Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…

1,1 млн. са тези, родени в България, но живеещи в чужбина
Обновена: 6 авг 2018 11:39 | 6 авг 2018 09:10,
187
Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…
Снимка: архив, Булфото

Наши ергени се завръщат от чужбина, за да си намерят български булки. Те са натрупали състояние зад граница, между 30 и 40 години са и идват със зестра за бъдещите съпруги. Предимно са работили в Испания, Германия, Франция и Гърция, като има такива и от САЩ.

"Забелязваме такава тенденция. Това са хора, които са спечелили пари, имат носталгия към държавата и искат жените им да са българки", обяснява пред "24 часа" председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

От агенцията изпращат и писма до емигрантите ни, за да се върнат на работа в България. В тях те описват конкретни работни места във фирмите у нас.

"Така ако компанията се нуждае от квалифицирана работна ръка с френски език, изпращаме писма до българските общности във Франция, Белгия и Канада", описва инициативата Харалампиев. Част от нашенците се възползват от възможността и се прибират да работят в България.

Писма с оферта за работа се пращат и до традиционните общности от етнически българи в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Причината е, че фирмите у нас изпитват остър глад за специалисти.

"Особено в Молдова и Украйна средните специалисти са на суперкачествено ниво и българските работодатели са много доволни. Най-голям успех имаме в традиционните български общности", казва Харалампиев.

У нас те си намират работа като мениджър продажби или оператори на машини. Наскоро българи от Украйна са започнали работа и като оператори на комбайни. От Македония пък се прибирали предимно лекари и медицински сестри. Забелязва се тенденция и за завръщане на готвачи, предимно от Франция.

"Българите, които се завръщат от Западна Европа, знаят по два езика освен нашия, те са образовани и са много ценни кадри. Те са натрупали опит, но се завръщат заради носталгията", твърди той.

Емигрантите от Германия и Франция пък се връщали само за високоплатени позиции.

След 6 години работа в Манчестър Николета Русева решава да се върне в България. Въпреки че след много лишения и усилия стига до позицията заместник-управител на хотел в Манчестър, не я блазни заплатата от 1600 паунда на месец. Връща се в родния Разград. Причината - липсата на среда, семейството и носталгията. Решава се след дълъг размисъл, но е категорична, че парите не са всичко.

"Много по-трудно е тук да се стигне до позицията, която заемах в Манчестър, но на този етап не съжалявам за избора, който направих", разказва Николета. С опита, който трупа зад граница, тя е ценен кадър за българските работодатели и веднага си намира работа като асистент експорт в родна фирма и засега е доволна, а и вратите пред нея не са затворени.

След 15 години в САЩ пък Ралица Младенова планира да се завърне в България. Тя е графичен дизайнер, но работи и като илюстратор на книжки.

"През последните години много чуждестранни фирми откриха офиси в България. Те предлагат привлекателни условия. Определено предпочитам да работя и да се развивам в България, защото тук е домът ми. Ще ми трябва още година, за да организирам завръщането си, тъй като още имам ангажименти тук", обяснява Ралица.

1,1 милиона са хората, родени в България, които живеят в чужбина. 600-700 хиляди от тях са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в ЕС, Турция и САЩ, сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София".

Според него броят на напускащите страната се запазва на високи нива - около 25 хил. души средногодишно за последните 5 г. Постепенно обаче се увеличава обратният поток към страната - за последните 5 г. той надминава 21 хил. средногодишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е на всеки милион емигрирали да има по едни 20тина хиляди които не могат да се впишат на запад. Тези хора се връщат. Обикновено са по-мързеливи и заради някакви спомени се връщат тук, но като дойдат осъзнават че нищо не е каквото го помнят. И изпадат в доживотна депресия.
79
3
 
29
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Има грешка в това, че възвръщенците имали носталгия към държавата. Това е неправдоподобно. Те имат носталгия към страната, родното място, роднините и приятелите.В това няма нищо лошо. Важното е, че комунистическата дума "невъзвръщенец" отиде в небитието. Българите, които не са напускали родните си места, не знаят колко силно тази дума е дамгосвала по-старите българи в чужбина. Не е нужно да се подиграват на тях и на които и да било българи, независимо къде живеят, защото те имат право на това.
78
6
 
37
 
! Отговори
Суека преди 5 години
ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА ,че "УМНИТЕ" се завръщат в БКП и ДС РЕАЛНОСТТА ! Няма нормален човек с знания и остър ум да се върне за дълго в България ... просто НЯМА ! Идват си предимно хора практикуващи НЕКВАЛИФИЦИРАН ТРУД ! 1600 паунда за заместник-управител хотел в Манчестър хахаха тия пари ги зимат хората по полетата ако си скъсат дупетата от работа ! Балъците ви вярват на статиите , но не и нормалните хора на които им писна ПАРТИЗАНИ/ШУМКАРИ/ДРУГАРИиДРУГАРКИ да им цоцат бъдещето и живеца в тях !
77
10
 
12
 
! Отговори
да, да преди 5 години
теа, за зестрата, не ти е ясно - кой зима и кой дава! 1600 паунда, един средно платен IT спец взима за три дена, а графичен дизайнер да работи илюстратор е голяма катастрофа! напрао не знам за кво ми спиваш тия несретници! аз понавам хора и семейства които напуснаха страната, като продадоха всичко което имаха тука, "отрязаха всички мостове" за връщане, и от време на време купуват билети на родителите/моя милост/ си за чужбина за да се видят с тях! не ти вервам!
76
4
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Айде стига си трил бе!Писва му на човек!
75
3
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Делфините - през своята еволюция - 2 пъти са "излизали" на сушата - приблизително са приличали на куче....НО! Делфините са умни !У нас има амеби, които винаги ще си останат такива!
74
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай спрем пенсиите на родителите на предателите да ги видим кой кой издържа..
73
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от нашите вноски се плащат пенсиите на родителите ви.Не, че нещо, ама цели области се издържат от пари, пращани от мигранти. И това вече дори не е тайна, то националната статистика го казва.
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***,То е достатъчно да каже какво работи. Обикновено тоталните провали ползват такава реторика. Успешният човек си е успешен навсякъде, той за разни предатели и т.н. сиромахомилски глупости не пише.
71
2
 
13
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
До АнонименДа, точно това правим, надяваме се такива хора като теб да умрат от глад и мизерия.Да спреш да обвиняваш всички останали, а да се изправиш пред проблемите си и да ги решиш.След като си гладен отивай да работиш!
70
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно.Който търси по-добър живот, бил предател.Но който търпи да го яхат разни помпиери и тъмни субекти и бъхта за 500 лева, е достоен българин.
69
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателите искат тука да умираме от глад и мизерия , и се радват на всяка лоша новина за България.. Така по-този начин се оправдават пред гузната си съвест , че са предатели. Предателите (гастербайтерите , мигрантите ) ни мислят само най-лошото с цялото си сърце и душа , за тях най-добре тука да е война като Сирия и Украйна.
68
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателите искат тука да умираме от глад и мизерия , и се радват на всяка лоша новина за България.. Така по-този начин се оправдават пред гузната си съвест , че са предатели. Предателите (гастербайтерите , мигрантите ) ни мислят само най-лошото с цялото си сърце и душа , за тях най-добре тука да е война като Сирия и Украйна.
67
2
 
21
 
! Отговори
доку мента лен преди 5 години
Светлия комунизъм официално настъпи , дърво и камък са пука гъзтерите се прибират на ята , икономиката ври и кипи та и пуши , бг куче влачи трамвай и релса няма ей ........
66
3
 
31
 
! Отговори
От анонимен 63 преди 5 години
Защо го приемате толкова лично. Не искам никого да обидя. В този живот човек има едно единствено право, правото на избор. И си носи последствията, добри или лоши. Това за възрастните родители е голяма болка, но ако си достоен човек, ще намериш начин да се погрижиш за тях. Има много хора, които и тук в България не се интересуват от своите родители, а и не им е лесно да помогнат.
65
14
 
24
 
! Отговори
Циник до 65 преди 5 години
... ти ли плащаш пенсии?С какво - 510лв. заплата?Емигрантите внасят в България - милиарди годишно ( повече от преките чужди инвестиции )
64
6
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
И както винаги - между изстраданите...правдиви коментари ... се пръква ...още едно родолюПче с избухнало акне...и камара комплекси за малоценност.Естествения подбор не прощава!
63
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Прав ви път.Не ни липсвате.Плюете по българите,останали тук,ама от нашите вноски се плащат пенсиите на родителите ви.
62
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, статия за селяни върнали се към родните места, сега гастарбайтери връщащи се в българия... нещо много тенденциозно написано. Познавам толкова много хора, които непрекъснато се нанасят в града и също толкова, заминаващи в чужбина.
61
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарът на Санто е изключително точен. Свикваш с нов начин на живот, храниш се с храна, която е минала жесток контрол. Започваш един по качествен начин на живот. Има отлично здравеопазване, агресията е сведена до минимум. От теб остава да се интегрираш като модерен човек. И после пак обратно. Едва ли, ако тук не те чака" чичо владика"