България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
133
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакалната е на гарата.Приемем ли Еврото тигава стс сигурност ЕС.ще се разпадне.
7
8
 
26
 
! Отговори
Мистър Х преди 5 години
Това ще бъде началота на края за България...
6
6
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
на времето американците изгубихиа свободата си давайки "ФИНАНСОВИТЕ ЮЗДИ" на ИЗМАМАТА,наречена "Федерален Резерв"..Сега ние,"Под мъдрото пожарникарско ръководство",ще загубим НАЦИОНАЛНАТА си валута....."Ран-Ът"...Стъпка по стъпка..А какво ще стане с нас,когато "Еврозоната" се разпадне ,а тя ЩЕ се разпадне,няма нищо вечно?.."Прелъстени и изоставени "?..Викате:-"До тогава нема да има България,така че нема да има проблем"?...прави сте,ша знайте..
5
6
 
15
 
! Отговори
:( преди 5 години
ДАВАЙ БОЙКО ВКАРАЙ НИ ГО !
4
0
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Цяла година за да се пусне една заявка!? И стигаме до чакалнята.. Трагедията е пълна.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, а дано ама по-късно.А като гръмнат 2-3 банки и ......благодаря, не пуша.
2
15
 
32
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Силно се надявам, България да я изгонят от чакалнята завинаги! Еврозоната е смърт за нас, за обикновените хора, ще последва хиперинфлация и обедняване на населението, бедните ще станат още по-бедни, а богатите престъпници още по-богати! До сега левът е изкиствуно подпиран от еврото чрез борда и задържа инфлацията, минем ли директно към еврото, инфлацията в България веднага ще се освободи и ще достигне реалните си стойности, което ще е катастрофа!
1
5
 
20
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Германия е велика , еврото стабилно!!!Бавно, но сигурно по план график се ислямизира и се претопяват белите европейски раси и народи!!!В България има много селяни прости, прости но алчни!!!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!