Пак боя, пак жертвата е Паметникът на Съветската армия

На 9 септември монументът осъмна залят и с моторно масло
Обновена: 9 сеп 2018 15:03 | 9 сеп 2018 11:36, Камелия Цветанова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден вандалски акт над Паметника на Съветската армия в София.

На 9 септември, една от най-спорните дати в историята ни, неизвестни засега напръскаха монумента с бяла боя.

Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

Още по темата
Служители на Столичната община, които бяха изпратени, за да изчистят паметника, обясниха пред Dnes.bg, че вандалският акт е бил извърнен около 3, 15 часа през нощта.

Един от тях се беше заел да слага пясък върху моторното масло, а друг чистеше боята, така че монументът да е в нормалния си вид днес следобед, когато активисти на БСП ще поставят цветя пред него.

Не за пръв път Паметникът на Съветската армия е обект на вандализъм.
Последният случай беше през юли миналата година, когато някой беше написал на него "БКП са терористи".

През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Не сме дигали никакъв такъв паметник, не сме го заливали с боя и после реставрирали, не са ни окупирали нито руснаци, нито съветски съюз, - всичко тава са правили евреите!
264
3
 
7
 
! Отговори
Сталин преди 5 години
Есть паметник - есть проблема! Нет паметник - нет проблем!
263
2
 
8
 
! Отговори
Младото поколение преди 5 години
Когато всички в България, живели по време на комунизма измрат, тогава ще демонтираме и паметниците на окупаторите. Докато има живи ***, ще ги търпим и заливаме с боя.
262
2
 
10
 
! Отговори
Рушняк преди 5 години
Боядисването на паметник-какви изводи? 1. Хора не искат да има паметник на окупатор в центъра на столицата им. 2. Който го е направил в 3:00 се е притеснявал от милиционерите, повечето от които подкрепят путински методи на бой и терор. 2.Да се бориш с паметник на загинали окупатори не редно, но просто решение есть, махнете паметник и всичко наред. 3.Милеещи за времена на комунизъм не осъзнават, че българи не руснаци и тяхното място би било в редици на слуги на русия. Извод:браво, ного хубаво акт
261
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не е равно на СССР. Не ги бъркайте нещата. Демонтирането на паметник на един тоталитарен режим с нищо не обижда руския народ.
260
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрахте ли че докато не го махнете най-после този паметник, винаги ще има провокации. Никой млад българин не харесва съветската окупация на България. Това е черно петно в историята ни.
259
5
 
8
 
! Отговори
ДО КОГА преди 5 години
ЩЕ ИМА ПАМЕТНИК НА ОКУПАТОРИТЕ!!!!
258
12
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
Боядисването на паметник-какви изводи?1.Който го е направил в 3:00 е много страхлив,не смее открито да изрази собствена позиция.Но му е платено и трябва да го направи2.Да се бориш с паметник на загинали воини-пак показва страхливост на изпълнителя те не могат да отговорят.3.Милеещи за времена на национал социализъма не се сещат,че бългри не са арийска раса и тяхното място би било в редици на слуги на истински арийци. Извод:слугински манталитет, страхливостта на поддържници на този акт
257
9
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Време е паметникът на съветските окупационни войски да отиде в музея на социализма като нагледен пример за нациоалното предателство на БКП!
256
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
Ние обичаме Русия защото в нея хората южно и источно от Москва са българи.Проблема е че Москва още храни комплексите от това че сме по-способни от тях.Затова и омразата към всичко българско. Те си го казват всеки ден в коментарите.
255
3
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
1. България е спасена от храбрите си ЛЕТЦИ и БОЙЦИ, а не от някакъв си дивак.2. Никой не е мислел да поделя България след войната - това е комунистическа измислица, създадена с цел да промиват мозъците на предатели като теб и да ти набият в канчето, че да си роб е прекрасно!
254
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПаметникАйде първо да разрушите вашия паметник на американските летци, избили 5000 българи с бомби. Дайте пример, шороши!
253
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато англоамериканците казват на Сталин че планират масирани бомбардировки над България и да избият 250 хиляди души, Сталин ги спира, но вече са избили 5000. Ако бе си мълчал лошия Сталин, вероятно градските предци на това ***, мажещо паметници, щяха да се изпарят и днес да не може това чу че ло да се роди и да цапа спасителя си.
252
11
 
12
 
! Отговори
А леко Бай преди 5 години
Да издигнем може би паметник на Чърчил,който нарежда България да бъде разпарчетосана и поделена между съседите.Сталин ни спасява,чрез 9 септември и включване на бг във войната на правилната страна.Така,че,по-кротко с изводите.И да е имало лошо,то е нищожно сравнено с доброто.И едноокият Ран сега отчита,че деиндустриализацията ни е съсипала.
251
9
 
19
 
! Отговори
Паметник преди 5 години
Всички съветски паметници трябва да бъдат съборени и никой няма да ги цапа! Държава на абсурда сме,с хилядите паметници на чужда армия окупаторка!
250
6
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
ДО 255 и 256Какви комунистически наркотици си взимал и кой ти ги продава бе човече? Ти си не за лудницата, а направо за ефтаназия!Отлични спесимени - пример за типичния гласоподавател на БСП. Това сте вие.
249
5
 
3
 
! Отговори
Иванов геолог преди 5 години
Обсебени с наркотици се ползват за замазване на ценни скъпи кристали в облицовъчните камъни на паметника. Кристалите веднага подават важна информация за състоянието на Земята в точно определения момент.Кристалите са ВАЖНИ ЖИВИ ФОРМИ ..Имат важна незаменима работа за ОХРАНА на големи региони от Вселената и Земята. подават разломи леко активизирани под София до Своге.
248
10
 
2
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
Просперират само градовете съхранили цели паметниците на Светия дух победил във Втората световна война/след като взема власта октомври 1941 година /наричани Паметници на Съветската армия/Светия дух се завръща на Земята след като обсебени от масови убиици немски войски провеждат жестоки убииства в Беларусия и Украйна.Създава з а кратко време нова съветска нация на база живеещи в СССР тежко псотрадали от бели. черни и червени терористи стотици милиони домашни хора.
247
4
 
15
 
! Отговори
niki преди 5 години
Така им се пада, следващото честване пак да го омажете!
246
10
 
20
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Всички нормални страни в Източна Европа нито имаха паметници на съветския окупатор, а дори и да са имали са ги унищожили веднага след лустрацията на националните предатели които са слугинствали на окупаторите. Само в България нито имахме лустрация, все още на власт са си слугите на съветските окупатори и само в България все още имаме паметници на поробителите и унищожителите на България. Ето за това си заслужаваме съдбата и затова ще ставаме в пъти по зле.