Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо?

Причините: Закъснения, пиене на кафе, пушене, писане на имейли...
Обновена: 23 авг 2018 10:50 | 23 авг 2018 09:00, Петя Славова
207
Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо?
Снимка: pexels.com

Българският работник е ефективен само в пет от всички 8 часа от трудовия работен ден у нас. През останалите 3 часа той не е полезен за бизнеса. Това показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това означава, че служителите са работоспособни едва 60% от прекараното във фирмата време.

"Причината за това са закъснения, по-ранни тръгвания, пиене на кафе, пушене и писане на имейли", обяснява Васил Велев, председател на АИКБ.

Сред основните пречки да изпълняваме служебните си задължения се оказва и сърфирането със смартфони. Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче по-важно било какво се създава за това време по брутен вътрешен продукт на глава от населението, където страната ни се нареждала на едно от последните места в света, предаде БТА.

Същевременно проучване на Евростат показва, че работната седмица у нас е една от най-дългите в Европа. С 40 часа и 8 минути се нареждаме на второ място след Гърция, където се трудят по 42 часа на седмица.

"За мен този резултат е странен, защото много от заетите в южната ни съседка работят на непълно работно време заради икономическата криза. Процентът на безработица там е в пъти по-голям, отколкото у нас", поясни Велев.

Работната седмица е по-къса единствено във Франция – 35 часа, и в Белгия – 38 часа. За сравнение Международната организация на труда препоръчва 4-дневна работна седмица. Според Велев вариантът не бил добър.

По време на кризата, когато нямало работа, бизнесът се опитал да наложи този модел, но служителите били недоволни, че получават по-ниски възнаграждения. По думите му 40-часовата работна седмица била нормална за Съюза. У нас проблемът бил друг, а именно с полагането на извънреден труд.

Служителите искали да работят над нормата, заради по-високите възнаграждения, които получавали, но законът не им го позволявал, поясни Велев. Годишно те могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд.

Работодателите също не били съгласни с това ограничение заради недостига на кадри. Освен това до 5 години се очаквало да има глад за 500 000 специалисти, обяснява Велев.

Въпреки отлива на работна сила страната ни не губела позиции в сектор индустрия. За сравнение брутната добавена стойност на промишлеността у нас била 24.5% при 19.5% средно за Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
26
 
11
 
! Отговори
Huko5 преди 5 години
Причините са две основни. Нашите пишман "бизнесмени", които се мислят за голяма работа, ама грам идея нямат, как се прави ефективно бизнес. И нашия български манталитет, заради който си мислим, че все другите ни са длъжни. Или, колко пъти четете под такива статии: "нека работодателя първо ми плаща повече пари, пък тогава повече ще работя!" ? Аз пък казвам, покажи че искаш и можеш повече от другите, пък тогава имай претенции да ти плащат повече.
104
1
 
44
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Дай да обобщим нещата: Работим НАЙ-много (средно часове на седмица), Плащат ни НАЙ-малко... И отгоре на всичко сме НЕефективни. Драги корумпирани хорица от Асоциацията на индустриалния капитал, я кажете кой или кои ви плати да напишете тази ГРОЗНА ЛЪЖА. Според вас, и вашето мнение, Българския трудещ се човек дори взема повече от това, което получава. КАК НЕ ТЕ Е СРАМ БЪЛГАРИНО, ДА ОГРАБВАШ БЕДНИЯ РАБОТОДАТЕЛ. СРАМ СРАМ СРАМ
103
0
 
44
 
! Отговори
sonic преди 5 години
Смотаният ни бизнес не могат да проумеят, че и по 15 часа да ни опъват, тази статистика е изцяло зависима от тях. Естествено, че ще съм неефективен. Оказа се ефективността ми не зависи от новите технологии във фирмата. Май проблемът е шефът. Който прави по десет фирми, за да не внася в хазната. Не спря да подправя документация, за да изкара печелившата си фирма умряла. Цяла България е неефективна, с ниски заплати - то се вижда по годишния отчет! Едрият бизнес най-много пречи на ефективноста ни!
102
0
 
31
 
! Отговори
Куртропович преди 5 години
Ха ха ха...Преди години (по времето на Костов) имаше подобно изследване, в което големите глави се оплакваха, че производителността на българския работник била 1/3 от тези на западния такъв. Удобно пропускаха малката подробност, че заплащането тогава беше 1/10. Трябва да има пари за Бентлита и ***, все пак...
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
брутната добавена стойност на промишлеността у нас била 24.5% при 19.5% това е абсолютна лъжа! Как го изчислихте тва, като се работи на ишлеме и повечето от износа идват от рудодобив, високотехнологичните модернизирани, автоматизирани компании се броят на пръсти..
100
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работех в Бг фирма, административна дейност. За 700лв. движех съответния процес на 3 фирми в холдинга с шеф с манталитет на ъпгрейднат Бай ***. После в чуждестранна фирма в Бг. За 2000лв. отговарям за 1 фирма, получавам уважение и признание от мениджмънта. Въпреки натовареността се грижа за фирмата като за моя, оставам извънредно при необходимост, без да искам допълнително заплащане и давам най-доброто от себе си. Така че първо да се огледат в огледалото какви са меринджеи!
99
0
 
27
 
! Отговори
Врачанин преди 5 години
Хора, не се ядосвайте на така наречения доктор, на човечеца просто са му платили да ни прави на балами, но на мен най-вече ми харесва, че хората са осъзнати вече, което си личи по коментарите по-долу. Просто още един за бесилото.
98
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен87Бате ви Боко ще ви направи заплатите по 1400. Така казаИ ще ги направи.Вече са почти 1200.Не, че са много.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
96
10
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Не сме ефективни щото кесиме у днеса и ляляме глупости :D :D :D
95
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждали ли сте завод за производство на автомобили в Чехия, Словакия, Германия, вече почти не се виждат хора, всичко е роботи, така е и в електрониката, машиностроенето, обувна та и другите промишлености в Европа!За това там един човек произвежда много повече продукция и по качествена, защото има съвременна технология! В България има допотопни технологии и повечето операции са ръчно и се разчита на евтин труд! Докато нашите пишман бизнесмени не инвестират в технологии ще е така! А на тяк явно
94
1
 
28
 
! Отговори
Андрешко преди 5 години
Как беше клишето? Те ни лъжат,че ни плащат. Ние ги лъжем, че работим. Колко хубава дума ЛЪЖА. Определя България, хората, управниците. ТЪПОТА дума за народа. АЛЧНОСТ дума за политиците. Добре, че все още се среща и любов, разбиране,състрадание, че да я има сще българската нация. Но до кога?
93
1
 
27
 
! Отговори
терминал 2 преди 5 години
за минимална толкова .
92
0
 
42
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Пълни измишльотини. Те затова ли си изнесоха производството тук ? Щото не работим ? Не само че работим като волове ами и за 10 пъти по-малко пари.
91
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШокТоя е "ефективен" само в 0,05% от работното си време или по-точно - когато ходи в медиите /интересно защо го канят/ да бълва небивалици колко "неефективен" е работника в България и как не трябва да се вдигат заплатите... какво друго "работи" през останалата част на деня.... едва ли може и той да обясни!?
90
12
 
19
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Българина е мързелив и се интересува само от пари. Не вярва в израстване и кариера, защото там са парашутистите.От друга страна управниците и чорбаджиите искат да не плащат за работа. Те са свикнали хората да са овце. Само да мърморят и да не правят стачки. Профсъюзите са само на книга. Всеки гледа да открадне по нещо такова да закърпи бюджета. Едните пият уиски, другите ракия, но и двата вида псуват живота си. Мъкаааа
89
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези толкова неефективни и мързеливи хора, като отидат в чужбина са едни от най-добрите и пак си пият кафето, пушат и си пращат имейли. Този елементарен човечец да си отговори сам защо е така. Със сигурност не са виновни работещите.
88
0
 
26
 
! Отговори
Така като гледам преди 5 години
най-много време се губи в държавната и общинска администрация, както и фирмите монополисти. *** тук, върви там, *** ми донеси документ от незнамсикъде, ей това е голям проблем. В развитите държави с един имейл или обаждане по телефона всичко решаваш. Тука искат да си вземеш ден отпуск за да идеш на място, да се наредиш на няколко опашки, да им се разпишеш на 5-6 места за едно и също нещо. Ей това е голямото губене на време, което води до ниска производителност на труда.
87
2
 
14
 
! Отговори
vse edno преди 5 години
ефективност се постига с добра организация. Защо В България това няма да се случи - четете Иван Хаджийски, стр.14, горе вляво - там е казано що е то българска работа.
86
0
 
30
 
! Отговори
Шок преди 5 години
Този недоказан човечец, е неефективен на 70% от работният си ден, но това не го притеснява. Изказва се срещу международни организации, като става въпрос за по-добри условия за работниците? Ясно е че Домусчиев му плаща щедро да говори както му наредят, но като няма съвест е така. Когато икономиката не работи ефективно, главни герой са статистиците????