Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган

Дойче веле: Страната затъва и все по-далече от демокрацията
Обновена: 21 юли 2018 19:50 | 21 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
193
Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган
Снимка: БТА

След като Ердоган превърна неправдата в правда, Турция ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат Турция да бъде демократична държава, коментира Хюлия Шенк от Дойче веле.

От опита за преврат на 15 юли 2016 вече изминаха две години. Но той продължава да е недокрай изяснен. Оттогава насам Турция преживява същински кошмар. Кошмар, вкарал една толкова голяма страна и стотици хиляди нейни граждани във филм на ужасите: над 70 хиляди души бяха задържани неправомерно, повече от 121 хиляди държавни служители загубиха работата си с декрет.

Още по темата

Правните основания за това бяха повече от спорни, а от политическа и обществено-правна гледна точка решенията изобщо не могат да бъдат оправдани. В много от случаите дори изобщо не бяха посочени причини за предприетите уволнения. И за какво ли да го правят, след като така или иначе в условията на извънредно положение никой не се интересува от правната страна на въпроса.

Извънредното положение помогна на управляващите да променят Турция по свой вкус. Но сега, след последните президентски избори правителството вече не се нуждае от извънредното положение. То може спокойно да се откаже от осмото му поред удължаване.

Но какво следва оттук нататък?

Ще се върне ли Турция сега към старата си, по-скоро лоша, отколкото добра, но все пак донякъде функционираща демократична система? Ще бъдат ли освободени неправомерно задържаните журналисти, политици, активисти и други напълно невинни турски граждани? Ще върнат ли на работа всички, които за една нощ загубиха работните си места, а заедно с тях и своето препитание? Ще могат ли хората отново да се възползват от правото си да демонстрират свободно?

Не, за съжаление нищо не говори за това. Защото Реджеп Ердоган най-после постигна целта си - да въведе президентската система на управление. Все още тази система, която му дава огромни правомощия, не се е утвърдила напълно.

Вярно, че не само тайните служби, но и много други държавни институции вече ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. И все пак Ердоган се нуждае от инструменти, с които да може да подминава правосъдието. Той се нуждае от лост, с помощта на който да попълни със свои хора овакантените места в обществения сектор и в държавния апарат. Лост, с който да може да задушава всяка възможна съпротива и протести и с който да запушва устата на опозицията. Подготвяният антитерористичен закон и правото на президента да издава декрети - това са инструментите за постигането на тези негови цели.

Проектът за нов антитерористичен закон превръща извънредното положение в "дългосрочно нормално състояние" в страната. Правата и свободите на гражданите ще бъдат допълнително орязани. Освен това новият закон ще даде право на Министерския съвет още 3 години да продължи да уволнява държавни служители, без да посочва конкретни причини за това. А Ердоган ще получи правото да продължи да управлява с декрети. С тях той ще може да прокарва включително закони по собствено усмотрение и в този смисъл вече няма да има нужда от парламента.

Как неправдата стана правда

Но не е само законодателната власт. Президентът слага ръка и върху съдебната власт: Ердоган ще посочва еднолично 12 от общо 15-те конституционни съдии. Гласът на свободните медии в Турция отдавна е замлъкнал. Над 130 журналисти са в затвора, 90 процента от медиите в страната са проправителствени и правят правителствена пропаганда.

Ердоган отдавна вече не се интересува от международните конвенции за човешките права, подписани и от Турция, и отказва да ги спазва. Нито пък се трогва от призивите за това Турция да се върне към пътя на демокрацията. Той превърна неправдата в правда и смята да продължи да управлява страната по този начин. Неговата цел е да направи Турция още по-консервативна и по-религиозна, да я затвори още повече за света и да я превърне в истински авторитарна държава. А самият той да се задържи колкото се може по-дълго на власт.

Турция затъва все по-надълбоко в блатото. И кошмарът ще продължи. Тежки времена очакват всички, които искат да видят Турция като истинска демократична държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медията Инвестор БГ буквално граничи с Република Турция а краде новините на Дойче веле от Германия ........хаха..............смешници работят в таа Медия
65
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите на най-силната икономика в ЕС,тепърва започват.Близо три милиона турци постоянно живеещи в Германия подкрепят ревностно Ердоган.Още милион и половина араби, иранци, афганци,африканци и ще стане страшно.Но германците това заслужават бой е***не и нощна смяна.Ежедневните нападения и изнасилвания ще продължат.И ако това заспало общество не се събуди и не се организират анти мюсюлмански движения ще страдат много.Нас не ни мислете.Били са ни и са ни таковали,кой ни фане така че сме свикнали.
64
4
 
13
 
! Отговори
не разбирам преди 5 години
Как DW до сега не са нарекли Ердоган "фашист"!?Това което върши в Турция е чист фашизъм!Липсват само лагери!Друго е интересно,тоя голям рев за "демократичните свободи" нещо трудно се връзва с факта,че над половината Турция гласува за него!Мой познат от Истанбул каза,че изобщо не го харесва,но че "той се бори за Турция"!За мен Ердоган е националсоциалист!Нямаше да е зле и боко малко да мязаше на него!
63
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените *** първо хвалиха ислямиста, после го плюеха, сега пак го хвалят. Всичко е лъжа в коментарите им.
62
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция не живее достатъчно праведно. Най-добрия модел на управление е Уахабизма - като в Саудитска Арабия. Жената не бива да ходи разголена, тялото й не бива да се вижда от други мъже! Европа е в лапите на сатаната. Каквото е рекал Аллах, това ще бъде.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангел, то така викаш сега, но една разграбена, опустешена Турция ще навреди най-много на нас като най-близка държава. Като страните от близкия изток бях горе долу мирни, нямаше толкова бежанци нито при нас нито в Европа. Виж какво става със Сирия, 3 милиона сирийци има в Турция, при нас колко са не знам. Ако това се случи с Турция, познай коко милиона турци и кюрди ще налазят в България. Няма да ни се размине.
60
3
 
28
 
! Отговори
Ттттт преди 5 години
Българите, които мразят Турция и турците, които мразят България са глупацци и нямат място в цивилизования свят.
59
9
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Ami taka treba i za Bolgarite ... a za Turcite vazi '' od turcin pobudala nema''
58
12
 
12
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
До Народна мъдростПрав си! Никой не ви затри до ден днешен, но вие сами се превърнахте в най-бързо изчезващата нация!
57
13
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
""Тежки времена очакват всички които искат да видят Турция като демократична страна"" Но много хубави времена очакват тези които искат да видят Турция като една опустошена,пропаднала и разграбена ***!!!! А вторите са много повече!!!!
56
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България положението не е никак розово в сравнвние с нормално развитите, европейски страни. Единственото, което ни различава от Турция е, че тука няма религиозен фанатизъм и това ни спасява от много беди,а и населението ни е по-грамотно. Общо взето от Турция сме къде къде по-напред и по-добре. Лошото е, че съседката ни започва да развъжда ислямски фундаменталисти, та като Турция се превърне в поредната Сирия(а това със сигурност ще стане), ще налазят насам. Надявам се поне да не е скоро.
55
6
 
14
 
! Отговори
1111 преди 5 години
Лелката се е объркала...как може да има толкова кандидат президенти,да правят митинги,да си имат радио и телевизия,и на края били репресирани?Тук ако се напише един коментар,който не отърва на едни хора и го трият,кажете къде е демокрацията?
54
10
 
13
 
! Отговори
we преди 5 години
Госпожата може да си говори ,каквото иска... Ердоан спечели, така че госпожата да миряса!
53
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото за Турция свърши, сега идва по-лошото.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истина е, но като гледам коментарите на турците - това им харесва. Да ги прави тогава каквото си иска.
51
2
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
и 76 години по-късно неграмотнят боков е жив, за да ме рита по ребрата... *** мразят поетите, защото им разкриват далаверите.
50
11
 
23
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
неизяснен опит за преврат...Ердоган е на власт и ще организира опит за преврат срещу себе си!?!много тъпо и комично...цялата тая истерия срещу Турция е заради това че води политика за своите национални интереси и смело говори за престъпленията на Израел срещу жени и деца...голяма част от световната медия се контролира от евреите и те правят негативна кампания ...и разбира се сбъсъка натурския капитал с западния за пазари и енергийни източници
49
19
 
18
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
В съюз с Русия Ердоган е много по силен! Завистливи байганьовци никога да бъдете силна и мощна държава като Ердоганова Турция.
48
9
 
9
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Справедливост от ердоански. Най-големият мафиот-наркотрафикант го амнистира, че заплаши да де къпе в кръвта на университетските преподаватели. После, сега гъмжи от секти. Последният, който хванаха е милиардер и десетилетия е рекрутвал жени, примамвайки ги със скъпи подаръци. В моменти, в който не му е харесвало как го гледат са следвали наказания - включително изнасилвания. Толкова за ердоановата морална нова Турция.
47
4
 
17
 
! Отговори
Име преди 5 години
хитлер е цвете в сравнение с днешната диктатура на неграмотниат джедърят на сорос, който вилнее по форумите като цензурата на ердоган! с какво сте по-различни от ердоган? а тези, които му се присмивате. ще ви кажа: с ни-що! нищо! и докато ердоган връща ислямизма, вие връщате средновековната инквизиция. айде разпънете ме на кръст, защото ви плащам с данъците си за това! нещастни, къртичи креатури