Източноевропейците ще спрат да бягат, когато вдигнат парите им

Австрийска медия: Българите и румънците ще продължат да търсят работа навън
Обновена: 30 юли 2018 09:57 | 29 юли 2018 20:30, Веселина Йорданова
539
Източноевропейците ще спрат да бягат, когато вдигнат парите им
Снимка: архив, БулФото

Преди присъединяването на източноевропейските страни към ЕС очакванията бяха големи: смяташе се, че то ще доведе до изравняване на темповете на производство и на възнагражденията и до увеличаване на общото благосъстояние на страните от ЕС, пише австрийският Винер цайтунг (ВЦ).

Изследване на виенския Институт за международни икономически сравнения (ИМИС) показва обаче друго: че в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия - този процес на изравняване на икономическите и социалните показатели протича по-бавно и не навсякъде еднакво, посочва изданието, цитирано от "Дойче веле".

Докато българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, страни като Чехия или Унгария още до 2020 година ще бъдат страни, които привличат работна ръка. Наред с икономическия растеж и ниската безработица, значително въздействие върху миграционните процеси оказва също и политиката на доходите, сочи проучването, цитирано от ВЦ.

Емиграцията започва да спада

През 2017 г. икономическият растеж в осемте страни е бил между 2,8% от БВП в Хърватия и 6,9 на сто в Румъния. Икономистът Марио Холцнер от Виенския институт смята, че зенитът вече е достигнат, макар че до 2020 г. ръстът ще продължи да се движи между 3 и 4 процента от БВП на страните.

Вследствие на това положението на трудовия пазар в тях се е подобрило, а безработицата силно е намаляла. Главно в Чехия, където според Евростат безработицата през 2016 е била 2,4 на сто, може вече да се говори за постигане на пълна трудова заетост. "Чехия за щастие е разположена в най-западната част на региона, тя е силно обвързана с германската верига за създаване на добавена стойност в сектора на автомобилостроенето. От изселническа тя постепенно се превръща в преселническа страна", посочва Холцнер.

Действително през 2000 г. населението на Чехия се сви с 20 хиляди души, тъй като броят на напускащите продължава да е по-голям от този на пристигащите в страната. Малко преди икономическата криза през 2007 г. обаче преселниците бяха 5 пъти повече от изселниците. Тогава населението на страната нарасна с 80 хиляди души. Според Евростат, до 2030 г. населението в трудоспособна възраст ще нараства с 12 до 15 хиляди души годишно, четем още в публикацията на ВЦ.

Частично доходите нарастват бързо

Пред изданието икономистът Маркус Мартербауер обяснява, че по-неблагоприятните условия на труд и живот в дадена страна поощряват хората в нея да я напуснат. По-високите възнаграждения обаче са фактор, който благоприятства те да останат в страната.

Действително почасовата ставка в Чехия е нараснала от 2000 година насам с 51%, или със 7 евро. Това е значително по-малко, отколкото в Румъния, където тя се е вдигнала два и половина пъти, т.е. на 4,20 евро. В България почасовото възнаграждение се е удвоило, достигайки 4 евро на час. За да се повиши търсенето на услуги и да се ускори процесът на конвергенция обаче е необходимо по-голямо и последователно нарастване на възнагражденията, посочва Мартербауер.

Изследването показва не само връзката между безработица и миграция, но и нарастващата роля на либерализирането на трудовите пазари в Източна Европа. В една Австрия, например, 98 на сто от трудово заетите хора работят в браншове с колективни договори, а социалното партньорство осигурява равномерно нарастване на възнагражденията в различните браншове. В източноевропейските страни обаче възнагражденията все по-често се определят на ниво фирми.

Един пример: ако през 2000 година 98% от трудещите се в Румъния са работели на колективни договори, днес делът им е спаднал до 35 на сто. Вследствие на това възнагражденията са ниски. Различията между отделните браншове нарастват бързо. Така например компютърните специалисти днес са далеч по-добре платени отколкото в туризма, където заплатите остават непроменени, а в селското стопанство те дори са спаднали спрямо 2010 година.

Прогнозата на ИМИС гласи, че до 2030 Румъния ще продължи да губи годишно между 40 000 и 50 000 души работна ръка на възраст между 15 и 65 години - между един и един и половина процента от трудоспособното население на страната, четем още в статията на Винер цайтунг.     

 


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
"Миграцията спада"... Еми да, нали не останаха хора, нормално е да спада.
317
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"В България почасовото възнаграждение се е удвоило, достигайки 4 евро на час." В България няма почасово заплащане, формално се смята че работния ден е 8 часа, но реално на много места е 10 и повече. Така че реално заплащането далеч не е 4 евро на час, максимум 2,6-2,8, доколкото е вярно изобщо, че заплатите са около 704 евро на месец. Всички знаме, че в много райони на страната са далеч под тази стойност.
316
1
 
6
 
! Отговори
ГАНЬО преди 5 месеца
До Анонимен
Грешни ти са изчисленията за броя на имигрантите на запад ! Над 3 млн. граждани на страната било постоянно или сезонно си търсят препитанието в белите страни със добро заплащане! Кой ще луд да стои в тази робовладелска държава управлявана от комунисти 3 поколение и да взима жълти стотинки за своя труд ! Мафията си намери държава и това е за съжаление нашата красива страна ! Бог да пази България от крадци и простаци !
315
0
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 5 месеца
парите са фактор но когато в една държава нема ред и дисциплина и адекватно отношение към престъпноста и простотията също е причина да емигрираш
314
0
 
10
 
! Отговори
Dedo преди 5 месеца
Ми не, хората ще продължат да се изнасят не заради заплатите, а заради селяндурщината, шуробаджанащината и нашите, на свако, тако и бако..... Аз лично не бих се върнал в тая кочина дори за европейска заплата. Просто на втората седмица ще трябва да пречукам я някой в някоя администрация я някой търговец щото се мисли за много тарикат.
313
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До348
Поредният неадекватник,и какво измисли? Дай да евтанизираме всички живели през соца, Пол Пот ряпа да яде пред вашето мислене. Червеният проблем ще бъде приключен до 30 години, демография братче, заграбеното ще остане при децата и внуците на мафията, а България в тоя и вид приключи.
312
0
 
8
 
! Отговори
Охлюв преди 5 месеца
Водата е мокра, небето е синьо, и т.н
Страхотна статия без нищо съществено. Знам че им плащат на парче и затова публикуват такива статий... нещо което всички знаят. Нивото на журналиста е меко казано смешно в БГ, както и всичко останало.
311
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Надай се, куре, на пияни жЕни
310
1
 
9
 
! Отговори
PV преди 5 месеца
Причината да "бягат" хората от България са много, но все пак основната са парите. Не е нормално една камериерка/хегиенистка/чистачка в БЪЛГАРИЯ да получава 450-550лв а, в Англия между 8 и 20£ на час. Хората зад граница са направили своя собствен избор и не трябва да бъдат винени за това. Лошото е че когато Англия излезе от ЕС ще спрат помощите и всичката паразитираща не класифицирана паплач ще се върне. Специалистите ще си останат там кадето са. Германия готви същите мерки с орязване на помощите
309
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти каква мишка си бе смотльо неграмотен, щял да чака измирането на социалистите, за да се развиела България, ебахти неадекватното мислене.
308
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А червените мишки искат да се махаме от ЕС... И само повтарят 9 милиона преди 89та, удобно пропускайки, че хората бяха държани насила "у дома си". Ще минат още години и България ще стане адекватната и развита държава, която заслъжаваме. Това ще стане в следствие на измирането на гласоподавателите на БСП и работата и труда на адекватните хора тук. Тогава ще се върнат и тръгналите си хора. А вие стойте пред комповете и си сипвайте помийте по сайтовете, не пречите същесъвено на никой.
307
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от трибуната:
- Другари , следващата четирилетка ще живеем по-добре .
глас от залата:
- Ами ние ?
306
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На това ако викаш бавно
1989г-девет милиона
2018г-седем милиона
И това е по официална статистика,
а истината е минус поне още 500 хиляди.
Такава депопулация в днешно време не е известна.
305
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
"Страната
ни се топи средно с по 50 000 души на година, с по 136 на ден и с по 6
души на час. Според други пък оценки по броя на населението вече се
върнахме на равнището на 1946-1947 година."
---
Технологично, интелектуално и материално сме пак там.Но вече май няма да може да се повтори реиндустриализацията, отварянето на училища, болници, социални заведения.Абсурд е да се мисли и за по-ефективна намеса на държавата, против регламента на ЕС е. Загиваме бавно, необратимо.
304
0
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Докато малкото останало производство се стриже от държавата за да компенсира за смаляването си. И докато стоките които изнасяме дори не са наши, а изработени на ишлеме или по задание на някой друг или с тяхната марка ние пари няма да видим. Поради простата причина, че огромна част от добавената стойност отива в западните фирми за техните високи заплати, а на нас се дават трохи колкото да измизерстваме до следващата поръчка. Производство на наш продукт и износ ако искаме високи доходи.
303
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Парите им" определено няма как да се вдигнат, но виж - заплатите им - това е възможно и желателно.
302
2
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Доходите ни ще са ниски и ще стават все по ниски (като реална покупателна способност) дори и на хартия да се водят по високи (да взимаме повече хартийки или с по големи знаци на тях) поради простата причина, че производство почти не остана! 34.1 милиарда лева ни е износа за 2017 - делен на 7 милиона души =4871.43 лева на година на човек - делено на 12 месеца = 405.95 лева на човек на месец. Ето това сме заработили. Да някои взимат повече, други по малко, но това е.
301
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Където управляват политици тип Орбан нещата вървят напред, а където има йесмени и плужеци....
300
1
 
9
 
! Отговори
Вокс преди 5 месеца
България се европеизира и Европа се българизира. И ние сме дали нещо на света: корупцията! Хау!
299
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая статия е некъф фейк нюз.

Нали оня ден имаше изследване, че българина чакал да му вдигнат ефективността на труда, че да се вдигнела заплатата?

Че умни и красиви емигрианти си чупели краката, само и само да се приберат. Че имало наплив от индийци и филипинци.

А то - заплатите били малки. Алоууу, я да се допитате до гениите от ИПИ и Каролев! Ще ми преписват те от западни медии....