Болничният – почасово. Има ли смисъл и кой ще се възползва?

Ще намалеят хората, които боледуват, но ще има ли обезщетения?
Обновена: 3 юли 2018 12:52 | 3 юли 2018 11:00, Боряна Павлова
93

9326 гледания   |  Още видео

"Повечето от хората не разбират за какво става дума. Когато някой се разболее и боледува 5 работни дни, му се плащат 5 дни болнични и той получава същия доход за месеца. Ако, обаче боледува от сряда до неделя, получава обезщетение само за работните дни от сряда до петък", обясни Васил Велев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал поясни, че в новата наредба работи същият принцип.

"При сумираното изчисляване на работното време, когато човек отсъства поради заболяване, е правилно да бъде компенсиран за времето, в което трябва да работи", добави той.

Още по темата

Велев отрече, че синдикатите имат контрааргументи, като според него става дума за неразбиране.

"В някои от случаите работникът ще бъде ощетен, но колкото е трябвало да работи иначе, толкова му се изплаща и когато боледува. У нас болничните се планират, постоянно растат. Средно всеки българин отсъства по 8 дни поради болест от работа годишно. В ЕС ако се стигне до 6 дни, това вече означава "червена светлина", бе категоричен Васил Велев.

Според доц. Минчо Христов, обаче, това ще "намали" хората които се разболяват. Бившият депутат даде пример с недобросъвестни работодатели, които желаят служителите им да работят максимално дълго без необходимото заплащане.

Минчо Христов напомни, че в ЕС няма нито една страна с такова ниско заплащане на труда и цитира данни от изследване на Евростат, според което производителността на труда в България е 50%.

Васил Велев обаче бе на мнение, че в България се плаща повече, отколкото се изработва и добави, че всяка година заплащането на труда расте с над 10%.

Според Христов, проблемът не е в почасовото изплащане на болничните, а в идеята за почасово изплащане на заплатите.

"В един месец работните часове са 168 часа, но те не са разпределени равномерно. Не трябва да се създават условия да печелят измамниците за сметка на добросъвестните", заяви Велев.

"Щом ще плащате по часове дайте минимална ставка за час и на хората да се плаща почасово", предложи бившият депутат. Основният проблем са изключително ниските доходи, пенсии и заплати. В Сърбия и Румъния минималната пенсия е 400 лв., а тук - 207 лв.", продължи той.

"България е на добро средноевропейско равнище при компенсациите. Обсъждането на болничните няма да има - там нещата са прости и ясни, който защитава измамниците настоява за обсъждане", завърши председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом се предлага от гепаджийте значи мит'ряла ще бъде пецакан! Това ще е видимия резултат. Парите свършиха затова се дигат цените и на горива и на стоки!
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се уеднакви почасовото заплащане в България и ЕС.Тогава да плащат болничните почасово.Така е справедливо.
79
0
 
11
 
! Отговори
74832 преди 8 месеца
Преливат от пусто в празно, докато ние си оставаме най-жестоко експлоатираните граждани на ЕС.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 11 имам усещането че НИКОГА не сте работили някаква работа. Това, което е написано е пълна утопия. Не може да се случи работниците, които си тръгнат след 8 часа и на следващия ден да останат без последствие. Четох и се смях.
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в България се променят нещата, но никога към по-добро и винаги за сметка на нископлатения роб български
76
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Васил Велев обаче бе на мнение, че в България се плаща повече, отколкото се изработва и добави, че всяка година заплащането на труда расте с над 10% Ето затова хората емигрират. Това да не зависи само от работника, колко ще произвежда. ЗАВИСИ ОТ МЕНИДЖМЪНТА, ОТ МАШИНИТЕ АКО Е ПРОИЗВОДСТВО, ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА. Хиляди българи РАБОТЯТ С НЕ РЕАЛНИ ОСИГУРОВКИ, НЕ СЕ СПАЗВА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, БАВЯТ ИЛИ ДОРИ НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ.
75
2
 
6
 
! Отговори
СМЯХ преди 8 месеца
Тук нещо ми прилича на Напознаване на Законите .
Досега Закона беше такъв - НОИ изплаща болничен на работен ден , на база внесени осигуровки за 18 месеца назад . Независимо на какъв график си работил . Бюрото за Безработни имат същия модел , с разлика за 24 месеца назад . НОИ изплаща 80% за болничен , Бюрото 60% максимума .Къде е Уловката ?
74
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам чувството, че синдикатите работят само в угода на "работодателите".
73
0
 
39
 
! Отговори
12345 преди 8 месеца
Съгласна, но само ако и заплащането на труда е почасово, иначе няма логика! Сега чакам Домуса да ревне по всички медии, как бизнеса търпял загуби....
72
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента в който въведат почасово заплащане, това нищожество с бялата коса наречено - преЦедател трябва да ти плаща най-малко 100 лв надник! Трябва да се благодари, че живее в България и хората са робски търпеливи, ако живееше в друга държава досега щеше да е линчуван!
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се ли излезе на улицата няма да се управи тази държава само с форумно лакардии няма да стане
70
0
 
33
 
! Отговори
Разберете преди 8 месеца
Почасовото плащане е въведено в Европа точно за такива работодатели като българските! Преди в Европа по същия начин се опитвали да прецакат хората, само че онези скачат и ги смазват и се правят законите в полза на работника!
Почасовото плащане не е в полза на недобросъвестните работодатели, затова ще направят и невъзможното да не го приемат!
69
0
 
41
 
! Отговори
до 72 преди 8 месеца
Ами точно това ти казва човека - докато има балъци ще има и тарикатаи! Аре стига с тази робска психика, тръгваш си и толкова, като не се уважаваш му работи без пари след 16.30! Те затова бръмчат с джипове за по 200 000 лв., точно за това,от нашия балъшки живот!
68
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Василе, Велев, крадльо!!! Накрая и бангладешците няма да ви работят! Робовладелци мръсни! Карате коли за стотици хиляди, живеете в палати за милиони, синовете ви пръцат фолкаджийки по Бали, на болничните ви скапват бизнеса! Да останеш на заплата дано! Каквато плащаш на работниците си!
67
3
 
14
 
! Отговори
65 преди 8 месеца
Абе другарю коментиращ 67Ти от небето ли падаш,или гладен не ди си лягал.Кой си тръгва така ,след раб .ден,особено ако си при частник.Нещо не си в час.Или си безпощаден шеф,или си пишман работник,ден до пладне
66
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 11
В Сф може и да намериш по- добра работа, в Прованса- НЕ! Знаеш ли как се намира работа в малките градове? Ще те уволни за самоотлъчка, няма да признае, че те кара да работиш извънредно. Или ще измисли нещо друго- пиян си бил, крадял си, вреден си за фирмата. Из целия град ще те разнесе, че си най-черния и некадърния. Никой няма да те вземе на работа. Права в съда? Съдът е с чорбаджията.Кой ще ти е свидетел, колегите? Те ще подкрепят изедника, щото са зависими от него,ще останат без работа.
65
1
 
28
 
! Отговори
65 преди 8 месеца
Да не говориме ,че даже изискват и болничният да се носи до третият ден.Е ,нали сме болни ,как?Комшията ли да го занесе,а?Мисли си някой ,че фалшифите болнични ще спрат? Друг път.
64
0
 
28
 
! Отговори
pinko преди 8 месеца
Кога заплащането на трудът ще стане почасово ?
63
0
 
33
 
! Отговори
65 преди 8 месеца
Скоро д_рНенков ,бивш зам.здравен министър призоваваше хората да не карат грип ,,на крак” и да не се самолекуват.Да,ама 70% от нас това правят.Едвам се държим на краката си до петък ,та съб.и нед. да лежим цял ден.Защо ?За да не вземаме болнични,че работата ще ,,пострада” без нас.А едно усложнение от грип е брохит или пневмония,нали така докторе?Е,,ама за тях се пие антибиотик 5_7дни.А кой е застрахован ,че ще боледува само веднъж годишно.Тоест ,изгърмял е 8-те дни.А после?
62
11
 
23
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
За извънредния труд сте си виновни вие! Като дойде краят на работния днес си тръгвате! Ако ли не спирате да мрънкате! Като си спазвате работното време какво ще стане!? Ще ви уволни? Услуга ще ви направи. Ще си намерите нещо по-добро,а той други хора не. Всеки сам си е виновен!