България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
132
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg


132
Още от Политика
Забраниха шума: От 23 ч. до 8 ч. в цялата страна няма да дъни!
Напиши коментар Коментари
66
5
 
27
 
! Отговори
Вал преди 2 дни
Работя в Англия с литовци и съм ги питал как се отразило въвеждането на еврото при тях.Казвам ви накратко: НЕ ДОБРЕ. поскъпва всичко! Влезте в някой литовски сайт и ги питайте на руски,сами ще се уверите.
65
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 дни
Абе аз съм казал бе, отдавна съм го казал това значи няма никаква полза от нисък външен дълг. Ако политиците мислят за народа ще вземат 200-300 милиарда както в Гърция и ще раздават на народа високи заплати и пенсии, и ние от народа малко гювеч за нас да има, и ние живот като гърците да видим, да си купуваме яки неща и да си доставяме удоволствия в живота.
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Основният проблем на България сега е, че всички са от БКП, всички са комунисти! На нас българите требе да ни дойде един нов народ, едни нови българи, които не са от БКП, не са комунисти, и само тогава можеме да се оправиме.
63
1
 
13
 
! Отговори
Селянче до БС/КП преди 2 дни
утре на урната ще напиша -май.ата ви политици пфу всичките са едни и същи и Курналия и Боко.Няма да се учудя ако целия сценарии- опозиция и управляващи е просто поредния цирк .Какво евро ,какво председателство бе хора , хляба поскъпна два пъти докато бяхме председателстващи. Вие сте луди всичко поскъпва те ми говорят за чакалани и успехи пфууу пфу плюя на вас. Пир по време на чумa.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ъ!? Че ние искаме ли го това изобщо, и искали ли сме го някога въобще?! Поредният пост-факт, несъмнено обвързан с още социални драми. Аман!
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И какво ще се промени ако БКП вземе властта?
Гея беше този, който вкара България в ЕС, при това без референдум.
60
4
 
15
 
! Отговори
няма време... преди 2 дни
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
59
6
 
21
 
! Отговори
Boko bo преди 2 дни
Фондовете скоро спират А България даже е по-зле от началото. Това е с цел за да може да извлекат и последната капка кръв от народа и България. След това за тях Барселона, Маями, Италия. А за нас живот като в Сомалия. С унищожени стопанство, образование, инфраструктура и т.нат. И това без да се вземат под внимание външните фактори.....
58
5
 
3
 
! Отговори
от бсп за селянче преди 2 дни
Утре на урната пиши Корнелия Нинова, че искаш да е премиерка..
57
10
 
20
 
! Отговори
Селянче преди 2 дни
България вън от ЕС !!!
56
5
 
9
 
! Отговори
Бо'ко Борисов преди 2 дни
Ай да мине, държавата да се срине.. Като заек ще избягам, хич няма да се напрягам. Само 5000 на месец дават, а после ми се подиграват..
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това с еврото звучи все повече на онова с доларите през 90те ,голям шум голямо нещо, НАКРАЯ ЩЕ ВИДИТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ? Каквото са преживяли родителите ви сега е ред вие да преживеете.Много мечти ,много надежди и накрая една голяма лъжа...

Само едната валута държи комунистическия евро съюз ама рано или късно ше падне и нас най много ще ни заболи.
54
0
 
5
 
! Отговори
Поздрави от БСП преди 2 дни
ОТ г-жа Корнелия Нинова: Dear English communist, please stop to say that i am poor politician. My english is not the best in the USSR but you are a wrong f the Democracy. Brexit will kill you. Come back in our Soviet Bulgaria! :-)
53
6
 
20
 
! Отговори
поздрави от Анлгия преди 3 дни
Не сте у ред българи! Това ще ви срине бе хора! Долу някакъв прави намеци за по-високи пенсии! Боже, Боже! Тези еничари ще ви довършат!
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колко кила рубли се дават за 1 евро, или ако се дадат на вторични ще струват повече.
51
5
 
11
 
! Отговори
БКП И БСП СИНОНИМИ преди 3 дни
На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда! Потиснати и унизени, ставайте срещу врага! Нек' без милост, без пощада да сринем старий, гнилий строй! Светът на нази днес се нада, напред в решителния бой! Бой последен е този, дружно вси да вървим, с Интернационала света да обновим!
50
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 дни
До Некъф
далаверите ,драги,ще бъдат уточнени ПРЕДИ да "ни допуснат"...

..иначе.."Нема леб"..
49
4
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 3 дни
Както разбирам, отказали са да ни приемат сега. Може след около гогина ако ЕЦБ прецени. С две думи, червен картон на Баце. Като с Шенгена той си мисли, че само една стена остава да се измаже, те му казват, че нищо не му е наред като хората. Не може да влезеш с ритник през вратата.
48
3
 
10
 
! Отговори
КОРНЕЛКАТА НИНОВА преди 3 дни
КАТО ВЛЕЗЕШ В ЧАКАЛНЯТА ИЗЛИЗАШ С КРИЗА И ЦИЦИНА НА ГЛАВАТА..
47
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 дни
добре,щом "т_ъ_п" е СРАМНА дума,да употребя другата:

-"Обратното на остър,но упорит трол"..