до още увеличения
Обновена: 1 юли 2018 20:19 | 1 юли 2018 12:24,
119
Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода
Снимкa: Reuters, архив

Цената на електроенергията ще се повиши със средно 2,03% за новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година). Това съобщи по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За клиентите на ЧЕЗ "България", тоест в Западна България, повишението ще бъде в рамките на 1,75%, за EVN "България" - с 1,82%, а за Енерго Про одобреното увеличение е в рамките на 2,78 на сто.

Още по темата

Иванов уточни, че "до голяма степен" участниците в микса за регулирания пазар се запазват, като са спазени законовите изисквания за отпадане на производители с прекалено високи цени.

Той беше категоричен, че при своите решения регулаторът се води от няколко основни принципи, сред които спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и справедливо разпределение на тежестта. КЕВР се стреми към балансираност на своите решения, за да бъдат защитени и интересите на потребителите, и на производителите на електроенергия, категоричен е председателят на Комисията.

Той посочи още, че се търси устойчивост на цените във всяко решение на КЕВР.

След повишаването на природния газ, за което решение беше взето в петък, поскъпва топлинната услуга - със средно 7,33% за цялята страна.

Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7,46% повече за парно и топла вода. За EVN Топлофикация в Пловдив повишението е минимално - с 0,94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4,89%.

Иванов коментира и решението на регулатора за по-високата цена на природния газ от 1 юли. "Булгаргаз" поиска 18,05%, но в КЕВР направиха отрицателна корекция от 13 млн. лева и така цената на газа ще е с 10,81% по-висока от началото на третото тримесечие.

Председателят на регулатора обясни, че за крайните потребители реално услугата по доставка на природен газ се повишава с 6,5%, защото останалите компоненти в цената - за капацитет и пренос, не се променят.

КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и ако "Газпром Експорт" я намали, това веднага ще бъде отразено, гарантира още Иванов. Той посочи, че в последните 9 месеца референтната цена на сорта Брент на световните пазари се е повишила с 38,5% и това се отразява и на цената на газа у нас.

"В момента тази цена остава много висока", каза още Иванов и допълни, че в регулаторът следят тенденциите на световните пазари и се надяват трендът да се обърне.

КЕВР взе решенията си за новите цени на газа, парното и електроенергията под натиска на БСП и тяхното искане за оставката на председателя Иван Иванов. Опозицията смята, че регулаторът не изпълнява своите законови задължения по сделката за продажбата на активите на CEZ Group у нас.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
17
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
Съгласен съм, но нека пуснат тези компании на свободния пазар и бъдещето им да се решава от клиентите на електричество и газ със годишни договори при ясно дефинирани условия. Да видим тогава колко от тях ще са на пазара! Всичко трябва да се решава от потребителя и пазара а не от от разни комисии. Това кога ще стане?
81
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре,че повечето,гласуващи не са като повечето пишещи по форумите,иначе и държавата нямаше да я има!Само не може ли без пари и ако може,по ефтинко!Дълго ще си плащаме за това мислене!
80
2
 
44
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Началото на края на една велика държава, която политиците ни я превърнаха във феодални владения. Бавно и полека се връщаме във феодалния строй в който властват силата, парите и страха. Държава в която демографската криза я стиснала за гушата и няма излизане, държава която подменя националния си български етнос - няма бъдеще, няма!
79
4
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам на изборите да гласуваме не за тях, а за други! Така в при демокрацията, свобидни сме да избираме, демокрацията е най-съвършената система.
78
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем сега е, че изкривеното присъствие на Русия в българската история ни прави за смях в Европа.
77
1
 
21
 
! Отговори
Братчед преди 5 години
Кво се оплаквате като на евроизборите пак ще гласувате за тях
76
3
 
14
 
! Отговори
до василев преди 5 години
кви евреи са ти виновни ? - ти нормален ли си ! Най-страшното робство е българското , най-алчното с-во е българина и Левски го е казал в предсмъртното си писмо - тежко ви като дойдат българите на влас -при султана ще ви се види рай.
75
4
 
18
 
! Отговори
Само Азия преди 5 години
Нали сте с германия бе будали ха сега ВЕИ стройте да ви видим!Нали сте еко *** карате немските барутници на ауди тровещи въздуха!Клоуни.Афро-ефропа е НЕмоят континент!
74
2
 
41
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
В България слугите на народа ,направиха народа да им слугува...
73
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите живота им приключва още с раждането им. Народ от слуги,обслужващ персонал !
72
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАЛКО НИ Е , БОЙЧО ! ДАВАЙ , МОЖЕШ ОЩЕ !
71
4
 
22
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
В белите държави ДДС-то е около 6 % за всички стоки с изключение на стоките за социално слаби,които са без ДДС.
70
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овце!! Събудете се! Достатъчно е САМО ЕДНИ МЕСЕЦ ВСИЧКИ ДА НЕ СИ ПЛАТИМ СМЕТКИТЕ. дОСТАТЪЧНО Е САМО ЕДИН ДЕН НИКОЙ ДА НЕ КУПИ ДОРИ КУТИЙКА КИБРИТ ОТ МАГАЗИНА.Разбирате ли, че силата е в нас! Размърдайте се....иначе и това ще вие малко. Сърдете се на себе си.
69
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При капитализма човек експлоатира човека при комунизма е обратното!
68
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОВЦЕ НЕ СПЕТЕ даите да изметем Г.рбераската крадлива *** защото катастрофата наближава
67
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ОВЦЕ не спете г.берската с.*** трябва да бъде изметена защото лошо ви се пише
66
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взех едно кон на лизинк са кое да плащам ток или лизинк?
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гинка ЧерняковаТо толкова да си глупав ама...
64
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащайте ве аз имам бойлер.
63
21
 
5
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Путин: благодарим Братя бОлгарий, с тези доброволни дарения ще си пострим нови ДАЧИ в далечният изток. Чакаме Белене, имаме големи планове тук :) Поздрави на Р.Овч :)