Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган

Дойче веле: Страната затъва и все по-далече от демокрацията
Обновена: 21 юли 2018 19:50 | 21 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
193
Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган
Снимка: БТА

След като Ердоган превърна неправдата в правда, Турция ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат Турция да бъде демократична държава, коментира Хюлия Шенк от Дойче веле.

От опита за преврат на 15 юли 2016 вече изминаха две години. Но той продължава да е недокрай изяснен. Оттогава насам Турция преживява същински кошмар. Кошмар, вкарал една толкова голяма страна и стотици хиляди нейни граждани във филм на ужасите: над 70 хиляди души бяха задържани неправомерно, повече от 121 хиляди държавни служители загубиха работата си с декрет.

Още по темата

Правните основания за това бяха повече от спорни, а от политическа и обществено-правна гледна точка решенията изобщо не могат да бъдат оправдани. В много от случаите дори изобщо не бяха посочени причини за предприетите уволнения. И за какво ли да го правят, след като така или иначе в условията на извънредно положение никой не се интересува от правната страна на въпроса.

Извънредното положение помогна на управляващите да променят Турция по свой вкус. Но сега, след последните президентски избори правителството вече не се нуждае от извънредното положение. То може спокойно да се откаже от осмото му поред удължаване.

Но какво следва оттук нататък?

Ще се върне ли Турция сега към старата си, по-скоро лоша, отколкото добра, но все пак донякъде функционираща демократична система? Ще бъдат ли освободени неправомерно задържаните журналисти, политици, активисти и други напълно невинни турски граждани? Ще върнат ли на работа всички, които за една нощ загубиха работните си места, а заедно с тях и своето препитание? Ще могат ли хората отново да се възползват от правото си да демонстрират свободно?

Не, за съжаление нищо не говори за това. Защото Реджеп Ердоган най-после постигна целта си - да въведе президентската система на управление. Все още тази система, която му дава огромни правомощия, не се е утвърдила напълно.

Вярно, че не само тайните служби, но и много други държавни институции вече ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. И все пак Ердоган се нуждае от инструменти, с които да може да подминава правосъдието. Той се нуждае от лост, с помощта на който да попълни със свои хора овакантените места в обществения сектор и в държавния апарат. Лост, с който да може да задушава всяка възможна съпротива и протести и с който да запушва устата на опозицията. Подготвяният антитерористичен закон и правото на президента да издава декрети - това са инструментите за постигането на тези негови цели.

Проектът за нов антитерористичен закон превръща извънредното положение в "дългосрочно нормално състояние" в страната. Правата и свободите на гражданите ще бъдат допълнително орязани. Освен това новият закон ще даде право на Министерския съвет още 3 години да продължи да уволнява държавни служители, без да посочва конкретни причини за това. А Ердоган ще получи правото да продължи да управлява с декрети. С тях той ще може да прокарва включително закони по собствено усмотрение и в този смисъл вече няма да има нужда от парламента.

Как неправдата стана правда

Но не е само законодателната власт. Президентът слага ръка и върху съдебната власт: Ердоган ще посочва еднолично 12 от общо 15-те конституционни съдии. Гласът на свободните медии в Турция отдавна е замлъкнал. Над 130 журналисти са в затвора, 90 процента от медиите в страната са проправителствени и правят правителствена пропаганда.

Ердоган отдавна вече не се интересува от международните конвенции за човешките права, подписани и от Турция, и отказва да ги спазва. Нито пък се трогва от призивите за това Турция да се върне към пътя на демокрацията. Той превърна неправдата в правда и смята да продължи да управлява страната по този начин. Неговата цел е да направи Турция още по-консервативна и по-религиозна, да я затвори още повече за света и да я превърне в истински авторитарна държава. А самият той да се задържи колкото се може по-дълго на власт.

Турция затъва все по-надълбоко в блатото. И кошмарът ще продължи. Тежки времена очакват всички, които искат да видят Турция като истинска демократична държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
7
 
17
 
! Отговори
Окси/муж/ик/ен преди 5 години
Ердухан, ке падне, да се роди Атататюрк!Свобода на словото, печата и изборите!
105
8
 
23
 
! Отговори
Оксиморон преди 5 години
Ер Доган и Демокрация? Невъзможно!Хабитат, бурки, мурки и т.н .шалваретини!Не че демокрацията е това, което е, но неговото си чиста проба .. даже Деспотизъм! Още поврче сега, като едноличен ътанар!
104
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До До коментар 85може и да си прав/а...Нема нищо "по-демократично" от това,да въведеш "ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ" докато си осигуриш "изборите"..иначе ФОРМАЛНИ "партии" мога да ти изфабрикувам и аз..КОЛКОТО ПОРЪЧАШ!
103
14
 
14
 
! Отговори
До коментар 85 преди 5 години
Турция е демократична държава въпреки упорството което налага запада. Първо което доказа това, че има демокрация явяването на толкова партии в изборит включително и кюрдската партия която подкрепя кюрдските терористите .президенска република има в САщ и Русия моделът и в турция ще проработи А като се говори за налагне на някой демократичн устои това го има и в европа Испания с Каталуния. Англия с Ирландия за какво обвиняват Ердоган запада за демокротични права .
102
8
 
15
 
! Отговори
нн преди 5 години
Още преди да почне войната в Ирак 2003 година НАТО си нарвави сметката и наля 4 милиарда в Турция да построй лагери за 4 милиона бежанци. Турците се правят на тарикати, че ще пуснат бежанците. Турция да си знае мястото, но Ердоган нещо скача и скоро ще получи това което заслужава - сопата. Ердоган е елементарен политик, нормално за това от където е произлязъл "черен турчин". Този човек вече се мисли за по-велик от Ататюрк, но до къде ще стигне никой не знае.
101
6
 
11
 
! Отговори
ОПАААААААААААААААА преди 5 години
АТ ДНЕС ПАРТИЯ ГЕРБ СЕ НАРИЧА ПАРТИЯ-БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
100
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ЗАПОЗНАТи друго:-Те имат практически неограничени пазари в страните около тях.МОГАТ спокойно да си битуват в Ориента.Е,Ойропата за тях е като меда за мухата,но те могат единствено да "боравят" с европата така,както мухата "борави" с меда.За протокола:.-Нито ги мразя,нито им желая злото!...Просто всяка жаба да си знае гьола..
99
6
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ЗАПОЗНАТтри години пътувах до Истанбул,защото ме поканиха да разработя на една фирма едно много атрактивно изделие. И не само до Истанбул.Мисля че успях да ги опозная..80 процента от нея битува още в Средновековието!!! Това имах предвид.А богати шейхства и разни племена-колкото искаш!Иначе армията им е втора по численост и въоръжение в НАТО..
98
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tozi e po-goliam artist i ot na6ia Boko
97
8
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТУРСКИЯ ДИКТАТОР НЕ Е ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ....ЗАКОН ЗА ОБИДА НА ВЕЛИЧЕСТВОТО, ДА ИМ ВЪВЕДЕ ТАМ ДА НЕ МОГАТ ДА ДИШАТ И ТВА Е
96
7
 
11
 
! Отговори
До 99 преди 5 години
И с какви пари бе, защитнико, се хранят тези имигранти? Европа му даде 3.5 милиарда ? да не ги пусне насам. И аз мога да извивам ръцете на хората и те ще ми дадат пари. Аз не мога да се подигравам на турците за избора им на президент и управление, като при нас е същото. Но вие си отворете очите, след някоя и друга година ще мечтаете, както тук мечтаем за бай Тошо
95
19
 
12
 
! Отговори
Турция е богата ! преди 5 години
Господата които плюят по Турция знаят ло, че тя храни бежанци кошкото половината насешение на България !
94
1
 
13
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Елате и вижте как се живее все едно както преди 3г и сега е така само кадето едно евро стана 5.60 турски лири На морето съм виждам повече българи от колкото на наши море всеки ден идват с туроператори и с лични коли живот си живеят...
93
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз съм българин и съм кръстен и нямам нищо против турците и мюсюлманите. Хора като хора.
92
6
 
12
 
! Отговори
до ЗАПОЗНАТ преди 5 години
Ти знаеш ли как добре ще си запознат , като ти наложат чалмата и ти резнат пискюля турците , а?Много знаеш да лаеш докато не си наколене.
91
0
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Оф,тез ориенталски приказки за бабаитлък и мистериозни оръжия сме ги слушали,слушали....Как върви гонитбата с кюрдските овчари из Диарбекира,настигнахте ли ги?
90
18
 
17
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
До ПроСоТоДО ПРОСТОТО: ТУРЦИЯ Е 83 МИЛИОННА ДЪРЖАВА ,КОЯТО Е В ТОП 20 НА НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА !!! АРМИЯТА И Е СРЕД 10 НАЙ- МОЩНИ НА ПЛАНЕТАТА !!! АКО НЕ СИ ЗАПОЗНАТ НЕ КОМЕНТИРАЙ,ЧЕ СТАВАШ СМЕШЕН !!!
89
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Садам и Кадафи сърбали чай с наргиле на гости при турския шейтан и попитали домакина:-Ваше нищожество,кога ще ни доведете нашият брат Ердоган за да си направиме тройка?-Ердоган,любимци мои, има още малко работа на Земята,съвсем да обърка нещата,да съсипе Турция и да пострадат добрите хора,И добавил:-Това е любимият ми син!Него съм изпратил на Земята.
88
4
 
6
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Чувам,че по Странджа сте имали много красиви козички...
87
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във възход е Турция "да",само до месец май трийсет % обезценка на лирата и 15% официална инфлация която според чужди икономисти е два и повече пъти по-висока,наистина възход с обратен знак обаче.