България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
133
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
28
 
! Отговори
до 91 преди 8 месеца
тоз пък референдум, ти да не мислиш, че живееш в демокрация, никога по-тоталитарна структура от ЕС не е създавана, нямаме си и идея кой представлява българия по евроинституциите - тези хора, са пожизнени бюрократи, които се самоназначават. това на демократичен процес ли ти звучи?!
86
10
 
16
 
! Отговори
калкулатор елка преди 8 месеца
тука ще стане като в Зибабве, 10 000 000 лева за 1 евро и оп в еврозоната...
85
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не трябва ли най-малко референдум, за да си сменим паричната единица? Как така решвния от този калибър се вземат от днес за вчера? И защо стават ясни, след като решението е взето?
84
1
 
8
 
! Отговори
Живот преди 8 месеца
Две обучени, (за БГ) златотърсачки на повод(липса на доверие).
79, пътешественик, пътууувай без билет докато свърши горивото, аз плащам, хих?
No euro, no problem, поне докато има ЛЕВ!
Не се ли сещате, че ставаме все по -васални - зависими?
Живот на кредит е само за САЩ!
83
8
 
13
 
! Отговори
Трол преди 8 месеца
След години, когато може би ще им по добри и различни от сега времена, в историята на България за ЕС ще пише така, както пише сега за Османската империя..
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може ли да кажа на др. Драги, къде първо да гледа с дебелата лупа ? Може ли да и кажа името ... баМката ...??? ) После ше кажа и втората и третата... но първата е задължителна за дълбока дисекция - напречно, надлъжно и в дълбочина... Много народ я зная тая баМММка ...
81
1
 
19
 
! Отговори
дойде на власт ГЕРБ преди 8 месеца
А до сега толкова години,в коя чакалня сме чакали ?
От времето на Костов,няма нищо ново по отношение на ЕС.И от тогава ,пълен застой.......инертност.
80
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Овце, подадохте ли заявка за кене.фа на чакалнята на еврозоната?
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не разбираш нищо, че по-лесно е да бягат вместо да се въстанат и така загиват.
---
Що не опитат с гласуване и избори вместо с въстания?
78
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След 1989 българите не са бягали на Запад, ами се възползваха от правито си да пътуват свободни и ходиха на екскурзии в чужбина, в Париж на Лувъра, в Лондон, Рим, Берлин, Токио, защото тогава управляваше БСП и взимахме високи заплати. Бъпгарите започаха да бягат на запад когато дойде на власт ГЕРБ и замрази заплатите и вдигна безработицата, хората нямаха избор освен да ходят на Запад да слугуват, защото в България при ГЕРБ ги чакаше глада смърт.
77
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Валутният курс ще е 1 евро=10 лева.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 76

Не разбираш нищо, че по-лесно е да бягат вместо да се въстанат и така загиват.
75
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До Анонимен

я гледай ти!...
74
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ганьовци, знаете ли какъв ви е проблема???
много сте тъпи вееееее!!!
По-тъпо парче от бълга*рак аз не съм срещал по тази земя а мноооого съм пътувал.
73
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Решението на Еврогрупата всъщност СИ Е РЕШЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ т.е. те така са пожелали а именно една година"гратисен период"и сътрудничество и през юли 2019 влизане в чакалнята!Еврогрупата е уважила искането на нашите "политици",иначе каскети не се надявайте БСП да се отметне ако те са на власт.Престанете да пишете глупости за цени и инфлация,та вие не знаете какво е това инфлация бе мазни шапкари и тролчета.
72
2
 
20
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 8 месеца
РЕФЕРЕНДУМ !
71
3
 
14
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 8 месеца
Супер ! Ще ни довършат нашите любимци !
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Корупция разяжда страната след 1989 г. и прогони 3 милиона българи в чужбина. Влезе ли в еврозоната, ще срине и еврото.
69
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Опипват почвата чрез журналистите. Сега ще изчакат една година да видят как ще реагират оФцете и ако продължат да си блеят ще започнат действие унищожение. Така стана с примането ви в нато и ес обещаха ви светлина в тунела а то се оказа прожектора на влака. Е катастрофата беше унищожителна но офцете се отръскаха от прахта и пак продължиха да блеят. 20339
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A хаирлия да е.