За 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО!

Путин "се готви за война, за да я избегне"
2 авг 2018 22:22, Елка Василева
817
За 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО!
Снимка: архив, Reuters

Само за 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО, с което срина самочувствието на западните аналитици. Това пише френското издание "АгораВокс", цитирано от руския информационен портал "Экономика сегодня".

Свръхзвуковите системи на Русия като "Кинжал" и "Авангард" са надминали западните. Освен това Русия демонстрира в Сирия, че може да утвърди собствената си стратегическа визия за ситуацията чрез военно присъствие, докато Западът се прояви в тази страна само с груби и неловки провокации, се казва в материала.

Според "АгораВокс" Западът е останал "сляп" за военното развитие на Русия главно по две причини: първо, надеждите на САЩ и НАТО руската военна промишленост да претърпи крах след разпадането на Съветския съюз; второ - разликата във военните бюджети с десетократно превъзходство на Америка.

Русия успя да задмине Щатите, защото военната й промишленост не зависи от внос и страната е неуязвима за колебанията в курса на долара. Освен това Вашингтон харчи колосални средства за бази по целия свят, а Москва само брани своите интереси в стратегически важни страни и региони - така федерацията пести сериозни средства.

За военното развитие на Русия са съдействали традиционно мощната й научно-кадрова база, липсата на скъпоструващи въоръжения като самолетоносачи и крайно рационалният подход към военните разработки. Американската програма за противоракетна отбрана THAAD например струва почти един трилион долара, но значението й бе сведено до нула от най-новите сравнително евтини свръхзвукови руски ракети и торпеда. А проваленият американски проект F-35 бе посрещнат от Москва със собствен самолет от пето поколение Су-57, посочва френското издание.

"АгораВокс" изтъква личните заслуги на президента Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу - Путин "се готви за война, за да я избегне", а под ръководството на Шойгу е ликвидирано "безредието" във военното ведомство на Русия, наследено от епохата на Борис Елцин.

Всичко това върна Русия в кохортата на великите сили, военната й мощ гарантира на страната мир, независима политика и суверенитет. Русия "демонстрира впечатляваща издръжливост" пред лицето на западните санкции, а икономиката й отново започна да расте след рецесията. Съответно в близкото десетилетие се очакват кардинални промени в световния ред, след които значителна роля ще играят Русия и нейните стратегически съюзници като Китай, резюмира "АгораВокс".

Най-новите руски ударни въоръжения, представени тази година, като многоцелевата система "Посейдон", не осигуряват особени предимства, тъй като не променят системата за ядрено възпиране. Това заяви началникът на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ) генерал Джон Хайтън, информира "Известия".

Помолен на брифинг да даде оценка за руските оръжия от ново поколение, генералът посочва: "Възпирането произтича от възможността ефективно да натрапиш на противника съответната цена или да му отнемеш предимствата. За мен интересният момент е там, че руснаците могат да постигат това при сегашната структура на (стратегическите си) сили, както и ние можем да действаме по същия начин спрямо тях при сегашната структура на своите (стратегически) сили". Хайтън допълва, че новите оръжия не променят ситуацията.

В обръщение към руския парламент на 1 март президентът Владимир Путин представи руски оръжия последна разработка: ракетни системи "Кинжал", "Сармат" и "Авангард", подводен дрон "Посейдон" и ракета с ядрен двигател, припомня "Известия".

Руското военно ръководство няма нужда "да наводнява всичките Въоръжени сили" с последни модели танкове и бронетранспортьори като "Армата" и "Бумеранг", цитира вестникът в друг материал ресорния вицепремиер Юрий Борисов, коментирал пред телевизия "Росия 24" държавната оръжейна програма.

Изпитаните руски танкове Т-72 според него се радват на "огромно търсене на пазара, купуват ги всички", тъй като тези машини "съществено задминават по цена, ефективност и качество" западните танкове "Ейбръмс", "Льоклерк" и "Леопард".

По думите на Борисов "Армата" и "Бумеранг" са прекалено скъпи, а наличните бронирани машини все още не изостават критично от конкурентните модели.

Някои експерти обаче твърдят, че "Армата" ще бъде готов за масово производство едва след пет години, а руската армия трябва да модернизира танковия си парк още сега.

Въпросът защо да се бърза явно има според изданието "само един отговор: политическата обстановка край границите на Русия, на първо място в Централна Азия, крие риск от въоръжени конфликти, които може да наложат по-активно участие на руските сухопътни войски, отколкото войната в Сирия".

Армията на Русия постави световен рекорд по брой на оръжейно-технически новости в своя арсенал. Това съобщи в интервю за армейския всекидневник "Красная звезда" зам.-министърът на отбраната Дмитрий Булгаков, пише "Росийская газета", цитирана от БТА.

Превъоръжавайки войските си, през последните пет години Русия е въвела в експлоатация над 25 000 единици нова бронетанкова и автомобилна техника, над 4000 модерни ракетно-артилерийски оръжия. Според независими експертни агенции през 2017 г. Русия е оглавила световния рейтинг, що се отнася до тези номенклатури, посочва Булгаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


817
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
504
7
 
5
 
! Отговори
времето ще покаже преди 5 години
явно РУСИЯ има нова стратегия за бъдеще има и оръжия за производство със значително по малки разходи това е новите технологии.
503
12
 
14
 
! Отговори
СЛАВА преди 5 години
Слава,Сталину,Слава Расию,Слава Китай,Слава Путину
502
17
 
8
 
! Отговори
F045 преди 5 години
Руснаците щяха да са номер 1 ако не се изяждаха един друг!
501
21
 
5
 
! Отговори
МАЙКА РАША преди 5 години
До ШльободумпЙО, ШЛЬОБО-КАК ТИ БЕШЕ ИМЕТО?ПОЛОВИН ЕСТОНИЯ ВСЯКА СЕДМИЦА ПЪТУВА ДО РАША, ДА РАБОТИ. ОТДЕ ГИ ВЗЕ ТИЯ ЗАПЛАТИ БРЕ? ЕСТОНЦИТЕ СА НАЙ-ЗЛЕ ОТ ВСИЧКИ БИВШИ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ. МАЙ НА ФАЛШИВИ НОВИНИ МИ НАМИРИСВА, А?
500
26
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им чета коментите на мошенцата ,бе то голям еврейски плач,затова,че Русия станала най силната военна страна.Някой може да се учуди защо така реагират хазарчетата ,е ми ето ви го отговора-Спомняте ли си ,че в близкото минало САЩ имаха една държавна секретарка -чешката еврейка Мадлин Олбрайт ,която не се посвени да каже от трибуната на ООН,че не било справедливо Русия да имала такава огромна територия и толкова природни богатства.те там ги стяга чепика ционистите,че Русия не е Ирак,
499
23
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИЖДАМ ЕВРЕЙЧЕТА-ГЕЙЧЕТА ,ЧЕ ТАЗИ СТАТИЯ ВИ Е НАЦЕЛИЛА ТОЧНО НА БОЛНОТО МЯСТО,А ЗАЩО Е ТАКА,АМИ ЗАЩОТО ЮДИТЕ ОТ 2500ГОДИНИ НАСАМ СИ МЕЧТАЯТ ДА ДОКОПАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ,И НАЙ ВЕЧЕ НЕОБЯТНАТА РУСКА ЗЕМЯ БОГАТА С НЕИЗЧЕРПАЕМИ РЕСУРСИ.ЗАТОВА СЪЩИТЕ СПРЕТНАХА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ,КОЯТО СИ БЕШЕ ЕДИН ЕВРЕЙСКИ ПУЧ,И СЕГА СЕ ГЪРЧАТ ЗАЩОТО ВСИЧКО ТОВА Е БИЛО НАПРАЗНО.ПОНЕЖЕ ВЕЧЕ РАША Е МОГЪЩА ВОЕННО СТРАНА И ТАМ ПОВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПИПАТ
498
18
 
25
 
! Отговори
1 преди 5 години
Боби, я им разкажи за трактора с реактивен двигател дето бил на Кузявярно , имаше десетина трактора, три паднаха в морето и за да не паднат и останалите кузя си отплава към ледовития океан.там поне,като паднат може да им събереш тенекиите за старо желязо.
497
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпун.герите от НПО на ГЕРБ още тролят ...вечна им памет,RIP.
496
29
 
27
 
! Отговори
Рушко преди 5 години
Тоя дето е писал тази глупост,по-добре си нарамвай дисагите и бегай у мощната Русия - тук глупостите ти не хващат декиш! Бегай там да ръкопляскаш по парадитъе на късия.
495
13
 
21
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
До БобиBobi bre, Сутринта те оставих "тук" и още продължаваш с глупостите си!:) Не се ли умори бре човек?!? Решетников извънредни плаща ли?
494
16
 
29
 
! Отговори
Зоран Заев преди 5 години
Македония и България пак ще бъдат едно цяло, въпреки агресора и окупатора Русия и въпреки, че триете коментари :)
493
23
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 536"Боби, я им разкажи за трактора с реактивен двигател дето бил на Кузя"jet engine tracktor kuznecov търсене в снимките на Чичко Гугъл излиза като първа снимка - между другото е стандартно изделие за северните летища на РФ ефикасно чисти пистите от сняг и лед.
492
7
 
7
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 548 Има американски бъзикачи с пари, които си купуват по нещо руско ей така за ***.Да са оригинални.
491
8
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Абе що наскоро един американски генерал каза, че САЩ са способни да се справят с Русия и Китай едновременно?Ами другите членове на НАТО кво ще правят?
490
9
 
21
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Антрополог 484 Затово ли Путин е висок 155 см.
489
8
 
21
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Боби 467 Браво! Намери се един русофил да признае че Русия работи с допотопни , но СИГУРНИ технолагии.Честен човек.
488
14
 
23
 
! Отговори
Трепя гарги преди 5 години
По голяма глупост не бях чел. На това се казва рубли в действие. Изобщо самия факт че е написана тази глупост е някаква шега.
487
14
 
11
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 518Шмугльо, индийците искаха да направят сериозна икономия, но се оказаха търговци като братовчедите си от Женския пазар. Искаха цялата технология, но получиха среден пръст. Опитаха подобен номер и с "Рафалите", ама и франсетата не са вчерашни! И пак се обърнаха към Су. Нямат хората добро металознание, нямат някои модерни материали. Те не могат да направят самолетни двигатели. Пример - безчет катастрофи с МиГ-21 индийско производство. А за каква електроника бълнуваш?
486
11
 
25
 
! Отговори
руски трол 2 преди 5 години
всички знаем че руската техника е наи добрата, затова всички почитатели на русия имате западна техника и мечтаете за аифон или БМВ хаха
485
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 204Путин трябва да се слуша не само като говори, лошото е ако замълчи за 2-3 дена...някои полудяват от мълчанието му