Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!

В дъното на класацията на "Икономист интелиджънс юнит" е Дамаск, Сирия
Обновена: 15 авг 2018 12:35 | 15 авг 2018 09:00, Петя Славова
118
Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!
Снимка: pexels.com

Австрийската столица Виена е най-добрият град за живеене, сочи международно проучване на сп. "Икономист интелиджънс юнит".

За първи път европейски град застава начело на престижната класация, отнемайки първенството на австралийския град Мелбърн, който оглавяваше класацията през последните 7 години.

В проучването влизат 140 града, класирани по различни фактори, включително политическа стабилност, престъпност, развитие на градска среда, безопасност на гражданите, образование, култура и достъп до здравни грижи.

Японските градове Осака и Токио тази година влязоха в челната десетка, съответно на трето и на седмо място.

Австралия, макар че отстъпи първенството, все пак се представя с цели 4 града – Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.

На дъното на класацията се нареждат сирийската столица Дамаск, столицата на Бангладеш, Дака и най-големият град на Нигерия – Лагос.

Къде сме ние?

Българската столица е на 79-о място. Пред София са също Куала Лумпур, а на 80-о място е столицата на Перу - Лима.

София обаче изпреварва Белград и Букурещ, които си поделят 82-ата позиция. Затова пък Будапеща е далеч преди нас - на 34-о място, а Прага е на 60-о място.

Братислава е на 64-о място в класацията, пише "24 часа". Лондон и Ню Йорк дори не намират място в топ 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
12
 
43
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе кажете нещо и за руските градове , те къде се намират в класацията ?!Или руските градове въобще не попадат в класацията между 140-те града ?!
84
0
 
42
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Аз пък що си мислех, че Столипиново ще е 1...
83
3
 
33
 
! Отговори
Махмурлук преди 5 години
Уфф, първо прочетох Варна ... ...
82
3
 
58
 
! Отговори
Наивници преди 5 години
Тези класации не са направени за обикновените хора. Това са класации от последните 30 години когато след рухването на комунизма, олигарсите по света съвсем се разпасаха. Хубавото на Виена е да си откраднал 100-на милиона долара от държавата си, изпрал си парите си през някоя офшорка и си дошъл във Виена да започнеш нов живот. Както в Барселона има беднюги, ама любовницата на Тиквата живее в луксозна къща и си гледа кефа за сметка на българските пенсионери, които имат по два зъба в устата си.
81
0
 
41
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"79-ра" Ко туй?
80
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката е булевард Ла Рамбла в Барселона.В София има само разкопани улици и мръсотия.Също и е пълно със селяни.
79
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протести след 1989 година в България няма, ако не броим платените протести, които се организираха през 1989-1991 години, през 1996-1997 години и през 2013 година. Платеният протест не е протест, а форма на преврат. Защо в България няма протести е ясно - след 1989 година мафията ликвидира всички форми на организираност в България, за да не може хората да попречат на последвали грабеж, който продължава и сега. Няма протести, ако няма кой да ги организира. В България хората са наплашени от мутрите. Още повече че в момента те управляват и цялата Държава е тяхна.
78
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добро за живеене е много относително понятие. Ако питаме българопитеците, ще са на съвсем друго мнение.
77
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи Боже, да слагаш в "класацията" град, където се води все още война и да се "кефиш", че е на последно място!!! И ТО ПО ВАША ВИНА!!! МИЛИ БОЖЕ, КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ц-и-н-и-ч-е-н и ли-це-ме-рен!!! А това, че ние сме по-близо до Сирийската столица, тоест, до края на стълбицата, отколкото до началото...........страна, която се "хвали" (хи-хи-хи), че от 10 години е в еуропския зоопарк.............това ЗА КАКВО ВИ ГОВОРИ?????
76
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виена да, но мелбърн??? Мелбърн е ужасен град
75
2
 
37
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
Ти ако искаш се сравнявай с Дака или Лагос, аз ще се сравнявам с Париж и Виена.
74
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 75Боже, докъде стигнахме, да се сравняваме с Париж......
73
13
 
47
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Май не си ходила по света. Виж в центъра на Париж къде спят по улиците и после пак ми пише, че София е ориент.
72
5
 
44
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Класацията е за градове, а не за столици.В изследването са включени 140 града,София е на 79-то място през 2018.Никога и никъде по света гражданското самосъзнание (културата, възпитанието, манталитета,...) не е определяло поведението на хората. Винаги поведението на хората се определя от контрола на държавата за спазването на правилата. Досега светът не познава друг вариант. Само в България се говори за простотия, като причина от чешмите да не тече мед и масло.
71
5
 
41
 
! Отговори
Ал Пач преди 5 години
Не напразно комунистите преди 30г.отидоха до живеят във Виена,а не в Берлин,например.
70
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са общо 79 столици ще приема нашето място. Ако са повече не съм съгласна. София си е ориент. Никога няма да е чиста, подредена, с гражданско самосъзнание. Дори по Московска дето е общината има проблеми, какво остава за другата част на София. На Народния сутрин на всяка пейка спи и уринира по един бездомник, вечер хипстърчетата поркат пластасови шишета бира и трева
69
0
 
39
 
! Отговори
subi преди 5 години
снимката май е от La Rambla в Барселона
68
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗлатната среда е понятие, измислено да задоволява бедните хора, като ги кара, да си мисли, че и покрай тях има нещо златно ...
67
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63Средата е златна ако си богат чуждестранен инвеститор- работодател, защото данъците са ниски, а регулациите- малко и некой не ги следи. За обикновения човек- не е.
66
9
 
60
 
! Отговори
Софиянка преди 5 години
Истината е, че в София става все по-ужасно за живеене. Въздухът става все по-мръсен, *** по улиците- все повече, хората- все повече, мястото- все по-малко. Но не тези неща правят града именно град, а хората, които го населяват. Които за жалост са все по-зли, по-сприхави, по-завистливи и чакащи да те прецакат. Закони- няма. Преди 3 години емигрирах обратно от Англия в София, сега с огромно разочарование ще трябва отново да замина за чужбина.