Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!

В дъното на класацията на "Икономист интелиджънс юнит" е Дамаск, Сирия
Обновена: 15 авг 2018 12:35 | 15 авг 2018 09:00, Петя Славова
118
Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!
Снимка: pexels.com

Австрийската столица Виена е най-добрият град за живеене, сочи международно проучване на сп. "Икономист интелиджънс юнит".

За първи път европейски град застава начело на престижната класация, отнемайки първенството на австралийския град Мелбърн, който оглавяваше класацията през последните 7 години.

В проучването влизат 140 града, класирани по различни фактори, включително политическа стабилност, престъпност, развитие на градска среда, безопасност на гражданите, образование, култура и достъп до здравни грижи.

Японските градове Осака и Токио тази година влязоха в челната десетка, съответно на трето и на седмо място.

Австралия, макар че отстъпи първенството, все пак се представя с цели 4 града – Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.

На дъното на класацията се нареждат сирийската столица Дамаск, столицата на Бангладеш, Дака и най-големият град на Нигерия – Лагос.

Къде сме ние?

Българската столица е на 79-о място. Пред София са също Куала Лумпур, а на 80-о място е столицата на Перу - Лима.

София обаче изпреварва Белград и Букурещ, които си поделят 82-ата позиция. Затова пък Будапеща е далеч преди нас - на 34-о място, а Прага е на 60-о място.

Братислава е на 64-о място в класацията, пише "24 часа". Лондон и Ню Йорк дори не намират място в топ 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе, седемдесет и деветРа не е лошо място.
104
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поздрави от 2 или 3 най добър град за живеене в света! Поздрави от СиднейАв$$тралияяя
103
1
 
33
 
! Отговори
Джеф Безос преди 5 години
До АнонименЖивееш в Канада? Ела ми на гости някой път - аз живея в Бел Еър, Лос Аджелис. Да видиш батка ти как живее и се шири в имение за 100млн.
102
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"79-ра"Това -ра като как да го прочетем? След девет се слага само -о, - а или -и.
101
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Виена най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!"---Виена НАЙ-ДОБРАТА какво ?? Махала? Паланка? Виена е ГРАД, мъжки род значи, НАЙ-ДОБРИЯТ. То бива безхаберие при писане (или неграмотност), ама пък като в този сайт ...
100
6
 
50
 
! Отговори
живяхтам преди 5 години
София е една *** пълна със свинье...
99
4
 
47
 
! Отговори
бб преди 5 години
София е много хубав град, стига да не живееш там!
98
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казвате в Швейцария градовете били много хубави и чисти. Ами не, и там има сериозно изоставане в сравнение с преди, за съжаление. Ходил съм няколко пъти и всеки следващ виждам, че е по-зле от предишния. Нито Цюрих, нито Берн, нито Женева, нито Лозана. Единственият град, който си заслужава, е Люцерн, но той е към 70 хил. жители. Наистина не остана читав голям град в Европа. В Канада е същата работа (там живея), нито Ванкувър го бива, нито Калгари.
97
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Путинир ВладинСофия е сравнително добре. Чисто е, има паркове, дори в центъра, много зеленина. Бил съм на много места по Европа, които са били в пъти по зле. Прага и Виена са доста по мръсни, има по 30 фаса на м2. Да София има проблеми, но Париж е ад, Лондон също. Неслучайно не влизат в първите 40 града.
96
2
 
45
 
! Отговори
Преценка преди 5 години
От 140 града, ние сме на 79-о място?Значи сме някъде посредата. Щом при сегашните неразбории и нехайство отстрана на общинската управа и на самите граждани сме на тази позиция, това означава, че ако се постараем поне малко или ако дойдат на власт крайно десните и сложат ред, без особени усилия ще попаднем сред първите 15-20.За да сме в първата десетка, освен дисциплина са нужни и доста пари (ама никой да не ги краде, а да се използват по предназначение).
95
0
 
45
 
! Отговори
Тц преди 5 години
79-ра как се чете по-точно? Толкова ли няма кой да пише статии, та се излагате с елементарни правописни грешки?
94
7
 
51
 
! Отговори
Путинир Владин преди 5 години
До АнонименСтига глупости.На всеки турист му е интересно дори в Джакарта да го заведеш дискотеки евтини жени и евтино пиене.Но що тоя не поживее малко тука.Веднага се почва счупени тротоари пръскащи кал.Липса на места за паркиране по замърсен въздух отколкото дори в Париж(11 милиона) престъпност помиари лаят и хапят мръсотия побоища за поглед накриво и така нататък.Аз не съм турист а живея в София и не ми пука какво мисли напит западняк който чува чалга за пръв път и му се струва интересно.
93
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96Всъщност понеже контактува с чужденци ,които идват да разгледат България ще ти кажа ,че те са очаровани.Много харесват София .И не само кафетата и ресторантите.Стига с това путкопоклоничество и липса на самочувствие.Да-София си има проблеми но все пак не е лош град.Има история и забавления.
92
4
 
39
 
! Отговори
МедведДоган преди 5 години
На всеки познаващ Франция като мен му е ясно че там няма как кройнодясна партия като Националният Фронт да спечели.По-скоро ще спечели крайноляв като Меланшон.А той мрази и е против Германия тъй като германците са довели френският народ до просешка тояга.Та той е за излизане от ЕС.А излезе ли Франция от ЕС с ЕС е свършено.Сиреч дните на ЕС са преброени и това е повече от сигурно!
91
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прага,Виена,Амстердам са интересни,красиви столици.За нашата София,ще си премълча,че не е за приказване.
90
4
 
34
 
! Отговори
МедведДоган преди 5 години
Ако не направят това обаче с Франция е свършено.разпада на ЕС е сигурен на 200%!Убеден съм в това повече от сигурен съм.
89
8
 
39
 
! Отговори
МедведДоган преди 5 години
По-важното е че ЕС върви към сигурен разпад.Френската икономика изнемогва огромна безработица породена от закриване на производства поради стесняване на пазарите.Германците се кичат с лаврите докато французите стават все по-зле.За да се запази френската икономика трябва да увеличи производството и от там да намали безработицата чрез създаване на работни места.Но това означава да отхапе от пазара на немците примерно което да доведе до по-ниски немски печални.А немците не искат да сдадат кормилото
88
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименE то ако се изчистите от селянните, ще останете няколко хиляди.
87
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виена е густо, майна. Уникален и спокоен град, същия като София, само да се изчистим от мутрите и селяните в София ще стане по-добре и от Виена.
86
4
 
38
 
! Отговори
ФРИЗЗ преди 5 години
Само че гадните психодесни и *** не са включили в класацията китните руски градове Омск и Новосибирск. Иначе те щяха да са 100% в първите 5.