Спасение по чудо: Българин избегнал на косъм смъртта на моста "Моранди"

Община Генуа обяви два дни на траур, отменят се събития
Обновена: 15 авг 2018 08:13 | 14 авг 2018 22:00,
53
Спасение по чудо: Българин избегнал на косъм смъртта на моста "Моранди"
Снимкa: Reuters

Двама шофьори – българин и хърватин са се спасили по чудо при рухването на моста в Генуа, съобщи изданието "Genova today".

Според изданието камионите паднали заедно със срутилия се мост, но шофьорите им били живи и здрави. Те излезли от камионите си и дори помогнали на спасителите по време на операциите, пише "24часа".

За спасил се по чудо се смята и шофьорът на друг тир, който се заковал на сантиметри пред бездната, отворена от рухналия виадукт.

Още по темата

Сред загиналите има цяло семейство от майка, баща и дете. Вечерта във вторник на мястото на трагедията пристигна и премиерът Джузепе Конте.

"Живеем на 5 км от моста, но чухме страхотен тътен при срутването, мислехме, че се касае за нещо, което е съвсем близо до нас", каза един от свидетелите на трагедията в Генуа.

Община Генуа обяви два дни на траур – в сряда и четвъртък, в знак на солидарност с близките на жертвите. Ще бъдат отменени всички събития от развлекателен характер в кметството на Генуа.
Все още няма данни за български граждани, които са пострадали или загинали. Това каза за "Фокус" генералният ни консул в Милано Росен Руфев във връзка с инцидента със срутения мост в Генуа, при който загинаха повече от 30 души.

"Активно търсим доказателства в противното, но в момента не разполагаме с точна информация дали сред ранените или загиналите има български граждани. Имаме над 35 загинали и около 20 ранени. Те все още не са идентифицирани. Много се надяваме сред тях да нямаме български граждани. Следим ситуацията, която е достатъчно драматична. Неочаквано се случи днес, както и предишният случай в Болоня преди една седмица", коментира Руфев.

По думите му досега на телефоните, които по-рано бяха оповестени, има само едно запитване от страна на български граждани.

"Държим отворени всички линии, както от страна на българските граждани, така и от органите на реда в самата Генуа, които участват в спасителни операции. Следим постъпващата информация и сме готови да реагираме адекватно", увери Руфев.

За срутения мост, той обясни, че става дума за съоръжение, построено през 1968 година.

"Дължината му е 1200 метра, пропадането е в средата, има три ТИР-а, които са паднали, над 30 автомобила също. Под самия мост има жилищни сгради, малка рекичка, която е като канал. Мостът е централен от типа виадукти, по които движението се насочва от Северна Италия в посока Френската Ривиера. Оттам минават страшно много автомобили. Изходът към крайбрежието се осъществява по две основни магистрали. Това е едната опция – между магистралата А10, която се влива през Генуа и този мост, в основната магистрала А7, която стига чак до Франция. Тя се нарича "Магистрала на цветята", допълни той.

Другата основна артерия, по която минава целият трафик, е около 20 км по на север.

"Има подобни мостове, изградени на големи височини. Все пак този мост се намира в центъра на града и там трагедията наистина е много голяма. Там днес би трябвало да дойде министър-председателя на Италия. Там са всички органи на реда, които имат отношение. Спасителните екипи са активни", каза още Росен Руфев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
11
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Може пък да е наказание за Италия,за дето отказа да приема мигранти.Богоизбраните не си поплюват!
24
2
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Строителната индустрия открай време е тъмна материя,но специално в Италия е тотално контролирана от мафията през 60-те и 70-те години.Сега също,но не чак толкова,като тогава.Помните ли моста,който се срути под български тир преди няколко години?Вярно,камионът беше много тежък,но пък напълно законен!А мостът беше с очевидни конструктивни недостатъци,построен в изброените по-горе години.Впрочем Тръмп също е строителен предприемач и напълно се вписва в клишето за категорията.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По rt са пуснали едно видео на което се виждат проблясъци и как е взривен главния стълб с кабелите.
22
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
А взрива на магистралата до Болония преди дни? Сблъскали се две ТИР цистерни, ама нищо повече не се чу. "Блъскачът" умря, нито се разбра кой е, какъв е, откъде е. И български деца имаше пострадали даже.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???Правят го за да не се активират и други и да почнат масови атаки.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката прилича на паметника пред НДК, дето го събориха. Викаха му многоъгълния петоxyйник. Помните ли?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не талибаните а микропукнатини са приключили с моста, така казват.
18
1
 
14
 
! Отговори
Жорож преди 5 години
Има специална група "чистачи" които се грижат и да излезе правилната версия по медиите. Версията за умора на материала ще бъде въртяна утре по всички канали.
17
2
 
14
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
най високата част на моста е на 90 метра над земятаа пътното платно е на около 35-40метраама друго си е сензация да има ,паднали от 90 ,от 91 метра паднали и оцелели
16
2
 
24
 
! Отговори
??? преди 5 години
На първите снимки и видеа, които се появиха в италианските медии имаше огромно огнено кълбо като при взрив. Помислих, че е взрив от някой камион, но май шебеците са решили да ни се подиграят отново. Сега гледам, че всичко, на което се виждаше взрива е изчезнало от мрежата. На това му се вика замитане *** под килима.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аспаруховия мост е от пясък и бг-асфалт. Здрава работа.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това му вткат кондициониране. Да се радваш че си жив и да не протестираш заради чисоки данъци, застраховки итнт
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моста с име Мор анди не се е срутил случайно. Предполагам
12
2
 
9
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Сигурно е терористичен акт, не може просто така да падне моста.
11
11
 
4
 
! Отговори
български юнак преди 5 години
Пак имам кафяво-жълтеникави петна отзаде на гаштите си - турците са виновни!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моста е пуснат в експлоатация преди повече от 50 години, а като се замисля ме хваща страх от нашите на витиня, но по тях няма такъв трафик и натоварване каквото е имало на Моранди през толкова много години и амортизация съответно.
9
13
 
10
 
! Отговори
кк преди 5 години
А защо все още Корнелия не е поискала оставката на бг министъра на земеделието, на бг министър-председателя и на краля на Мароко заради падането на моста в Генуа?
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако утре мълния удари Босфора и се срине,Тръмп е виновен.
7
8
 
1
 
! Отговори
римлянин преди 5 години
До ПЕПИНОЖалко, че не е гебердисал балканският ***! Пожелавам му сполука за следващия път! Пропищяхме вече от тези наши крадливи и злобливи сънародници.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жабарите по-зле и от нас се оказаха в инфраструктурата.