България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
133
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
2
 
! Отговори
ОТ КОРНИ ДО ПРОСОТО преди 8 месеца
Един урок е един глас за БСП. Скоро и аз ще спа, но готвя оставката на Бойко и смяна на правителство... знаете, комунистически работи...
26
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До КОРНИ НИНОВА ВИ УЧИ!
брей,баш по темата и баш в десятката...

..
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунистите даже сигурно по-бързо ще приемат еврото.
Гея управляваше като влязохме в ЕС.
Комунистите говорят едно, но винаги вършат друго. Винаги е било така, винаги ще бъде така. Те винаги са били лъжци, защото техният баща е дявола.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
то затова го наричат чакалня , за трай коньо .
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата на Цецо Василев.
Еврозони ,евродепотати евро далавери .
22
7
 
21
 
! Отговори
гостенин преди 8 месеца
Искам референдум по този въпрос. Нека народът да си каже тежката дума. Не давам на Борисов, нито на когото и да е, да решава от мое име. Направят ли го без референдум, това ще е пълна измама и ще има Народен съд - строг и безмилостен.
21
8
 
15
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
В НАТО - без референдум
В ЕС - без референдум
В еврозоната - без референдум

В "изостанала" Македония обаче ще има референдум за името, т.е за НАТО и ЕС.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Василев 12
Пий си хапчетата редовно че вече светиш в розово.....
19
16
 
17
 
! Отговори
и без това сме бедни преди 8 месеца
Дано да не приемем еврото, всички държави, които са го приемали загазват, Гърция, Италия, Испания, Португалия и т. н.
Цените ще скочат двойно, а заплатите няма да скочат. Ще сме двойно по-бедни. Освен това всичко, което сега е евтино ще се приравни към европейските цени и ще поскъпне.
Този филм го гледаха навсякъде. Гърците фалираха,Испания и Италия са в криза,Португалия беше пред фалит.
В момента най-добре откъм пари и заплащане в ЕС е Англия,но те не приеха еврото и даже искат да излязат от ЕС
18
4
 
6
 
! Отговори
КОРНИ НИНОВА ВИ УЧИ! преди 8 месеца
На 22 юни 1941 г. Съветският съюз е нападнат от Нацистка Германия. До септември германците покоряват почти цяла Украйна, Прибалтийските републики, Беларус, Молдова и са на прага на столицата Москва. Тогава обаче СССР предприема контранастъпление и отблъсква врага на около 350 километра от града до декември 1941 г. Това е първият сериозен неуспех на Хитлер на Източния фронт. През лятото на следващата 1942 г. германците настъпват към Кавказ и Каспийско море, през ноември стигат до Сталинград, където обаче претърпяват грандиозно поражение.
17
4
 
9
 
! Отговори
да дойдат.. преди 8 месеца
Да дойдат да ми проверят банковите сметки, които са на минус! Няма какво да ми обърнат на евро...
16
4
 
5
 
! Отговори
Бочко от Банкя преди 8 месеца
В чакалнята не се пуши та за това ви вдигаме акциза.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунисти и Евро.
Това е недопустимо.
14
2
 
2
 
! Отговори
за глуп.... преди 8 месеца
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАААААААААААААА..........................
13
13
 
17
 
! Отговори
До Нинова преди 8 месеца
Догодина ще гласувам за БСП и няма да допусна България да приеме ЕВРОТО...
12
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
До Анонимен
Точно за тези банки е смърт еврозоната, ти си бил голям селянин прост!!!
Тези банки , та тези мутри са просто са един клон на офшорните банки на световния финансов елит!!!
Агент Чарли Доусън!ЦРУ!!!
11
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НИЕ ОТ 10 ГОДИНИ СМЕ В ЧАКАЛНЯТА ЗА ШЕНГЕН, ВЛАКЪТ ВСЕ НЕ ИДВА.
СЕГА СЕ МЕСТИМ В ДРУГА ЧАКАЛНЯ.
ЖИВОТЪТ НИ СЕ ПРЕВЪРНА В БЕЗКРАЙНА ЧАКАЛНЯ.
10
18
 
4
 
! Отговори
Г-жа Корнелия Нинова преди 8 месеца
Вие осъзнавате ли колко ПЪТИ ще ПОСКЪПНАТ стоките... Ще ни последва съдбата с КРИЗАТА НА ГЪРЦИЯ и после ще тънем в мизерия и бедност. Ще скъсам ушите на Бойко като отида утре в парламента да правя дебат. Предадохте ме, о Димитров и, о Живков. бИХ ПЛАКАЛА, НО СЪМ МЪЖКО МОМИЧЕ..
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Историк 2
Еврозоната е смърт само за банките на Маджо, Цеко, Варненската група и другите си ги знаете.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакалната е на гарата.
Приемем ли Еврото тигава стс сигурност ЕС.ще се разпадне.