Спасение по чудо: Българин избегнал на косъм смъртта на моста "Моранди"

Община Генуа обяви два дни на траур, отменят се събития
Обновена: 15 авг 2018 08:13 | 14 авг 2018 22:00,
53
Спасение по чудо: Българин избегнал на косъм смъртта на моста "Моранди"
Снимкa: Reuters

Двама шофьори – българин и хърватин са се спасили по чудо при рухването на моста в Генуа, съобщи изданието "Genova today".

Според изданието камионите паднали заедно със срутилия се мост, но шофьорите им били живи и здрави. Те излезли от камионите си и дори помогнали на спасителите по време на операциите, пише "24часа".

За спасил се по чудо се смята и шофьорът на друг тир, който се заковал на сантиметри пред бездната, отворена от рухналия виадукт.

Още по темата

Сред загиналите има цяло семейство от майка, баща и дете. Вечерта във вторник на мястото на трагедията пристигна и премиерът Джузепе Конте.

"Живеем на 5 км от моста, но чухме страхотен тътен при срутването, мислехме, че се касае за нещо, което е съвсем близо до нас", каза един от свидетелите на трагедията в Генуа.

Община Генуа обяви два дни на траур – в сряда и четвъртък, в знак на солидарност с близките на жертвите. Ще бъдат отменени всички събития от развлекателен характер в кметството на Генуа.
Все още няма данни за български граждани, които са пострадали или загинали. Това каза за "Фокус" генералният ни консул в Милано Росен Руфев във връзка с инцидента със срутения мост в Генуа, при който загинаха повече от 30 души.

"Активно търсим доказателства в противното, но в момента не разполагаме с точна информация дали сред ранените или загиналите има български граждани. Имаме над 35 загинали и около 20 ранени. Те все още не са идентифицирани. Много се надяваме сред тях да нямаме български граждани. Следим ситуацията, която е достатъчно драматична. Неочаквано се случи днес, както и предишният случай в Болоня преди една седмица", коментира Руфев.

По думите му досега на телефоните, които по-рано бяха оповестени, има само едно запитване от страна на български граждани.

"Държим отворени всички линии, както от страна на българските граждани, така и от органите на реда в самата Генуа, които участват в спасителни операции. Следим постъпващата информация и сме готови да реагираме адекватно", увери Руфев.

За срутения мост, той обясни, че става дума за съоръжение, построено през 1968 година.

"Дължината му е 1200 метра, пропадането е в средата, има три ТИР-а, които са паднали, над 30 автомобила също. Под самия мост има жилищни сгради, малка рекичка, която е като канал. Мостът е централен от типа виадукти, по които движението се насочва от Северна Италия в посока Френската Ривиера. Оттам минават страшно много автомобили. Изходът към крайбрежието се осъществява по две основни магистрали. Това е едната опция – между магистралата А10, която се влива през Генуа и този мост, в основната магистрала А7, която стига чак до Франция. Тя се нарича "Магистрала на цветята", допълни той.

Другата основна артерия, по която минава целият трафик, е около 20 км по на север.

"Има подобни мостове, изградени на големи височини. Все пак този мост се намира в центъра на града и там трагедията наистина е много голяма. Там днес би трябвало да дойде министър-председателя на Италия. Там са всички органи на реда, които имат отношение. Спасителните екипи са активни", каза още Росен Руфев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжци
4
2
 
12
 
! Отговори
ПЕПИНО преди 5 години
СПОРЕД ИНФОРМАЦИИ ПО ИТАЛИАНСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ МОСТЪТ Е СТРОЕН ОТ ТУРЦИ
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строен по времето на разцвета на организираната престъпност в Италия с качество подобно на боковите магистрали. Чудо че е окрякал толкова време.
2
2
 
6
 
! Отговори
Жо преди 5 години
БЪЛГАРИНЪТ и хърватинът са били двамата водачи на един ТИР.Чудо е, че са оцелели, при падане от 90 метра височина.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терористичен акт, утре е Богородица, голям християнски празник.