Той ги заведе в пещерата, заради него оцеляха! Новият герой Аке!

Обича ги повече от себе си – треньорът на спасените деца в Тайланд
Обновена: 12 юли 2018 16:36 | 11 юли 2018 14:00, Елка Василева
35
Той ги заведе в пещерата, заради него оцеляха! Новият герой Аке!
Треньорът с футболния отбор, част от които бяха блокирани в пещерата. Снимка: Facebook

Историята с блокираните в пещера в Тайланд футболисти и техния треньор приключи благополучно – всичките 12 деца и техният 25-годишен наставник бяха изведени на повърхността, животът им вече не е застрашен. Руската редакция на Би Би Си разказва кой е Екапол Чантавонг – единственият възрастен в блокираната под земята група, когото наричат истински герой.

Спасителната операция започна на 8 юли. Спасителите трябваше да избират – дали да започнат да извеждат децата колкото се може по-скоро, докато времето не се е влошило, или да чакат, докато премине сезонът на дъждовете. Момчетата бяха в пещерата от 23 юни.

Те бяха открити от британски водолази на 2 юли. Повече от седмица момчетата са били в абсолютна тъмнина, с минимални запаси от вода и храна и без топли дрехи. Възможно е точно благодарение на ръководителя на групата децата да са оцелели в наводнената пещера.

Още по темата

Близкият приятел на няколко от спасените момчета Аутапорн Хамхенг нарече 25-годишния Екапол Чантавонг истински герой. Самият той преди също е тренирал в отбора на командир Аке, както наричат Чатавонг близките му.

"Обичам Аке, изцяло му се доверявам, той е човек, който се грижи за всички деца. Те всички са герои, защото оцеляха, но треньорът е най-големият герой. Не се съмнявам, че той е направил всичко възможно децата да оцелеят в пещерата“, каза той.

"Притеснявам се, че /футболистите и треньорите/ ще започнат да се обвиняват за случилото се и най-много се вълнувам за него. Надявам се по-скоро да ги видя и искам те да са запазили силата си, за да можем отново да играем футбол", добави приятелят на момчетата.

Родителите на момчетата помолиха треньорът да не бъде обвиняван за това, че те са се оказали блокирани в пещерата. В написани на ръка писма, изпратени до децата по спасителите, те също се обръщат към Чатавонг и го молят той да не се смята за виновен.

"Аке, аз съм майката на Титан. Бъди силен. Грижи се за себе си. По-голямата ти сестра също те чака на входа на пещерата. Моля, изведи децата", се казва в едно от писмата.

Самият треньор в отговор помоли за прошка. "Към всички родители – с момчетата всичко е наред. Те имат всичко необходимо, с тях се отнасят добре. Обещавам максимално да се грижа за децата. Благодаря на всички, които се притекоха на помощ. Също така от цялото си сърце моля родителите за прошка", написа той.

Треньорът, естествено, беше критикуван, че е повел децата към пещерата на екскурзия в сезона на проливните дъждове. При това на входа на пещерата е окачен огромен знак, който предупреждава за опасност.

Но за много от тайландците бившият монах Чантавонг се превърна едва ли не в проява на Божия промисъл, изпратен свише, за да помогне на децата в беда. Тайландците споделят в социалните мрежи снимки, на които се вижда треньорът, който медитира в поза лотос и държи в ръце 12 диви прасенца /така се казва и футболният отбор на момчетата – Дивите глигани/.

Според властите той е бил сред тези в групата, които са изгубили най-много сили – частично поради това, че той е давал водата и храната на децата. Той също така ги е научил да медитират и да съхраняват енергията си.

"Ако той не беше там, какво щеше да се случи с детето ми?", каза в интервю за тайландска телевизия майката на едно от децата. "Когато той излезе, ние всички ще трябва да изцелим неговото сърце. Скъпи мой Аке, никога ни бих хвърлила вината върху теб".

Негови приятели разказват, че Чинтавонг е изгубил родители си, когато е бил на 10 години. След това е станал монах, но е трябвало да напусне манастира, за да се грижи за болната си баба в провинция Чианграй. Там работел към местния манастир, а също е бил и помощник треньор на местния юношески футболен отбор.

"Той ги обича повече от самия себе си – казва близкият му приятел Джон Хампай. - Той не пие, не пуши. Той е човек, който може да се грижи за себе си и е научил момчетата на това".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радостната вест за спасените деца обиколи Земята. Въздишка на облекчение и делниците отново ни поглъщат. Докато следях новините нито за миг не си разрешавах да помисля за треньора, защото се задушавах от ужас при мисълта как бих се чувствала на неговото място. А сега съм изумена от думите на родителите на спасените деца.За тях е герой. Не мога и няма да ги повтарям. Правя друго - опитвам се да си представя колко пълноводна щеше да е реката от обвинения, ругатни, злоба, закани, омраза, гняв и ненавист ако този треньор работи в нашата родина. От спомените ми не може да се заличи трагедията в рек
9
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава добрина има само там при тези народи!
8
36
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А водолазът, който загина в спасителната акция- кучета го яли.
7
2
 
87
 
! Отговори
грешно заглавие! преди 5 години
Не ги е завел той! Напротив, те се отклонили и влезли сами, а той видял велосипедите им пред входа и също влязал да ги намери. Затова е обявен за герой.
6
5
 
62
 
! Отговори
аС преди 5 години
И нито дума за загиналия спасител! Него трябва да помнят до края на дните си и някой да чувства вина.
5
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си първи номер. Докато децата умираха давейки се, даскалиците си спасяваха дамските чанти.
4
2
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко духовни хора са тайландците! Само мога да им се поклоня.
3
0
 
93
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
12 деца останаха завинаги само в спомените ! Един от тях за час стана от юноша МЪЖ , загина спасявайки другите , докато учителките кършеха пръсти ! ЮЛИАН МАНЗАРОВ !
2
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1А ти трябва да се научиш да пишеш.
1
7
 
88
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А нашите учителки заведоха на екскурзия децата и когато рейса падна във водата те първи излязоха и част от децата се удавиха ! А те сега си живуркат !