Чрез заплахи и насилие: Новите роби на Европа са факт

Жертвите често са мигрантите, принудени да работят при адски условия
Обновена: 27 авг 2018 07:01 | 26 авг 2018 21:50, Камелия Цветанова
247
Чрез заплахи и насилие: Новите роби на Европа са факт
Снимка: Reuters, архив

По данни на австралийската организация "Walk Free Foundation", в света днес има над 40 милиона души, които живеят при робски условия. 167 000 от тях - в Германия. Това отговаря на около 0, 2 на сто от местното население, пише Дойче веле.

Докато историческото робство се основава на законно признатата собственост на един човек върху друг, съвременното робство функционира другояче.

"Робството вече не е легално, но то е като хамелеон и продължава да съществува тайно", казва Дитмар Ролер, изпълнителен директор на германското бюро на правозащитната организация "International Justice Mission".

Основната отличителна черта на съвременното робство, според  "Walk Free Foundation" е това, че хората "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията посредством заплахи, насилие, принуда и злоупотреби с властта".

Понятието "модерно робство" се използва за различните форми на подчинение и експлоатация като търговия с хора, принудителен труд или принудителни бракове. Много често границите на това, което наричаме модерно робство, са размити.

Модерното робство засяга при това не само страни като Либия, Катар, Конго. Още през април Съветът на Европа предупреди , че търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Особено търговията с хора с цел експлоатация на работна ръка. По данни на германската криминална служба, това се отнася най-вече до мигрантите в строителния бранш, гастрономията, месопреработването, селското стопанство и транспорта. През миналата година властите са регистрирали 180 жертви на съвременно робство в 11 приключени разследвания. Повече от жертвите произхождат от Източна Европа.

Сексуалната експлоатация е широко разпространена в Германия.

"Германия е публичният дом на Европа", казва Дитмар Ролер. Особено голям е броят на жените, принудени да проституират. По данни на федералната криминална служба, през миналата година са регистирани 500 жертви на принудителна проституция. Докато в сферата на принудителния труд повечето жертви са мъже, мнозинството от жертвите на сексуална експлоатация са жени, главно от България, Румъния и Германия.

"Вие колко роби държите?"

Дитмар Ролер обръща внимание и върху една сравнително нова форма на сексуална експлоатация: чрез интернет.

"Германските клиенти могат да си наемат за един час дете от Филипините, което трябва пред камерата да прави това, което те искат", казва той. Тези примери, както и чуждестранният произход на много от жертвите, показват, че модерното робство не признава държавните граници. Много повече става дума за един глобален феномен със свързани по цял свят участници. Преди две години икономистката Еви Хартман разбуни духовете с книгата си "Вие колко роби държите?". Нейната теза е, че всеки среден германец държи косвено около 60 роби само чрез потребителското си поведение. "Дори чрез покупката на дрехи, или стоки, които съдържат суровини от конфликтни региони, човек насърчава робските условия на труд в другите части на света", посочва Дитмар Ролер.

Малолетните са най-силно застрашени

Говорейки за модерното робство, не бива да изпускаме из очи, че малолетните са най-силно застрашени да станат жертва на подобни структури. Също и в Германия. Наскоро един скандал в Щауфен щокира германската общественост. В продължение на две години едно семейство систематично изнасилва днес десетгодишния си син и го предлага на други клиенти за пари. През последните години и принудителните бракове са във фокуса на властите. Германската полиция регистрира годишно между 50 и 60 случая на принудителни бракове.

Тъмните цифри във всички сфери на модерното робство са значително по-високи. "Затова трябва енергично да се борим срещу подобни структури. Германия също трябва да направи още много в това отношение", казва Дитмар Ролер. "International Justice Mission" работи активно в други страни от Азия и Африка, където модерното робство е широко разпространено и хората нямат достъп до правните системи. " В повечето случаи става въпрос за пари. Затова трябва да направим бизнес-модела неатрактивен за участниците", изтъква Ролер. Така например "International Justice Mission" търси филипински полицаи за преследване на детската проституция и изправя престъпниците пред съда. По този начин може да открие и някой германец, който чрез интернет задоволява педофилските си наклонности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът не ходи в Русия защото там няма роби, всеки са равни. Българинът ходи на запад защото иска да е роб.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПитанеРУСИЯ ДАЛИ СЕ РАЗПАДА? ЗАСЕГА ДА.
119
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-яд ме хваща, когато изляза авън и чуя съучениците си, какви ги говорят и ги видя, какви ги вършат. Пълни ***. Това ли е бъдещето на страната ми ? Надявам се, че ще емигрират и ще изчезнат, защото освен за роби, за други не стават.
118
0
 
2
 
! Отговори
Питане преди 5 години
А бе, какво става с разпада на Русия, разпадна ли се вече, или ще се разпадне до седмица-две? Коментирайте!
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 145Имах впредвид за руския квартал в Берлин заминаха...
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие не се грижете за Русия и миграционните и процеси, Русия е световна сила и всички се съобразяват с нея. По-добре гледайте себе си, защото сте бедни като африканци и първи по смъртност в света и най-бързо изчезваща нация. На този фон да коментирате миграционните процеси в Русия е меко казано смешно и жалко.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бивш ЕмигрантКой кръст носи бе брат ? Пречупения ли ? А даже и в България има места, дето ако минеш с кръст, ще те набият, па ако ще и християнския да е.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата на учител в Русия е средно 60-70 хил рубли, около 1000 долара. Българските учители могат само да мечтаят за такава заплата..Хахаха, добър опит. Ама....не мина.Деньги нет, но въй держитес!!!
113
0
 
5
 
! Отговори
Хотелиерски син преди 5 години
И ние си имаме около 5000 бели роби от Украйна за 200Е на месец и то ако им ги дадем
112
0
 
0
 
! Отговори
145 преди 5 години
До АнонименДобре, браво на твоя град. Ама в Плевен не е така. И кое е това уилище със 452ма души випуск ?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 126 Е кво искате ? Един телефон да е по 1800, вместо 1600 лева ли ?
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА от моя випуск 452 заминаха за Русия, иначе в моя град населението се увеличи с 18,43% през последните 12 години.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В РУСИЯ ИМА НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ ЗАЕТИ ОТ ВЪНШНИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА!.Това де факто е вътрешна миграция от бившите сателитни републики. Не се брои. Ако можеха да дойдат в Европа щяха да дойдат, но не могат другаде затова отиват в Русия. Отделно много от тях са етнически руснаци, но са граждани на другата република.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е устроен светът.Колкото по-малко пари има човек толкова повече го използват.Филипините са чудесно място ако беден млад мъж в България не може да си намери жена и съответно никога няма да има семейство.То вярно че бедността по принцип е един от най-лошите и вредни пороци ама човек трябва да е реалист.Ония там се продават за 15 долара на ден.Жриците де.За няколко хиляди родители с радост се разделят с дъщеря си а и тя е доволна щото не и се живее в колиба без вода и канализация.Всяко зло за
107
2
 
9
 
! Отговори
Бивш Емигрант преди 5 години
Анонимен, отиди да поживееш в германия само 2- 3 мес. И ти гарантирам че ако си сложиш кръст на врата, може и да не оцелееш, и то от местните. 5 гражданства да вземеш, само като ти чуят името или къде си роден, си обречен. Това са антихристи!!! Мен ме нападнаха с бухалка германци защото нося КРЪСТ!!!!!
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 137С местния стандарт под внимание, 1000 долара не са особено много в централните части ... Кажи речи, 700-800 лева в България.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Узбеките и таджиките гастарбайтери в Русия живеят 100 пъти по-добре от нашите черноработници в Германия.
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Ок, може и така да е, но просто не съм чувал за толкова хора. В моя край половината млади са или в Англия, или в Гермаия, или в скандинавските, или в САЩ. Казвам ти, защото от випуска 90 души в моето училище, 90 заминаха за чужбина, а от целия град, отанахме наполовина, за последните 25 години. Просот не познавам други хора да са отишли в Русия, не и от България.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата на учител в Русия е средно 60-70 хил рубли, около 1000 долара. Българските учители могат само да мечтаят за такава заплата.
102
3
 
5
 
! Отговори
Българският успех: преди 5 години
Миене на keнеф в лъскав хотел в Лондон!