Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо?

Причините: Закъснения, пиене на кафе, пушене, писане на имейли...
Обновена: 23 авг 2018 10:50 | 23 авг 2018 09:00, Петя Славова
207
Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо?
Снимка: pexels.com

Българският работник е ефективен само в пет от всички 8 часа от трудовия работен ден у нас. През останалите 3 часа той не е полезен за бизнеса. Това показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това означава, че служителите са работоспособни едва 60% от прекараното във фирмата време.

"Причината за това са закъснения, по-ранни тръгвания, пиене на кафе, пушене и писане на имейли", обяснява Васил Велев, председател на АИКБ.

Сред основните пречки да изпълняваме служебните си задължения се оказва и сърфирането със смартфони. Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче по-важно било какво се създава за това време по брутен вътрешен продукт на глава от населението, където страната ни се нареждала на едно от последните места в света, предаде БТА.

Същевременно проучване на Евростат показва, че работната седмица у нас е една от най-дългите в Европа. С 40 часа и 8 минути се нареждаме на второ място след Гърция, където се трудят по 42 часа на седмица.

"За мен този резултат е странен, защото много от заетите в южната ни съседка работят на непълно работно време заради икономическата криза. Процентът на безработица там е в пъти по-голям, отколкото у нас", поясни Велев.

Работната седмица е по-къса единствено във Франция – 35 часа, и в Белгия – 38 часа. За сравнение Международната организация на труда препоръчва 4-дневна работна седмица. Според Велев вариантът не бил добър.

По време на кризата, когато нямало работа, бизнесът се опитал да наложи този модел, но служителите били недоволни, че получават по-ниски възнаграждения. По думите му 40-часовата работна седмица била нормална за Съюза. У нас проблемът бил друг, а именно с полагането на извънреден труд.

Служителите искали да работят над нормата, заради по-високите възнаграждения, които получавали, но законът не им го позволявал, поясни Велев. Годишно те могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд.

Работодателите също не били съгласни с това ограничение заради недостига на кадри. Освен това до 5 години се очаквало да има глад за 500 000 специалисти, обяснява Велев.

Въпреки отлива на работна сила страната ни не губела позиции в сектор индустрия. За сравнение брутната добавена стойност на промишлеността у нас била 24.5% при 19.5% средно за Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебеловратите демократи плащат като за един час работа на ден, а искат да им работим по 12-14 часа всеки ден.
144
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прословутото българско трудолюбие е .......МИТ.Източно европейците СЪСИПВАТ в момента Запада с мързела и некадърността си.Един ден западняците ще осъзнаят че с тая еФтина работна ръка от изтока са съсипали всичко.Виждам това с очите си всеки ден.Това което беше Франция, Италия, Германия преди 15-20 години вече е ИСТОРИЯ.Парите които се плащат на "гурбетчиите" са ужасно много за смръдливата работа която вършат.КАЧЕСТВОТО във всички сфери отиде ДЪЛБОКО под водата.
143
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статията е описан служителят от държавната администрация.
142
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както каза Тиквоний, "Луд умора нема, само се поти" което между другото е 100% валидно за самияпт него.та така и целокупното бългaрашко племе, неграмотно и некадърно но пък за сметка на това със самочувствие (пред жИнЪтЪ и кУмшията) копа като полудело и то не знае кво копа.
141
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работноците пак сме прецакани, защото всъщност висим 8 и озработваме пет, а ни плащат като ьа два изработени!
140
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушал съм коментарии в богатите държави, как работят хората от различните народности и за българите казват само хубави работи, за разлика от куп други. Явно прочутото българско трудолюбие не е изчезнало, но за него трябва да се плаща, а точно това не искат да правят дебеловратите бизнесмени-демократи.
139
3
 
16
 
! Отговори
go 132 преди 5 години
"...работодателите не създават добра организация на труд"Ето за това говоря. Работодателя създава организация до определена степен. След това работниците трябва имат желание и да поемат отговорност, да усъвършенстват и подобряват. За това си има т.нар. мениджъри, които по отдел отговарят за такива неща. Само че нашите "мениджъри" и подслужителите им като не ги бива за нищо, си кретаме като средновековници.
138
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва се с " българския работник" и следва описание на работния ден на бг. служител.
137
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските бизнесмени са с голямо самочуствие без покритие и непрекъснато плюят по работниците, колко били мързеливи, неквалифицирани и т.н. Ами да станат те работници и да покажат какво могат срещу 510 лева заплата!
136
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГогатаГога, селско овчарче, ми налей парите ти бе.Заложи си къщата, вземи заем и налей парите.Такива безполезни некадърници като тебе, чакат някой да извади пари от собствения си джоб и да ти ги даде.Ми няма да стане.Все ще си въшлив ***.
135
1
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
В ЖЪЛТАТА ПРЕСА НОВИНИТЕ ТРАЯТ ИМА НЯМА 4-8 ЧАСА.ЗАТОВА ЖЪЛТАТА ПРЕСА НЕ Е ЕФЕКТИВНА
134
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. - КОЛКО КИЛА ТЕЖИ ЕФЕКТИВНОСТТА НЕ РАЗБРАХ ????
133
3
 
34
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Причините: Закъснения, пиене на кафе, пушене, писане на имейли...ПИСАНЕТО НА СЛУЖЕБНИ Е-МАЙЛИ Е РАБОТА, И "БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС" ТОВА НЯМА КАК ДА ГО ПРОУМЕЕ ЩОТО ШЕФОВЕТЕ И СОБСТВЕНИЦИ НА ПОВЕЧЕТО ФИРМИ СА ПАРАШУТИСТИ НА БИВШОТО БКП, А КАКТО ЗНАЕМ ТАМ НЕ СЕ РАБОТЕШЕ....
132
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Производителността на труда почти изцяло зависи от собственика. Много нагло звучат изказванията на собствениците, че сме имали ниска производителност на труда.
131
1
 
37
 
! Отговори
бай х преди 5 години
господа / другари / от така наречените ,, работодатели,, ... назначете си ефективни работници от Германия , Англия ,Белгия ,Франция , Холандия ...
130
0
 
36
 
! Отговори
До Handel преди 5 години
Никой не бие хората, човеченце, те просто се изнесоха. Затова реват от няколко години вече дерибеите у нас и все повече ще реват, защото вече няма кой да им робува. Мислят, че могат да трупат бързи и незаконни печалби на гърба на народа и работниците си, както беше до скоро, ама марфата свърши. Време й беше. И фалират. И ще фалират. Защото не умеят и не знаят как се прави истински бизнес, без експлоатация на човешкия труд, връзките с държавната мафия и държавните поръчки.
129
1
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо? - ЕФЕКТИНВОСТТА КОЛКО КИЛА ТЕЖИ ?????
128
4
 
37
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Лъжеш, Василе (Велев) !!! Ефективността на българския работник е ниска, заради старите технологии, машини и оборудване ! Но за нови съвременни технологии трябва да се налеят доста пари от работодателя...Що да го прави, като може с тия пари да вдигне замък, да има Бентли и прочие. Да дава мизерни заплати и да мяучи непрестанно, че няма квалифицирани работници !
127
20
 
7
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Брей, на българина все вълната и водораслите му пречат. Работодателие не били ефективни... ами като не са ефективни, фалират. Това си е тахна работа. Някой да ви бие да стоите при нефективен работодател?
126
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работим най-много, получаваме, най-малко. Защо ли най-бързо изчезваме като народ?