Спасение по чудо: Българин избегнал на косъм смъртта на моста "Моранди"

Община Генуа обяви два дни на траур, отменят се събития
Обновена: 15 авг 2018 08:13 | 14 авг 2018 22:00,
53
Спасение по чудо: Българин избегнал на косъм смъртта на моста "Моранди"
Снимкa: Reuters

Двама шофьори – българин и хърватин са се спасили по чудо при рухването на моста в Генуа, съобщи изданието "Genova today".

Според изданието камионите паднали заедно със срутилия се мост, но шофьорите им били живи и здрави. Те излезли от камионите си и дори помогнали на спасителите по време на операциите, пише "24часа".

За спасил се по чудо се смята и шофьорът на друг тир, който се заковал на сантиметри пред бездната, отворена от рухналия виадукт.

Още по темата

Сред загиналите има цяло семейство от майка, баща и дете. Вечерта във вторник на мястото на трагедията пристигна и премиерът Джузепе Конте.

"Живеем на 5 км от моста, но чухме страхотен тътен при срутването, мислехме, че се касае за нещо, което е съвсем близо до нас", каза един от свидетелите на трагедията в Генуа.

Община Генуа обяви два дни на траур – в сряда и четвъртък, в знак на солидарност с близките на жертвите. Ще бъдат отменени всички събития от развлекателен характер в кметството на Генуа.
Все още няма данни за български граждани, които са пострадали или загинали. Това каза за "Фокус" генералният ни консул в Милано Росен Руфев във връзка с инцидента със срутения мост в Генуа, при който загинаха повече от 30 души.

"Активно търсим доказателства в противното, но в момента не разполагаме с точна информация дали сред ранените или загиналите има български граждани. Имаме над 35 загинали и около 20 ранени. Те все още не са идентифицирани. Много се надяваме сред тях да нямаме български граждани. Следим ситуацията, която е достатъчно драматична. Неочаквано се случи днес, както и предишният случай в Болоня преди една седмица", коментира Руфев.

По думите му досега на телефоните, които по-рано бяха оповестени, има само едно запитване от страна на български граждани.

"Държим отворени всички линии, както от страна на българските граждани, така и от органите на реда в самата Генуа, които участват в спасителни операции. Следим постъпващата информация и сме готови да реагираме адекватно", увери Руфев.

За срутения мост, той обясни, че става дума за съоръжение, построено през 1968 година.

"Дължината му е 1200 метра, пропадането е в средата, има три ТИР-а, които са паднали, над 30 автомобила също. Под самия мост има жилищни сгради, малка рекичка, която е като канал. Мостът е централен от типа виадукти, по които движението се насочва от Северна Италия в посока Френската Ривиера. Оттам минават страшно много автомобили. Изходът към крайбрежието се осъществява по две основни магистрали. Това е едната опция – между магистралата А10, която се влива през Генуа и този мост, в основната магистрала А7, която стига чак до Франция. Тя се нарича "Магистрала на цветята", допълни той.

Другата основна артерия, по която минава целият трафик, е около 20 км по на север.

"Има подобни мостове, изградени на големи височини. Все пак този мост се намира в центъра на града и там трагедията наистина е много голяма. Там днес би трябвало да дойде министър-председателя на Италия. Там са всички органи на реда, които имат отношение. Спасителните екипи са активни", каза още Росен Руфев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това ми прилича на Съветския съюз - 1985-1900г.. Всичко се руши Чернобил.. Вчера четох , че Германия от 2006г. досега строи Ново Летеще в Берлин и още не е готово.. и фолцваген го изполва за склад паркинг.. Запада е загубил Капацитет
44
1
 
3
 
! Отговори
Дидов преди 5 години
Чакам експертизата с интерес! Снимките, може да не са от този мост
43
1
 
8
 
! Отговори
аман от комунета преди 5 години
Корупцията убива! На когото още не му е просветнало, ето го доказателството. Мост, уж ремонтиран преди 2 години и строен в най-мафиотските години на Италия, става на руени, а виадукти строени преди две хилядолетия от римляните стоят. Правете си сметката!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина я отрекоха още преди да е пусната статията в сайта.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дай на *** да го дават по телевизора. И аз избегнах на косъм! Само 2000 км ме деляха от моста! Още не мога да се съвзема от стреса и всичко видях
40
8
 
3
 
! Отговори
Иричек преди 5 години
Бай *** тръгна с дисагите из Европа, та чак до Генуа.
39
1
 
9
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Какви са тези гето блокове под мост?! Джабарска работа.
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Община Генуа обяви два дни на траур----------------казва се двудневен траур. Защо сте толкова неграмотни?
37
1
 
8
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До АНОНИМЕН Съгласен съм с теб но за птичката ще перефразирам малко .Навремето имаше един Съветски филм И сам воинът е воин ,та понякога и сам човек върши работа за десетки други .Стига да има желание за това .
36
0
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Спомнете си Чудомир Александров, бивш първи секретар на ОК на БКП в Стара Загора. Предрешен като работник в няколко завода, въведе ред и дисциплина, но въпреки това хайлазите и гъзо...близците бяха болшинство, "Самичка птичка пролет не прави" - народна поговорка.
35
5
 
22
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До ИСКАМ НОВИНА Искаш новина ,ето ти една такава и то истинска .Президентът на Беларус Лукашенко е уволнил министърът на икономиката и го е пратил в завод като обикновен работник за да управи бакиите който е сътворил там .И всичко това се е случило след жалба на работническият колектив на който му дотегнало от неразбориите в завода . .Та кога нашият газда Борисов ще уволни някой от некадърните си министри който за нищо не стават даже и *** за зеле .
34
1
 
18
 
! Отговори
ИСКАМ НОВИНА преди 5 години
ИСКАМ НОВИНА ЗА ТОВА:НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА НА КОИТО БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ ОТМАРЯТ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕНИ, ПЪТНИ РАЗХОДИ И БЪДЕЩИ ТВОРЧЕСКИ ПЛАНОВЕ.КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ИСТИНИ?!
33
0
 
31
 
! Отговори
Усетете се вече... преди 5 години
НАРОДА НАМРАЗИ МЕДИИТЕ И НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА.УСЕТЕТЕ СЕ!
32
1
 
11
 
! Отговори
Къв мост па ся? преди 5 години
Ей всеки ден някакви трагедии вадите. Добре че Бойко и *** са отпуска иначе нямаше да чуем какво става около нас - само интрижки пускате. Народа ви мрази, да го знаете. Народа мрази всеки един човек работещ в медия.ИСКАМ ДА ГО ЗНАЕТЕ! ТОВА Е ИСТИНАТА.
31
0
 
3
 
! Отговори
АЛЛА Пугачова преди 5 години
До Юнал Джемиловсе сетиш, ти да не си на Фахри зет му, та си толко начетен?
30
17
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Моста го разроши АЛЛА задето тез затвореха престаништата за бежонцити
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Архитектът на тоя мост се казвал Моранди"В повечето случаи мостовете се правят от инженери.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже,Боже,,,,не знам какво да кажа освен лека им пръст на починалите.Архитектът на тоя мост се казвал Моранди и покрай днешната случка разгледах и други негови творения,ужас,оголена арматура и колоните буквално изглеждат нагънати на един друг негов мост.Тоя явно е "наш човек"а както знаем "България е най-корумпираната в ЕС"в Италия не знаят какво е мафия и корупционе.Мостът е бил ремонтиран преди две години.
27
4
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
На Баце мостовете кога ли ще почнат да падат?Щото бяха откраднати поне 2/3 от парите и какво е вложено само изпълнителите знаят.Хубавото е поне,че всички са ниски.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на случайности, ама никак.