Бомбата със закъснител "Йозил" гръмна и разтърси Германия

В страната се питат: Идва ли краят на интеграцията чрез футбол?
Обновена: 24 юли 2018 06:55 | 23 юли 2018 21:30, Красимир Ангелов
198
Бомбата със закъснител "Йозил" гръмна и разтърси Германия
Снимка: Reuters

Водещ футболист от националния отбор по футбол на Германия се снима с турския президент Ердоган. Критикуват го. После този национален отбор тежко се проваля на Световното първенство в Русия, въпреки че е смятан за абсолютен фаворит за световната титла.

Още по темата
Тогава мнозина отново се сещат за снимката и за слабата форма на този футболист. И започват да го обвиняват. В резултат от което той обидено напуска националния отбор.

Дотук историята може би не е особено вълнуваща. Изведнъж обаче се оказва, че тя има много опасен политически заряд. Защото футболистите с чуждестранни корени дълги години се смятаха за едно от най-красивите лица на интеграцията в Германия. И когато – основателно или не – те заявят, че въпреки това се чувстват "германци втора ръка" и че усещането за ксенофобия наоколо им нараства, тогава сериозен проблем има и политиката, пише в своя анализ DW по повод отказването със скандал на халфа Месут Йозил, който заговори за "скрит расизъм".

"Тежко ми е на сърцето, но след дълги размишления реших, че вече няма да играя за Германия в международни мачове - поне дотогава, докогато все още изпитвам усещането за расизъм и липса на респект", писа Месут Йозил в Туитър. Футболистът, който има 92 мача и 23 гола за Бундестима, смята, че Германският футболен съюз (ГФС) и най-вече шефът на този съюз Райнхард Гриндел се отнася зле с него. "Не желая повече да бъда изкупителната жертва за неговата некомпетентност и неспособността му да си върши работата както трябва", написа още 29-годишният Йозил.

"За тях съм ту германец, ту чужденец"

Футболистът от турски произход твърди, че в редиците на ГФС се усещат ксенофобски тенденции: "Хора, които имат склонност към расизъм и дискриминация не бива повече да работят в най-големия футболен съюз в света, който обединява многобройни играчи с най-различен семеен произход", настоява Йозил, който сам е роден в Германия.

Към своите десетки милиони последователи в социалните мрежи футболистът отправи и следното обобщаващо послание по адрес на Гриндел и неговите съмишленици: "За тях аз съм германец, когато побеждаваме, и пришълец, когато губим". Йозил припомня, че за бившите национални играчи Лукас Подолски и Мирослав Клозе никой не говори като за "германци от полски произход", но за него самия винаги се казвало, че е от турски произход.

Плеймейкърът на лондонския "Арсенал" категорично защити и решението си да се снима с турския президент Ердоган, което преди Световното първенство по футбол предизвика много критики и заложи бомба със закъснител в германския футбол.

"За мен тази снимка няма нищо общо с политиката или с изборите", писа Йозил и уточни, че просто е демонстрирал уважение към най-високопоставения политик в родината на своите родители.

Снимките с Ердоган, които си направиха Месут Йозил и неговият колега от националния отбор Илкай Гюндоган, отново попаднаха под ударите на критиците, след като германският отбор напусна Мондиал 2018 още в първата фаза. Гюндоган стигна и по-далеч от Йозил тогава, след като подари на Ердоган фланелка на клубния си отбор "Манчестър Сити" с посвещението: "На моя уважаван президент – с дълбоко почитание".

Пълномощничката по интеграцията на германското правителство Анете Видман-Мауц от ХДС подчерта разбирането, което трябва да се проява към семейните корени на хората, но в същото време заяви, че когато става дума за злоупотреба с предизборни цели, критиката може да бъде основателна. И все пак тази критика не бива "да води до тоталното дискредитиране на футболистите с чуждестранен произход", каза Видман-Мауц.

Какво не е разбрал Йозил?

Пълномощничката по интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Серап Гюлер, която сама има турски корени, смята, че уважението към родината на родителите не изключва критика към съответното правителство. Според нея тъкмо това Йозил не е разбрал: "Той нямаше да демонстрира липса на уважение, ако беше отхвърлил поканата на един автократ. Напротив, щеше да демонстрира силен характер".

Германската министърка на правосъдието Катарина Барлей смята, че обвиненията, отправени от Йозил, са обезпокоителен сигнал за един дълбок обществен проблем. "Много тревожно е, когато голям германски футболист като Месут Йозил усеща расизъм в страната и смята, че вече не е желан, както и че Футболният съюз не го представлява."

След декларацията на Йозил, ГФС отново попадна под силен натиск. Тео Цванцигер, един от предшествениците на Гриндел начело на футболния съюз, е огорчен от случващото се - той смята, че оттеглянето на Йозил от националния отбор е "тежък удар върху усилията на нашата страна да провежда интеграция чрез футбола". Хората с чуждестранни корени по никакъв начин не бива да се чувстват като "втора ръка германци", смята Цванцигер.

"Мърляч на терена"

В дискусията се намеси и колоритният президент на "Байерн" Мюнхен - Ули Хьонес: "Радвам се, че този цирк най-после приключи. Той от години вече е един мърляч на терена", отсече Хьонес, който сам е спорна фигура заради укриването на данъци, за което излежа наказание лишаване от свобода.

Според него нещата трябва да се сведат до това, за което става дума - спорта. "А от спортна гледна точка Йозил вече от години няма работа в националния отбор", твърди Хьонес и обвинява Йозил, че прикрива слабата си форма зад цялата история около снимката с Ердоган.

В Турция пък хвалят Йозил за решението му да напусне националния отбор на Германия. Министърът на спорта Мехмет Касапоглу писа в Туитър: "Ние с цялото си сърце подкрепяме достойната позиция на нашия брат Месут Йозил".

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин приветства изявлението на Йозил, че отново би се срещнал с турския президент: "И представете си само на какъв натиск е бил подложен господин Месут? Къде останаха учтивостта, толерантността и плурализмът?!" А министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл поздрави Йозил за това, че е вкарал "най-красивия гол срещу фашисткия вирус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Име:Съгласен съм, че това са либерални простотии. По темата ще кажа, че 1. съм фен на Арсенал, 2. не харесвам Ердоган, 3. германското общество има огромни комплекси от Втората Светвна Война и времето на Хитлер, 4. немците са си расисти по природа, 5. Йозил е дупка в големите мачове, 6. Тъпо е да се смесва спорта с политиката, но винаги се е правило, нищо ново, 7. има по-важни проблеми от тези глупости като например войната в Сирия и промяната на климата
174
4
 
13
 
! Отговори
Мафия преди 5 години
Заключението е.. европа за европейци. Но за съжаление сега е твърде късно, продажните политици предадоха европа и света, включително БГ.
173
8
 
34
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нещо не мога да разбера?Уж футболист в националния отбор на Германия, а след като го уволняват за некадърна игра, тича при Ердоган, чувствайки се дискриминиран??!!Значи, обръщам се до милионите турци (както и др. етноси) живеещи в Германия, пък и навсякъде из ЕС!След като сте се преместили да живеете в друга страна, сте длъжни да изпълнявате законите, както и да се съобразявате с традицийте и желанията на хората! Защото ВИЕ сте отишли да търсите по-добър живот при тях, а не те при вас!!!!
172
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците в Германия да бъдат изселени да си живеят при Ердоган, за когото гласуват и се снимат с него. Айсиктир бе!
171
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
за официалния манипулатор хайко маас една статистика, факт: на изборите в германия за ердоган и акп гласуваха 64,8процента от общо 52,6 процента получени за него. толкова за бомбите със и без закъснения, "успехите" с интеграцията, манипулациите на правителствено ниво и разликата между пожелателното мислене и действителността...
170
9
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
много гнycно впечатление оставиха реакците на хьонес и маас. вуpстаджията хьонес, които укри данъци излива по/мия върху играч, с когото можеше просто да не подписва договор, след като е ckапан. да, ама тогава нямаше да е "толерантно" спрямо произхода на йозил... а поредната манипулация на другаря хайко относно "интеграцията" няма да коментирам, че цензypата му не само в нета не спи денонощно.
169
8
 
19
 
! Отговори
Име преди 5 години
не знам как джурналята на дойче веле успяха да видят бомба, че и със закъснител в този случай, който бе преекспониран именно от нелоиберал-болшевишките медии. футболист си направил снимка с ердоган. да, ама ердоган бил диктатор, нищо, че германия му продава оръжие без угризения на съвестта, а европа го захранва с милиарди, заради "бежанците". тук, диктаторът е добър, но йозил е лош, понеже се бил снимал с него. лицемерие на квадрат, другарки и другари либерал-болшевики!
168
5
 
31
 
! Отговори
Някоя преди 5 години
До Анонимен 174Ти в Германия ли живееш, та говориш от първо лице? Аз пък мога да ти кажа, че турците изобщо не са най- добите работници, а точно обратното - опитват се всячески да се скатават, ако може да те излъжат/измамят, а ако не дай си Боже са работодатели- те използват като черноработник. От близо 7 години работя и живея в Германия и съм имала колеги от всякакви националности, ама по-лоши от турците и пакистанците не съм виждала, дори хората от Африка са далеч по- работливи и отговорни.
167
5
 
18
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Донякъде го разбирам... Във футболният отбор на родният ми град, преди много години, имаше футболист, който беше ром. Играеше на позиция нападател. Вкараше ли гол - всички го аплодираха. Пропуснеше ли или не дай Боже да загубим мач, елате да видите какво чуваха ушите му и то основно по посока етническият му произход. Та, германците далеч не са толкова толерантни, колкото си мислим.
166
9
 
21
 
! Отговори
Циник до 174 преди 5 години
Като плещиш глупости - ходжата плаща ли ти?Германия не е велика с дюнерджиите и мюлабфора....Германия е велика - ВЪПРЕКИ ТЯХ!
165
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕГИДА ФЕНПо-скоро Турците носят немците на ръце. Всичко, което е Германия в момента е благодарение на турците, които вършат работата която никой немец не захваща. След първото нашествие на турци преь 60-те та чак до днес най-добрите работници там са турците. Проблемът на немците е, че си мислеха, че и емигранитие от африка и близкия изток ще са така работливи, а те не щат да пипнат работа.
164
10
 
16
 
! Отговори
SS преди 5 години
Ами този "германец"-азилант не е ли разбрал още - 'Всекиму своето' (Jedem das Seine)Освен това, не е зле да си направи неква пластична операция, че тази с тази анадолска физиономия изобщо не става. И хич да не се опитва да се сравнява с Подолски или Клозе, ама хич!...
163
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяха го изгонили преди световното - дискриминация и лошо за футболния съюз. Сега той изпреварва събитията и се представя за жертва на проблем , който сам сътвори и пак лошо защото , видите ли бил дискриминиран. А как се чувстват феновете като гледат какви ги върши , като виждат , че целия отбор пее химна , а само той мълчи като бит г.. ? Не е ли обидно за тях виждайки тази нагла демонстрация на неуважение и расизъм към мнозинството. Жалко , че е млад човек ,а постъпва точно в стил Ердоган.
162
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при тази снимка "..с моя любим президент .. " както се изрази за какъв германец иска да го имат. А защо не се отказа преди световното ?? После било снимка от уважение към президента на неговите родители ?! На фланелката пишеше на МОЯ любим президент. Той винаги ще се смята за турчин и няма какво да се заблуждаваме. Хората казват кръвта вода не става , а аз ще кажа турчин ариец не става. Няма какво да реве, че не го харесват.
161
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** Балкански е най-расист на Балканите!!!
160
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко по-различна гледна точка, без да харесвам мисюлмани по никакъв начин.Ако след 20 гонини някой роден в Германия българин заиграе в националния им отбор, ние ще му се радваме и президентът ни с кеф ще се снима с него. Сигурен съм, че германците няма толкова да се издразнят, дори и нашия да каже, че по душа е българин.Просто всички сме се изнервили с мисюлманите и е ясно, че двете религии органично не се понасят и не могат да се интегрират. Тук е проблема!
159
5
 
13
 
! Отговори
Решение: преди 5 години
Първа стъпка трябва да е премахването на двойното гражданство.Не може ..я докрая и душата в рая!
158
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не го пуснат да играе,пак ще се чувства дискриминиран.Угодия на тези не може да има.Другия гюмдоган ли какъв беше на мача с Швеция пречеше вместо да има принос за отбора.По един шут и на двамата и да си ходят в анадола.
157
8
 
30
 
! Отговори
друг преди 5 години
Йозил като се чувства турчин , защо в младежките си години като футболист не е избрал да играе за Турция? има това право, А сега?? Типично за биещите главите в пода е , като не им изнася -веднага са дискриминирани.Ами той играе в Англия без проблем именно защото е с Германски паспорт а не с поТурски.Религията им била..хубава ,мусул-маните били умни..богати..Ами стойте си там ,радвайт се на вашите блага.Направете така,че белите европейци да хукнат масово натам.Ама това е невъзможно.
156
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клозе, Подолски, Йозил - това са им големите немски футболисти на дюнерджиите !